Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Η Κυψέλη των Εθνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κυψέλη των Εθνών

Του Άγγελου Μανταδάκη

Μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και πολυπολιτισμικές γειτονιές της Αθήνας. Ανήκει στη δεύτερη δημοτική ενότητα του Δήμου Αθηναίων. Η Κυψέλη ακολούθησε την πορεία της αστικής τάξης της χώρας μας από την ακμή της πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τη μεγάλη πτώση από τη δεκαετία του εβδομήντα και ύστερα. Αυτό φαίνεται αν περπατήσεις στη γειτονιά ανάμεσα στα πολυάριθμα αρχοντικά κτήρια Μπάουχαους που κάποτε στέγαζαν τις οικογένειες της υψηλής οικονομικής στάθμης και σήμερα κατοικούνται κυρίως από μικροαστικές οικογένειες και μετανάστες. Παρά τη φθίνουσα πορεία της η Κυψέλη παραμένει μια ελκυστική γειτονιά πολύβουη και πολύκοσμη, πραγματική κυψέλη. Η Κυψέλη διατηρεί πάντα ένα ισοζύγιο νέων αλλά και ηλικιωμένων κατοίκων. Η νυχτερινή ζωή της και οι επιλογές διασκέδασης είναι πλούσιες όλες τις εποχές του χρόνου. Η στήλη μας έχει ασχοληθεί άλλωστε παλιότερα με την οδό Φωκίωνος Νέγρη.

Η παρουσία των μεταναστών είναι έντονη, ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα. Οι μετανάστες ζουν κυρίως με τις οικογένειες τους. Άλλωστε η σχέση συμβίωσης με τους ημεδαπούς είναι κατά κανόνα ομαλές και φιλικές. Η Κυψέλη συνδέεται με το κέντρο της Αθήνας με τις γραμμές του τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία. Σημαντική για την Κυψέλη είναι η Δημοτική της αγορά. Για την ιστορία της οποίας η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί πολύ κατά το παρελθόν. Η παλιά δημοτική αγορά της Κυψέλης εγκαταλειμμένη χρόνια ξαναβρήκε τη ζωντάνια της από τη δεκαετία του 2000, αυτό χάρη στις ενέργειες της δημοτικής κίνησης "Ανοιχτή Πόλη" αλλά και πολλών νέων και παλιών κατοίκων της περιοχής.

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα πολλά καταφύγια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο.

Ιστορικός αυθεντικός σύλλογος της Κυψέλης είναι ο Πανελλήνιος Γ.Σ. στου οποίου τις εγκαταστάσεις αθλούνται εδώ και χρόνια χιλιάδες παιδιά από όλη την Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL