Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Στο μυαλό του Δήμου Αβδελιώδη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μυαλό του Δήμου Αβδελιώδη...

Τον χειροποίητο και ανεπιτήδευτο κόσμο του Δήμου Αβδελιώδη μέσα από θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες μπορεί να συναντήσει και να γνωρίσει το κοινό ολόκληρο τον Μάιο στο Μπάγκειον της Πλατείας Ομόνοιας.

Το αφιέρωμα στο έργο του επιδραστικού δημιουργού, που θα φιλοξενηθεί από 2 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου στο ιστορικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας, χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τη θεατρική παράσταση «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, με τη Βερόνικα Αργέντζη να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο σε διδασκαλία του Δήμου Αβδελιώδη, από Πέμπτη 2 Μαΐου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως και 2 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ. Μετά την παράσταση της πρώτης ημέρας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και την ηθοποιό. Δεν πρόκειται ακριβώς για τη μυθική Ωραία Ελένη της Τροίας, αλλά για το γερασμένο της είδωλο, που μιλάει για ένα παρελθόν μιας ματαιωμένης ευτυχίας, που έχει υποκατασταθεί με απατηλές οπτασίες και φαντάσματα. Μιλά για μας τους ίδιους και για τον ίδιο της τον εαυτό. Αναμοχλεύει τον έρωτα, τα πάθη, τα γηρατειά, γεφυρώνοντας τον αρχαϊκό μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Στην σκηνοθεσία του Αβδελιώδη, η «Ελένη», σαν σύμβολο αυτογνωσίας, επανακτά τη θεϊκή ταυτότητά της και ξαναγίνεται το διαχρονικό ίνδαλμα της ομορφιάς και της ανθρώπινης ευτυχίας.

Ο δημιουργός θα παρουσιάσει τέσσερις Δευτέρες του Μαΐου (6.5, 13.5, 20.5, 27.5) από τις 7 μ.μ. έως και τις 9.30 μ.μ., εν είδη σεμιναρίου με τίτλο «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», την πρωτοποριακή μέθοδο που έχει αναπτύξει, η οποία αλλάζει ριζικά τη σχέση με τα κορυφαία κείμενα της ελληνικής γραμματείας. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά, αντίθετα, μέσω της εκφοράς του λόγου, η παρακολούθηση κάθε παράστασης γίνεται προσωπικό βίωμα για τον κάθε θεατή ανεξαρτήτως ηλικίας και παιδείας. Το σεμινάριο που θα πραγματοποιήσει με τίτλο «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος» βασίζεται στη συγκεκριμένη μέθοδο. Μετά από κάθε σεμινάριο θα πραγματοποιούνται προβολές θεατρικών παραστάσεων του Δ. Αβδελιώδη καθώς και συζήτηση με τους συντελεστές. Συγκεκριμένα, στις 6.5 θα προβληθούν οι «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, στις 13.5 οι «Πέρσες» του Αισχύλου, στις 20.5 «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον του Γ. Βιζυηνού και στις 27.5 «Η νοσταλγός» του Παπαδιαμάντη.

Τέλος το αφιέρωμα πλαισιώνουν επιλεγμένες και χαρακτηριστικές βιντεοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάθε Τρίτη και Τετάρτη, από τις 8.30 μ.μ. έως και τις 11 μ.μ. και να συνομιλήσει με τους συντελεστές τους. Θα προβληθούν οι παραστάσεις «Πέρσες», «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος», “Ιχνευτές” και “Η Νοσταλγός”.

Σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος στο Μπάγκειον θα φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής της Ιόλης Ξιφαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL