Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η πλατεία των οικοδόμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πλατεία των οικοδόμων

Του Άγγελου Μανταδάκη

Είναι γνωστή στον πολύ κόσμο σαν πλατεία Δημαρχείου. Η επίσημη ονομασία της όμως ήταν πλατεία Κοτζιά (από το όνομα του πρώην δημάρχου Αθηναίων). Επίσης, στη δεκαετία του 1870, με την κατασκευή του θεάτρου η πλατεία ονομάστηκε πλατεία Δημοτικού Θεάτρου. Το θέατρο αυτό κατεδαφίστηκε το 1939, την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας. Η κατεδάφισή του προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, που δεν καρποφόρησαν όμως λόγω του δικτατορικού καθεστώτος. Τη σημερινή της ονομασία (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) την έλαβε το 1977 προς τιμήν του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού την περίοδο 1941 - 1944.

Η πλατεία ήταν ιδιαίτερα γνωστή λόγω της καθημερινής παρουσίας των εργαζομένων στην οικοδομή. Από εκεί ξεκινούσαν κάθε πρωί τα συνεργεία των οικοδόμων που κατευθύνονταν σε όλη την Αθήνα. Εκεί γίνονταν παλαιότερα (προ του 1967) οι συγκεντρώσεις των σωματείων των οικοδόμων για την εργατική Πρωτομαγιά.

Ο χώρος μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο επί της οδού Αθηνάς ήταν αδιαμόρφωτος και αναξιοποίητος. Η πλατεία άρχισε να διαμορφώνεται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Γύρω από την πλατεία σήμερα βρίσκονται ιστορικά κτήρια, όπως το μέγαρο Μελά, το μέγαρο Σταύρου, το μέγαρο που στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα. Σε κοντινή απόσταση είναι η οδός Αιόλου, από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, και η οδός Σοφοκλέους, γνωστή για το Χρηματιστήριο των Αθηνών.

Στην πλατεία κατασκευάστηκε και σταθμός αυτοκινήτων. Κατά τις εργασίες για τη δημιουργία του σταθμού εντοπίστηκε και τμήμα του αρχαίου δρόμου που συνέδεε την Αθήνα με τις Αχαρνές. Επίσης εντοπίστηκαν νεκροταφείο και διάφορα εργαστήρια που διατηρούνται ορατά σε μέρος της πλατείας. Το Δημαρχείο της πόλης, στεγασμένο σε νεοκλασικό κτήριο, έχει απέναντί του την πλατεία και μαζί με τα άλλα κτήρια της προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Η πλατεία χρησιμοποιείται και σήμερα για διάφορες εκδηλώσεις, όπως πολιτικές συγκεντρώσεις, εργατικές κινητοποιήσεις, συναυλίες, έκθεση βιβλίου και ανθοκομίας.

Το καλοκαίρι του 1965 μπροστά στο Δημαρχείο η Αστυνομία επιτέθηκε σε συγκεντρωμένους πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη σύμπραξη των δημοτικών συμβούλων της Δεξιάς και του Κέντρου προκειμένου να αποκλειστεί η εκλογή του αριστερού υποψηφίου δημάρχου, αειμνήστου Νίκου Κιτσίκη που είχε πρωτεύσει στον πρώτο γύρο των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL