Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τρία ξόρκια για τον φόβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρία ξόρκια για τον φόβο

Στις μέρες ασφυξίας που διανύουμε και πριν το σκότος ποτίσει ολοκληρωτικά τις συνειδήσεις, ο πολιτισμός παραμένει το μοναδικό ίσως αντιστάθμισμα. Κι ενώ ουδείς γνωρίζει με ποιο τρόπο τα σχολεία που μόλις έκλεισαν για διακοπές θα ξαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, ελέω συγχωνεύσεων και «εξορθολογισμού» του δημόσιου τομέα, οι μικροί αναγνώστες μπορούν στο μεταξύ να απολαύσουν μερικές ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

Όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, χαρήκατε πριν από λίγα χρόνια τον «Αλυσοδεμένο ελέφαντα» του Αργεντίνου Χόρχε Μπουκάι, έχετε κάθε λόγο να ανακαλύψετε τη μαγεία και τη σοφία του «Τρομερού εχθρού». Γιατί πίσω από τα δίπολα αγάπη-μίσος, ταπεινοφροσύνη-ματαιοδοξία, κρύβεται πάντα ο φόβος. Ένα συναίσθημα που μπορεί να καταστρέψει τη ζωή. Όμως το ποιος καθορίζει τους κανόνες είναι το αιώνιο υπαρξιακό ερώτημα. Το συγκεκριμένο παραμύθι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Ιστορίες για να σκεφτείς» του ίδιου του Μπουκαϊ, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικους. Ο συγγραφέας, παρ' ότι γιατρός στο επάγγελμα, κατέχει εξαιρετικά την τέχνη της αφήγησης και αντλεί το υλικό του από τα 1.500 παραμύθια που θυμάται απ' έξω. Η δε εικονογράφηση ανήκει και πάλι στον Γκούστι, ο οποίος ανοίγει παράθυρο στον κόσμο των ονείρων με μοναδικό τρόπο (μετάφραση: Ελμίρα Μυρεσιώτη-Αλιβέρτη/τιμή: 12.00/σελ: 52/εκδ.: Opera).

Μια ακόμη ιστορία για τον φόβο και τη φιλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι «Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί», της Ιωάννας Γιαννακοπούλου. Μια πολύχρωμη ιστορία για το πέταγμα της πεταλούδας που μπορεί να σηκώσει ανεμοθύελλα στην άλλη άκρη του κόσμου. Γραμμένη με τρυφερότητα, αλλά κι αυτή τη μοναδική λαχτάρα για ζωή που παίζει κρυφτό με τους φόβους μας. Μια μοναδική ιστορία για τη δύναμη των μικρών πλασμάτων και τον φόβο που μπορεί να τον κάνεις χίλια κομμάτια, φτάνει να το θελήσεις (εικονογράφηση Ζωή Σεϊτάνη/τιμή: 12.80/σελ: 42/εκδ.: Αιώρα).

Ο φόβος, μα ό,τι κι αν σκοτώνει τα όνειρα, είναι αυτό που οι ήρωες του νέου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση προσπαθούν να υπερκεράσουν: «Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων» είναι το δεύτερο μέρος των «Ονειροφυλάκων», βραβευμένων με το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας. Σε μια ζοφερή εποχή, όπου τα όνειρα των νέων αργοπεθαίνουν, τούτο το βιβλίο μοιάζει σαν τη μουσική επένδυση μιας γενιάς, που, πριν καν ενηλικιωθεί, παλεύει για να βρει τον δρόμο της στον ουρανό, στη Γη, στο σύμπαν. Η Αγγελική Δαρλάση, δίχως να ωραιοποιεί την περιρρέουσα ατμόσφαιρα χάριν μυθοπλασίας, επιλέγει να απευθυνθεί στα παιδιά ηλικίας από 10 ετών και άνω, έτσι όπως οφείλει κανείς να συνδιαλέγεται μαζί τους σήμερα: ρεαλιστικά και έντιμα, δίχως ζαχαρωμένη νεραϊδόσκονη, στα λόγια των ηρώων που «μεγάλωσαν» γρήγορα κι όμως δεν σκοπεύουν να προδώσουν τα όνειρα. Γιατί η έλλειψή τους θα αφήσει το οδυνηρό σκοτάδι να τυλίξει και πάλι τον κόσμο απ' άκρη σ' άκρη (εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας/τιμή: 12,70/σελ.: 272/εκδ.: Πατάκης).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL