Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Vassilikos

Η "ψυχή" των Raining Pleasure στο Φάληρο

Ο Vassilikos, συνθέτης, τραγουδιστής και στιχουργός των Raining Pleasure, σε μία από τις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις του, θα βρίσκεται τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό live με πρωταγωνιστή το νέο του άλμπουμ "Amazing Grey", που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Επηρεασμένος, όπως πάντα, από τα '60s, αλλά και με πολλά σύγχρονα και πειραματικά ηλεκτρονικά στοιχεία, ο Vassilikos επιστρέφει με πρωτότυπο υλικό, διατηρώντας την κιθάρα πρωταγωνιστή της μουσικής του, αλλά με πολύ πιο έντονη την παρουσία των συνθεσάιζερ. Την παρουσίαση του νέου του άλμπουμ θα πλαισιώσουν αγαπημένα τραγούδια τόσο από το "Vintage", όσο και από την εποχή των Raining Pleasure.

Comicdom Con Athens

Με εντυπωσιακές και πρωτότυπες εκδηλώσεις, διεθνή δημοφιλή ονόματα, αλλά και τους Έλληνες κομίστες να δημιουργούν τη δική τους πόλη του μέλλοντος με τίτλο Futuropolis, ξεναγώντας σε αυτή το κοινό, κάνει εκκίνηση φέτος, στις 19 Απριλίου, το Comicdom Con Athens. Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμικς ανοίγει τις πύλες του για 14η συνεχή χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο Γαλλικό Ινστιτούτο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στις 19, 20 και 21 Απριλίου. Επίσημοι προσκεκλημένοι της διοργάνωσης είναι, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός Dan Watters, ο Ισπανός Raúl Allén, η Ισπανίδα Patricia Martín, ο Ιταλός σχεδιαστής Stefano Zanchi και η Αμερικανίδα Nancy Silberkleit. Τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης είναι ο Tasmar, που επιμελείται και το επίσημο εικαστικό του φεστιβάλ.

"Απόκοπος ή Σπιναλόγκα"

Μετά την περσινή παρουσίαση του πρωτότυπου μουσικού έργου "Απόκοπος ή Σπιναλόγκα" του Νίκου Ξυδάκη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ειδική προβολή, την Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου που ολοκληρώνει την καταγραφή της Σπιναλόγκας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. "Το ντοκιμαντέρ επιζητεί να είναι κάτι περισσότερο από μια καταγραφή. Προσεγγίζει τη Σπιναλόγκα ως έναν ιδιαίτερο τόπο με φορτισμένη ιστορική διαδρομή. Ένα μνημείο που επαναγράφεται, με αισθαντικότητα, ως χώρος τέχνης και πολιτισμού" σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Κλασικό ρεπερτόριο... underground

Θρησκευτικές και κοσμικές μελωδίες του "κλασικού" ρεπερτορίου θα ακουστούν την Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο πλαίσιο της συναυλίας Adagios from the Underground, από το μουσικό πριόνι του Νίκου Γιούσεφ, σε συνδυασμό με το πιάνο της Ειρήνης Τηνιακού, των samplers και του αναλογικού συνθεσάιζερ του Γιώργου Κατσάνου. Θα ακουστούν μεταξύ άλλων τα Adagios του Αλμπινόνι και του Μπάρμπερ, η άρια "Σπλαχνίσου με, Κύριέ μου" από τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Γ.Σ. Μπαχ, αποσπάσματα από το Stabat Mater του Περγκολέζι, καθώς επίσης και το "Ίνα τι εφρύαξαν Έθνη" του Ιωάννη Πλανήτερου και "Η τράτα" από το λαϊκό μπαλέτο "Η θάλασσα" του Νίκου Σκαλκώτα.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων

Το βιβλίο του Βαγγέλη Καραμανωλάκη "Ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους", των εκδόσεων Θεμέλιο, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο "Άλκη Αργυριάδη" του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, από τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Στρατή Μπουρνάζο και Δημήτρη Πλουμπίδη. Συντονίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

 

Η Ευρώπη της Αριστεράς

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "Αριστερά και Ευρώπη", διοργανώνει την εκδήλωση με θέμα "Η Ευρώπη της Αριστεράς: Το μέλλον που δεν γίναμε ακόμα", την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο Σπούτνικ, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου. Θα μιλήσουν οι Κώστας Δουζίνας, Αριστείδης Μπαλτάς και Αντώνης Τζανακόπουλος. Συντονίσει η Χρύσα Βαϊνανίδη.

Γλέντι στην Πλατεία Κουμουνδούρου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας διοργανώνει την Κυριακή 14 Απριλίου γλέντι με φαγητό και ζωντανή μουσική στην πλατεία Κουμουνδούρου, από τη 1 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ.

 

Μνήμη Παναγιώτη Κονδύλη

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής "Ηλέκτρα Αποστόλου" πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο "Μνήμη Παναγιώτη Κονδύλη, 21 χρόνια από τον θάνατό του", με ομιλητές τους Γιώργο Χατζόπουλο, Σπύρο Κουτρούλη και Μελέτη Μελετόπουλο. Συντονίζει ο Θάνος Ξηρός. Θα προβληθούν αποσπάσματα από το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον Π. Κονδύλη από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Αυτοί που τόλμησαν" σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαϊτανίδη και έρευνα Άννας Νομικού. Κουντουριώτου 18Α και Νεότητας.

Πρίμο Λέβι

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από 7.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Πρίμο Λέβι με είσοδο ελεύθερη.

 

Βιβλίο

Το βιβλίο της Ελένης Φέσσα - Εμμανουήλ "Βασίλειος Κουρεμένος, αρχιτέκτων" παρουσιάζεται την Τρίτη 16 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, από τους Παναγιώτη Βοκοτόπουλο και Μανόλη Κορρέ.

Ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Χρήστου

Τιμώντας τη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου, προβάλλεται την Τετάρτη 17 Απριλίου, στον Κινηματογράφο Τριανόν, στις 8 μ.μ., το ντοκιμαντέρ "Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου" του Κωστή Ζουλιάτη. Θα ακολουθήσει εκτέλεση έργων του Αντωνίου για πιάνο με τον σολίστ Κωνσταντίνο Δεστούνη.

"Νέο επίπεδο"

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 7 μ.μ. στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "30 χρόνια νέο επίπεδο 1989-2019 +2 Η ιστορία ενός περιοδικού", με ομιλητές τους Γιώργο Γώτη, Παντελή Μπουκάλα, Γιώργο Ριζόπουλο και Γιάννη Δ. Στεφανάκι.

" Μαλαματένια λόγια"

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στο "Μπαράκι της Διδότου", Διδότου 3, με τη σοπράνο Μαριλιάνα Ρηγοπούλου και τον πιανίστα Οδυσσέα Κουμάτο.

Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά

Το πρώτο του προσωπικό ρεσιτάλ στην Εθνική Λυρική Σκηνή δίνει ο Δημήτρης Πλατανιάς, την Πέμπτη 18 Απριλίου, με δημοφιλείς άριες από όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Βάγκνερ, Βέρντι, Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα. Στις 8 μ.μ.

"Βιβλίο: Οι άνθρωποι και οι τέχνες του"

Ημερίδα και έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας διοργανώνεται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, την Παρασκευή 19 Απριλίου (10 π.μ. - 5 μ.μ.) Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

Πέτρος Μάρκαρης

Ο Πέτρος Μάρκαρης παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα συνομιλώντας με τη Βάσω Κυριαζάκου στα βιβλιοπωλεία "Πλειάδες", Σπ. Μερκούρη 24, Παγκράτι τη Δευτέρα 15 Απριλίου και "Γνώση", Γρ. Αυξεντίου 24, την Ιλίσια, Τετάρτη 17 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL