Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Νίκολα Κόντε

Ο Νίκολα Κόντε στο ΚΠΙΣΝ

"Το 'Let your light shine on' είναι ένα άλμπουμ που μιλά για τη μουσική. Για την πνευματικότητα. Είναι οι άνθρωποι. Είναι ο ρυθμός. Είναι η Αφρική. Είναι η ελευθερία, η κατανόηση, η ενότητα. Η αγάπη. Το σύμπαν. Το φως που πηγάζει από το σύμπαν και τους εαυτούς μας” λέει, μεταξύ άλλων, για το νέο έργο του ο Νίκολα Κόντε, που εμφανίζεται με την μπάντα του τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρωτοπόρος της τζαζ, ο Ιταλός ανατρεπτικός καλλιτέχνης, με πάθος και έμπνευση για τη μουσική και τη ζωή, κιθαρίστας, παραγωγός και DJ, αντλεί την έμπνευσή του από διαφορετικές κουλτούρες και στιλ: την bossa nova, τα swinging soundtracks ιταλικών ταινιών του 1960 και του 1970, την ethnic μουσική, τη spiritual τζαζ του 1970 και τη nu-jazz.

"Οι Στοιχειωμένοι" στο Μέγαρο

Δύο αριστουργηματικά τραγούδια της δημοτικής παράδοσης, τα αυθεντικά "Το γιοφύρι της Άρτας" και "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού", καθώς και ένα σύγχρονο λιμπρέτο, πιστό στην τεχνοτροπία των δημοτικών τραγουδιών, "Το στοιχειό της Χάρμαινας" σε ποίηση Σωτήρη Τριβιζά, μεταμορφώνονται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μουσικού θεάτρου σε σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ από τον Δημήτρη Μαραμή.

Η μουσικοθεατρική τριλογία του γνωστού συνθέτη, που τιτλοφορείται "Οι Στοιχειωμένοι", αποτελεί παραγγελία του ΜΜΑ και ανεβαίνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μόνο για δύο παραστάσεις, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Αργυρώ Καπαρού, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η Βασιλική Καρακώστα, η πρωτοεμφανιζόμενη Ελένη Δημοπούλου, ο Βασίλης Δημακόπουλος, η Λητώ Μεσσήνη, ο Σταμάτης Πακάκης και ο Νίκος Ζιάζιαρης

 

Η "Λουτσία ντι Λαμμερμούρ" στη Λυρική

Η "Λουτσία ντι Λαμμερμούρ" -η πρώτη ιστορική συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου- επιστρέφει, μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε την προηγούμενη σεζόν, από τις 24 Φεβρουαρίου και για πέντε παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το αριστούργημα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι παρουσιάζεται σε μια σπουδαία παραγωγή υψηλής αισθητικής που επαινέθηκε σε Λονδίνο και Αθήνα, σε σκηνοθεσία της διάσημης Βρετανίδας σκηνοθέτριας Κέιτι Μίτσελ και μουσική διεύθυνση Πιέρ Ντιμουσό. Το εμβληματικό αριστούργημα του ρομαντικού μπελ κάντο βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, τη "Νύφη των Λάμμερμουρ" του σερ Ουόλτερ Σκοτ.

Για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά πραγματοποιείται την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, στην Καλλιθέα.

Στο πρώτο τραπέζι με θέμα “Η σύμβαση για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (2003): Ποια ερωτήματα θέτει, ποια ερωτήματα απαντάει;”, με εισαγωγή και συντονισμό από τη Σταυρούλα - Βίλλυ Φωτοπούλου, συμμετέχουν οι Λάμπρος Λιάβας, Μάρλεν Μούλιου, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Ευάγγελος Καραμανές.

Στο δεύτερο τραπέζι με θέμα “Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη: Αντίθεση, αναγκαία συνύπαρξη ή συνεργασία;” σε εισαγωγή και συντονισμό Γιάννη Ν. Δρίνη, συμμετέχουν οι Ρέα Κακάμπουρα, Χριστόδουλος Ρίγγας, Γιάννης Τσιαούσης, Ανδρομάχη Οικονόμου.

 

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

 

Για τη Χρύσα Σπηλιώτη

Τη Χρύσα Σπηλιώτη, ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα που έχασε τη ζωή της στη μεγάλη φωτιά το περασμένο καλοκαίρι στο Μάτι, θυμούνται συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι της, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στο θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7. Θα μιλήσουν και θα διαβάσουν κείμενά της οι Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Αναστασάκης, Θοδωρής Γκόνης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άσπα Τομπούλη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αγγελική Αντωνίου, Βασίλης Κατσικονούρης, Έλση Σακελλαρίδου, Κωνσταντίνα Ζηροπούλου και Γεωργία Δεληγιαννοπούλου. Παρουσιάζει η Αννέτα Παπαθανασίου.

“Αποθήκη καταλοίπων ηδονής”

Η νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Καναβούρη “Αποθήκη καταλοίπων ηδονής” (εκδόσεις Μελάνι) παρουσιάζεται την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει από τους Κώστα Παπαγεωργίου και Σταμάτη Πολενάκη. Ποιήματα διαβάζει ο Γιώργος Κοτανίδης. Συντονίζει η Πόλυ Κρημνιώτη.

“Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη"

Η "Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη", μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καρούζου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Μπαλή, από τις 25 Φεβρουαρίου, στο BIOS Main, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για δέκα παραστάσεις.

 

Η μόδα συναντά τον κινηματογράφο

Από τις 25 έως και τις 27 Φεβρουαρίου η μόδα θα συναντά τον κινηματογράφο σε μια τριήμερη γιορτή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας: 100 ταινίες (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους), παράλληλες δράσεις με καλεσμένους διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου, fashion performance από Έλληνες σχεδιαστές, special tributes, events εμπνευσμένα από τη μόδα αποτελούν τους βασικούς άξονες του 1ου Athens Fashion Film Festival.

Ο Π. Μάρκαρης για τον "Φάουστ"

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, ο Πέτρος Μάρκαρης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να μεταφράσει τον "Φάουστ" του Γκαίτε. Μαζί του η θεωρητικός της λογοτεχνίας Εύη Πετροπούλου. Συμμετέχει ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, ο οποίος διαβάζει και αποσπάσματα του κειμένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL