Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Επιμέλεια: Μάνια Ζούση

Ευρώπη και μετανάστευση

Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα έναν βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της διάλεξης του Φρανσουά Εράν, καθηγητή στο Collège de France και την έδρα "Μετανάστευση και κοινωνίες", που μιλά την Τρίτη 21 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο Megaron Plus με θέμα "Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης". Πριν από τη διάλεξη, που θα είναι σε ταυτόχρονη μετάφραση, θα προλογίσει η καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

"Η πρώτη αγάπη" στην Εναλλακτική

Η αισθηματική οπερέτα "Η πρώτη αγάπη" του Νίκου Χατζηαποστόλου, σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου, ενορχήστρωση - διασκευή Μιχάλη Παρασκάκη και σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου "Ραφή", παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 23, 24, 29 και 30 Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται στην ΕΛΣ, ενενήντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Η ιστορία, πικάντικη και με χιούμορ, αναφέρεται στην ερωτική ιστορία δύο νέων, τον χωρισμό και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια και φωτίζει απροσδόκητες πτυχές της εποχής. Πίσω από τις δημοφιλείς, νοσταλγικές μελωδίες και τους τρυφερούς στίχους των τραγουδιών αναδύεται η τολμηρή και μοντέρνα Ελλάδα της δεκαετίας του 1920.

Αλέκος Φασιανός - Βαγγέλης Χρόνης

Η συγκατοίκηση του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού και του ποιητή Βαγγέλη Χρόνη σε μια έκθεση με τίτλο "Αλέκος Φασιανός - Βαγγέλης Χρόνης. 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση" εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 8 μ.μ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση, σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, περιλαμβάνει σημαντικά έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα από πηλό, μπρούντζο και γυαλί του Αλέκου Φασιανού, που αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων και τη σχέση του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη. Παράλληλα, παρουσιάζεται το αρχείο του ποιητή με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις. Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1. Διάρκεια έως 29 Σεπτεμβρίου.

Big Bang Festival 5 για παιδιά

Ένα φεστιβάλ για παιδιά έως 12 ετών στις 25 και 26 Μαΐου στο Big Bang Festival 5, ένα φεστιβάλ μουσικής που φτιάχτηκε ειδικά γι’ αυτά και πραγματοποιείται μέσα κι έξω από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικούς, μπάντες, καλλιτέχνες, παρελάσεις, πειράματα, κατασκευές, περφόρμανς και παραστάσεις που προσκαλούν γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν τι σημαίνει μουσική. Θα συμβούν άκρως σουρεαλιστικά γεγονότα που θα ξετρελάνουν όλους όσους θα συμμετάσχουν, όπως ορχήστρα που μαγειρεύει, περίεργα μουσικά όργανα, υπερμεγέθη πνευστά, αυτοσχέδια μουσικά όργανα σε παράξενα σχήματα, δέντρα - ηχητικά γλυπτά, ηχητικά τοπία με λίμνη και πυγολαμπίδες κ.ά.

Ζιζή Μακρή

Ξενάγηση στην έκθεση "Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της" πραγματοποιεί η Κλειώ Μακρή, το Σάββατο 25 Μαΐου στη 1.30 μ.μ. στο Poems & Crimes της οδού Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι.

 

Έκθεση Μαρίας Κάλλας

Μόνιμη έκθεση προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας εγκαινιάζεται στο φουαγιέ του "Ολύμπια" την Τρίτη 21 Μαΐου.

Ólafur Arnalds

Και δεύτερη συναυλία του Ólafur Arnalds πραγματοποιείται στις 20 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 11 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

 

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ε.Ε.

Την Τρίτη 21 Μαΐου στις 6 μ.μ. στο Polis Art Café (Στοά Πεσμαζόγλου) πραγματοποιείται εκδήλωση από την Εταιρεία Συγγραφέων για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιλογή των συγγραφέων που βραβεύονται σε κάθε χώρα και των τριών Ελλήνων και τα έργα τους που έχουν επιλεγεί στη φετινή βραχεία λίστα.

"Στη σαγήνη του Ε.Α. Πόε"

Το βιβλίο της Χριστίνας Ντουνιά "Στη Σαγήνη του Ε.Α. Πόε" (εκδ. Γαβριηλίδης), παρουσιάζεται στις 22 Μαΐου στις 8 μ.μ. στο Poems & Crimes της οδού Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι από τους Άλκη Ζέη, Τάκη Σπετσιώτη και Στρατή Πασχάλη.

Απευθείας από τη Μόσχα

Τα έργα "Σουίτα Κάρμεν" και "Πετρούσκα" από τα Μπαλέτα Μπολσόι μεταδίδονται σε απευθείας σύνδεση με την Μόσχα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 19 Μαΐου στις 6 μ.μ.

Η Άννε - Zοφί Μούτερ στο Μέγαρο

Η βιολονίστρια Άννε - Zοφί Μούτερ εμφανίζεται στις 20 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα έργα "Κοντσέρτο για βιολί αρ. 2 σε ρε μείζονα", "Κοντσέρτο για βιολί αρ. 3 σε σολ μείζονα", "Κοντσέρτο για βιολί αρ. 5 σε λα μείζονα, K. 219" "Τουρκικό" και "Συμφωνία αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα, Κ. 16" του Μότσαρτ.

Ο Κώστας Ανδρέου στον "Φούρνο"

Ο Κώστας Ανδρέου με το άταστο ηλεκτρικό μπάσο του στη συναυλία οργανικής μουσικής "Ιπποκράτους" στον "Φούρνο", Μαυρομιχάλη 168, στις 24 Μαΐου στις 9 μ.μ.

"Σκοτεινός Βαρδάρης"

Το βιβλίο της Έλενας Χουζούρη "Σκοτεινός Βαρδάρης" (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στις 23 Μαΐου στο "Επί λέξει" από τους Άννα Κατσιγιάννη και Χρίστο Κυθρεώτη. Ακαδημίας 32, στις 7 μ.μ.

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, παρουσιάζει έργα των Ντίνου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Παύλου Καρρέρ και Διονύσιου Ροδοθεάτου, την Κυριακή 19 Μαΐου, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού "Άρτεμις", στον Άλιμο, Πυθαγόρα 8, στις 8.30 μ.μ.

"Citizen Europe"

Το ντοκιμαντέρ "Citizen Europe" του Ανδρέα Αποστολίδη προβάλλεται την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 6.30 μ.μ., Σταδίου 3Α, στον 6ο όροφο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους Liz Alderman, Γιάννη Παλαιολόγο, Κώστα Τσουτσοπλίδη και Νίκο Χρυσολωρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL