Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Ο Στέφανος Ρόκος συναντά τον Νικ Κέιβ

"Στόχος μου ήταν μια απολύτως προσωπική εικαστική προσέγγιση του άλμπουμ «No More Shall We Part», δημιουργώντας δεκατέσσερα ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τα ισάριθμα κομμάτια του δίσκου - τα δώδεκα τραγούδια του και τα δύο b-sides που κυκλοφόρησαν με τη limited edition του άλμπουμ. Στη συνέχεια, τα έργα αυτά, καθώς και το κέντημα που φιλοτέχνησε η Αντιόπη Πανταζή, θα τα μετέφερα πολύ προσεκτικά σε ένα καλλιτεχνικό βιβλίο, το οποίο θα εξέδιδα με δική μου επιμέλεια". Με αυτά τα λόγια ο Στέφανος Ρόκος μας συστήνει τις νέες εικαστικές του συνθέσεις εμπνευσμένες από τον Νικ Κέιβ που παρουσιάζονται από τις 4 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη της Οδού Πειραιώς.

Borderline: από τη Βηρυτό στην Αθήνα

Το διεθνές φεστιβάλ Borderline συνεχίζεται για ένατη χρονιά από 3 έως 7 Απριλίου εντός και εκτός Στέγης, ταξιδεύοντας το κοινό από τη Βηρυτό στην Αθήνα και εξερευνώντας τις μουσικές πρωτοπορίες που ενώνουν ανατολή και δύση. Φέτος συνεργάζεται με το φεστιβάλ μουσικής της Βηρυτού Irtijal και παρουσιάζει συμπράξεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, εγκαταστάσεις, dj-sets, προβολές και ομιλίες που εξερευνούν τις σύγχρονες, καινοτόμες τάσεις της μουσικής και της sound art. Στο επίκεντρο των δράσεων του φεστιβάλ βρίσκονται πάντα ο πειραματισμός και η αλληλεπίδραση τυχαίου και προετοιμασμένου, μουσικών και κοινού.

Αφιέρωμα στο σινεμά του Ζαν-Πιερ Μελβίλ


"Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων", 1969

Κορυφαίος εκπρόσωπος του γαλλικού φιλμ νουάρ, επιδραστικός κινηματογραφιστής με προσωπική γραφή και όραμα, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πιερ Μελβίλ είναι ο δημιουργός που τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες και αστυνόμοι». Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 5 Απριλίου στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Institut français (Παρίσι). Στο αφιέρωμα θα προβληθούν έξι ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη: "Η σιωπή της θάλασσας", "Μπομπ ο εμπρηστής", "Ο εφημέριος", "Ο χαφιές", "Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων" και "Ο κόκκινος κύκλος".

Ο Κλαούντιο Μάγκρις στην Αθήνα

Σπουδαία προσωπικότητα των σύγχρονων γραμμάτων και κορυφαίος μελετητής της ευρωπαϊκής κουλτούρας, ο διακεκριμένος Ιταλός συγγραφέας Κλαούντιο Μάγκρις, έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Απριλίου καλεσμένος της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Ο πολυσχιδής διανοούμενος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και αρθρογράφος, θα μιλήσει στο Ωδείο Αθηνών, στις 7.30 μ.μ. για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την αρχαιοελληνική παράδοση μέσα από το έργο του. Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Αναστάσης Βιστωνίτης. Βασ. Γεωργίου Β' 17-19, αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής».

Προοδευτικές απαντήσεις

Το βιβλίο "Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση προοδευτικές απαντήσεις" (εκδόσεις Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και Νήσος), παρουσιάζεται την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στον Πολυχώρο Σπούτνικ, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, από τους Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστα Δουζίνα, Μαρία Καραμεσίνη, Λούκα Κατσέλη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Συντονίζει η Δανάη Κολτσίδα.

Συμπόσιο Ποίησης

Ποιητές, εκδότες και μεταφραστές από τη Γερμανία και την Ελλάδα συνδιαλέγονται στο πλαίσιο του μονοήμερου συμποσίου ποίησης Syn-Energy Αθήνα - Βερολίνο, την Τρίτη 2 Απριλίου, 3.30 - 10 μ.μ., στο φουαγιέ του Ινστιτούτου Γκαίτε, Ομήρου 14-16, με είσοδο ελεύθερη.

Μιχάλης Σιγανίδης

"Κούκος μονός" είναι η σόλο performance του Μιχάλη Σιγανίδη στο Υπόγειο του Black Duck τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, στις 9 μ.μ., με προσωπικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς των Σαβίνα Γιαννάτου, Χάρη Λαμπράκη και Μάρθα Μαυροειδή.

Η Σουίτα Μπαλέτου “Αλέξης Ζορμπάς”

Η Σουίτα Μπαλέτου “Αλέξης Ζορμπάς” του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Ολύμπια, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή της χορωδίας Ambitus της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και με σολίστ την Έλενα Παπανικολάου (τραγούδι) και τον Θανάση Βασιλά (μπουζούκι). Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης. Στις 8.30 μ.μ.

Το πρόσωπο και το έργο του Κουρουπού

Την Πέμπτη, 4 Απριλίου στις 6.30 μ.μ., στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εταιρεία Σπουδών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Το πρόσωπο και το έργο», παρουσιάζει τον συνθέτη και ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργο Κουρουπό. Συνομιλητές του ο συνθέτης και καθηγητής στο ΕΚΠΑ Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, ο διευθυντής ορχήστρας και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Τσούχλος και η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά.

Στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ

Στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ είναι αφιερωμένος ο νέος κύκλος εκδηλώσεων που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος από Έλληνες και ξένους σολίστ με τέσσερα ρεσιτάλ από τη Δευτέρα 1 έως το Σάββατο 6 Απριλίου. Παίρνουν μέρος το πιανιστικό ντούο Στέφανος Νάσος-Απόστολος Παληός (1.4), ο τσελίστας Ρενάτο Ρίπο και ο πιανίστας Philipp Kopatchevskiy (3.4), η σολίστ Μάγδα Νικολαΐδου (6.4) και ο δεξιοτέχνης του πιάνου Κάρολος Ζουγανέλης (6.4).
 

Άνοιξη στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται την άνοιξη με χαρούμενη κλασική μουσική από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Tet-Art-On της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Αίθουσα του Παρθενώνα σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 6 μ.μ., με έργα Μότσαρτ, Πάχελμπελ, Χέντελ, Μπάχ, Χαΰντιν, Μποτσερίνι και Σκαλκώτα. Εισιτήρια ελεύθερης εισόδου θα διατίθενται από τις 5.30 μ.μ.

Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., παρουσιάζεται ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Ποιήματα (1961-2017), εκδόσεις Ίκαρος, από τους Δημήτρη Καλοκύρη, Συμεών Σταμπουλού και Γιώργο Βέη. Στον Ιανό, Σταδίου 24

Bernard-Henri Lévy

Ο φιλόσοφος, ακτιβιστής και παραγωγός Bernard - Henri Lévy έρχεται την 1η Απριλίου, στις 8 μ.μ., στο Παλλάς με την παράσταση Looking for Europe.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL