Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΣ

Ephemera: Το προοδευτικό κομμάτι της αγγλικής αστικής διανόησης δεν αποφεύγει τη σκληρή διαλεκτική αντιπαράθεση ιδεών. Τα βρετανικά «σχολαρχεία» μπορεί να ακαδημαΐζουν, μυρηκάζοντας πάνω σ' ένα κολλάζ ιδεολογημάτων, αλλά δεν διστάζουν να χτυπήσουν στο ψαχνό. Το σημαντικότατο ηλεκτρονικό περιοδικό κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού, που εμπνέεται από την ελληνική λέξη εφήμερα, συνθέτει αντίθετες απόψεις και τις βάζει να εμπλουτίζουν η μία την άλλη. Το τεύχος του καλοκαιριού έχει ως κύριο θέμα έρευνας την πολιτική του καταναλωτισμού. Τις ιστορικές αβελτηρίες του μαρξισμού και των... παραγώγων του, με σύγχρονες προσεγγίσεις και πλήθος πηγών. Κριτική πάνω στο μοντέλο του «ρευστού πολίτη». Η ταυτότητα του καταναλωτισμού. Η φαινομενικά οξύμωρη διαπίστωση της καταναλωτικής κριτικής του καπιταλισμού, ιχνηλατώντας τα κείμενα του Μάρσαλ Μπέρμαν. Σ'ενα από τα πιο ρηξικέλευθα άρθρα του περιοδικού, αναλύεται η εναλλακτική επιχειρηματική δομή στην αμεσοδημοκρατία, σε σκέψεις των Γκράμπερ και Φρανκς. Προσεγγίσεις που έρχονται να προστεθούν στον αντι-ιεραρχικό φεντεραλισμό του Προυντόν. Ένα περιοδικό που βάζει τον αναγνώστη μέσα στους σύγχρονους μαιάνδρους του πολιτικού πολιτισμού.

Paris review: Το έντυπο που αντιστέκεται στην επιτήδευση των καιρών. Στην ευκολία της ισοπέδωσης και της εξαχρείωσης του πολιτιστικού αγαθού, στη σφαίρα του αγοραίου. Στις προσωπογραφίες του περιοδικού, οι πιο «σκληροί» των γραμμάτων αφήνονται στους ιριδισμούς της δημοσιογραφικής περιέργειας εκφράζοντας τις μύχιες επιθυμίες τους, τις μυστικές διαδρομές της τεχνοτροπίας τους. Η τελευταία συνέντευξη του Ίμρε Κερτέζ δεσπόζει ως κύριο άρθρο, για να ακολουθήσουν οι παράξενες συμπτώσεις στις ζωές της σιριακής δολοφόνου Λουσίλ Μίλερ και της πετυχημένης συγγραφέως Τζόαν Ντίντιον. Το τεύχος κλείνει με τη συνέντευξη του ιστορικού Ναθάνιελ Φίλμπρικ, ενός ογκόλιθου του πνεύματος που έχει το παρατσούκλι «το σεντούκι της Ιστορίας».

consider: Έχει ελληνική καταγωγή και σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον ενημερωμένα ψηφιακά περιοδικά που κυκλοφορούν. Η γκάμα πιάνει όλο σχεδόν το πολιτιστικό φάσμα, ρίχνοντας βάρος στο ντιζάιν, τα εικαστικά, τη μουσική και τη φωτογραφία. Το συγκεκριμένο περιοδικό δεν έχει καμιά σχέση με οδηγό πόλης ή κάτι παρόμοιο, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στον κόσμο. Στην πηγή των πολιτιστικών γεγονότων. Με αυτόν τον τρόπο φέρνει το ελληνικό κοινό σε επαφή με καταστάσεις που ουδόλως θα... έπαιρνε χαμπάρι. Η κύρια θεματική του ιστοτόπου είναι τα πλεγμένα αντικείμενα (από τη σειρά «Οι λαβύρινθοι της μνήμης») της απίθανης Γιαπωνέζας εικαστικού, Σιχάρου Σιότα. Πράγματα της καθημερινότητας (πιάνα - κρεβάτια - φορέματα κ.ά.) υφαίνουν έναν ιστό που τρυπά το μυαλό του αναγνώστη. Εν συνεχεία ένα σπάνιο αφιέρωμα στο συγκρότημα των «Πόρτισχεντ», με βάρος στη φωτοσχεδιαστική πλευρά τους. Εικονογράφος του φανταστικού ο Αλέξης Μάρκου, με σκίτσα έντονης εκφραστικότητας, θα σας εντυπωθεί για τα καλά στο μυαλό, ενώ για το τέλος ένα αφιέρωμα στον Χαλ Λάσκο, τον 97άχρονο γκουρού του ψηφιακού ντιζάιν. Το «consider» δεν είναι λάιφσταϊλ, ούτε αθηνόραμα, ούτε φρι-πρες. Είναι ένα ολοκληρωμένο περιοδικό με ταυτότητα και πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL