Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Outview Film Festival

Το Outview Film Festival, που ανοίγει τη συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό και το κοινωνικό, το προσωπικό και το πολιτικό, πραγματοποιείται 11 με 17 Απριλίου στην Ταινιοθήκη, περιλαμβάνοντας 28 ταινίες με θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η ανισότητα και οι δυσκολίες πρόσβασης των ΑμεΑ, η ανακύκλωση και η κλιματική αλλαγή, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο μισογυνισμός. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στο φεστιβάλ εντάσσεται το αφιέρωμα «Hate Crime Refugees» με πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ, ενώ την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., οργανώνεται συζήτηση για όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή στοχοποιούνται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ο Βέρνερ Χέρτζογκ στη Στέγη

Αυτοδίδακτος, πολυπράγμων και καλλιτεχνικά ανορθόδοξος, ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ έρχεται στην Αθήνα, για να συμμετάσχει σε ένα αφιέρωμα επτά ταινιών του στις 11 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση και στις 13 Απριλίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Ο ίδιος θα μετάσχει σε συζήτηση, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 15 Απριλίου, με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, Paul Holdengräber. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα master class του σκηνοθέτη στις 16 Απριλίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Αφιέρωμα στον Γουναρόπουλο

Δύο εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τις εικαστικές αναζητήσεις του Γιώργου Γουναρόπουλου προγραμματίζει το ομώνυμο Μουσείο στον Δήμο Ζωγράφου. 130 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου και 40 από την ίδρυση του μουσείου του, η πρώτη έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 10 Απριλίου έως 8 Ιουνίου με τίτλο "Ποίηση: ζωγραφία λαλούσα. Hommage à Gounaro" και θα περιλαμβάνει κείμενα και έργα του, εικονογραφήσεις του για ποιητικές συλλογές, καθώς και έργα των Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Δημοσθένη Αγραφιώτη, Λυδίας Δαμπασίνα, Δημήτρη Καλοκύρη κ.ά. Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια.

 

«Η εκταφή» στο μετρό του Πειραιά

Μετά τις performances "Η εκδρομή” και "Εκπνοή", η Ρούλα Πατεράκη ολοκληρώνει την τριλογία πάνω στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη "Πεθαίνω σαν χώρα", με την τρίτη παράσταση, "Εκταφή", η οποία θα φιλοξενηθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό - Στάση Δημοτικό Θέατρο, την Τρίτη 9 Απριλίου, ημέρα εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η σκηνοθέτις με πλειάδα ηθοποιών μέσα στην υπό κατασκευή σήραγγα του μετρό θα αναμετρηθεί με το κείμενο.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Προοδευτικές απαντήσεις

Το βιβλίο "Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση, προοδευτικές απαντήσεις" (συνέκδοση Ινστιτούτου Πουλαντζά και Νήσου), παρουσιάζεται, την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Ιστορίας, Πλατεία Ιπποδρομίου, Θεσσαλονίκη, από τους Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργο Αγγελόπουλο, Γιώργο Δουράκη και Μαρία Καραμεσίνη. Συντονίζει ο Μιχάλης Μπαρτσίδης.

Στο Καπνεργοστάσιο

Συμμετέχοντας στο Open House της Αθήνας, η Βουλή ξεναγεί το κοινό, την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 10 και στις 11 το πρωί, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, όπου στεγάζονται τμήματα της Βιβλιοθήκης και η μονάδα εκδόσεων και εκτυπώσεων του Ιδρύματος.

 

Ημέρα Φιλελληνισμού

Η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης τιμάται στην Ουγγαρία, 12 και 13 Απριλίου, με εκδήλωση στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης, στις 6 μ.μ., και στον Δήμο Νίκος Μπελογιάννης. Στο πλαίσιο του διήμερου θα προβληθεί η ταινία “Ο Μπάιρον και η Ελλάδα” του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και τον Σύνδεσμο Μπάιρον ο πρόεδρός του Πάνος Τριγάζης επικεφαλής αντιπροσωπείας.

«Δεν είναι όλα εφήμερα»

Το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του «Δεν είναι όλα εφήμερα», διοργανώνει την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11.30 π.μ., στο Εθνικό Θέατρο (κτήριο Τσίλλερ), αφιέρωμα στα μουσεία και τις εκθέσεις.

Για τη Μελίνα

Με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, η υπουργός Πολιτισμού προσκαλεί σε δημόσια συζήτηση στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, στις 9 Απριλίου, στις 10 π.μ., με θέμα "Το πρόγραμμα Μελίνα, η αρχή μιας νέας αντίληψης για τα εκπαιδευτικά προγράμματα παιδιών και νέων".

Βιβλίο

Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Λίλυς Χουλιαράκη "Ο ειρωνικός θεατής - Η αλληλεγγύη χθες και σήμερα" (εκδ. Νήσος) πραγματοποιείται την Τρίτη 9 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ., στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 45. Θα μιλήσουν οι Κωστής Παπαϊωάννου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Αστέρης Χουλιάρας. Συντονίζει η Μικέλα Χαρτουλάρη.

«Νίκος Μαμαγκάκης - Λόγος τελευταίος»

Το ντοκιμαντέρ «Νίκος Μαμαγκάκης - Λόγος τελευταίος» του Τάκη Σακελλαρίου, προβάλλεται την Τρίτη 9 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στον Ταύρο, Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14.

"Με τα λόγια (γίνεται)"

Βραδιά αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι, με τον Παντελή Μπουκάλα, πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, την Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., Μασσαλίας 22

“Στη σκιά της Ιστορίας”

Η φωτογράφος Susan Meiselas θα μιλήσει με θέμα “Στη σκιά της Ιστορίας”, στις 11 Απριλίου, στο New York University in Athens, Τσακάλωφ 34 και Δημοκρίτου, στις 7 μ.μ.

ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 9 μ.μ., στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ εμφανίζονται οι Yako Trio. Το Σάββατο 13 Απριλίου, στο πλαίσιο των SNFCC Sessions, εμφανίζεται, στις 9.30 μ.μ., ο κινηματογραφιστής, DJ και μουσικός Don Letts.

Για τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη

Εκδήλωση για τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη οργανώνεται, την Κυριακή 7 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκίδας, Φαρμακίδου 15, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητές τους Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο, Ανδρέα Βοσκό, Μανώλη Στεργιούλη. Συντονίζει η Σούλα Παπαγεωργοπούλου.

Δημήτρης Κοιλαλούς

Το βιβλίο του Δημήτρη Κοιλαλούς, με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παρουσιάζεται, την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 6 μ.μ., στο καφέ του Μουσείου. Θα έχει προηγηθεί στις 5 μ.μ., ξενάγηση από τον ίδιο στην έκθεσή του.

Καρυωτάκης

Το βιβλίο του Δ. Δημηρούλη για τον Καρυωτάκη (εκδόσεις Gutenberg) παρουσιάζεται από τους Ζυράννα Ζατέλη, Λένα Πλάτωνος και τον συγγραφέα, ενώ απαγγέλλει η Μαρία Κίτσου, στον πολυχώρο του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 7 μ.μ.

Βιβλίο

Το βιβλίο “Αναψηλάφηση” του Βασίλη Γκουρογιάννη (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζεται παρόντος του συγγραφέα του στον Ιανό τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ, από τους Ηλία Μαγκλίνη, Παύλο Τσίμα και Χρήστο Χωμενίδη. Σταδίου 24.

Συζήτηση

Δημόσια συζήτηση με θέμα: "Εθνικολαϊκισμός στην Ευρώπη: έλλειμμα παιδείας;" πραγματοποιείται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ακαδημίας 7, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 6 μ.μ., με ομιλητές τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, Ιωάννη Μεταξά, Δημήτρη Παπαδημούλη και Θόδωρο Παπαθεοδώρου. Συντονίζει ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL