Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών / ... και προσωπικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών / ... και προσωπικού

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που θα στελεχώσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη και τις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας για το σχολικό έτος 2020-2021. Για άλλη μία χρονιά 140 εκπαιδευτικοί δεν θα παρουσιαστούν στις τάξεις τους, αλλά θα κληθούν να εργαστούν στις βιβλιοθήκες της χώρας. Η πρακτική αυτή ακολουθείται πολλά χρόνια τώρα και η εποχιακή της επανάληψη τείνει να την καταστήσει "έθιμο".

Άλλη μία φορά που το κράτος παραδέχεται ότι δεν στελεχώνει τις βιβλιοθήκες του και καλεί τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς να συνδράμουν. Άλλη μία φορά που δάσκαλοι, φιλόλογοι, καθηγητές αγγλικής, πληροφορικής και μουσικής, μαθηματικοί και άλλες πολλές ειδικότητες θα αναλάβουν να λειτουργήσουν τις βιβλιοθήκες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν ούτε έναν βιβλιοθηκονόμο.

Και ενώ υπάρχει πράγματι ανάγκη για εργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων σε μια πλήρως λειτουργική βιβλιοθήκη, το φαινόμενο αυτό τείνει να ξεπερνά το αστείο και να καθίσταται δείκτης αξίας των βιβλιοθηκών για το υπουργείο Παιδείας. Βιβλιοθήκες που κινδυνεύουν να παραμείνουν κλειστές αν δεν γίνουν οι ετήσιες αποσπάσεις. Βιβλιοθήκες που θα υπολειτουργούν χωρίς τους καθηγητές.

Αλλά η ελληνική Πολιτεία χτίζει τα σπίτια από τα κεραμίδια πρώτα. Χωρίς θεμέλια. Θα αναφερθούμε για πολλοστή φορά στο παράδειγμα ενός νοσοκομείου. Το οποίο έχει ανάγκη, εκτός από το ιατρικό προσωπικό, μια μεγάλη πλειάδα άλλων ειδικοτήτων, όπως το νοσηλευτικό, το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό, για να λειτουργήσει σωστά. Όμως χωρίς γιατρούς δεν λογίζεται νοσοκομείο. Απαραίτητοι όροι το κτήριο, οι υλικοτεχνικές υποδομές και το ιατρικό προσωπικό. Έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει και με τις βιβλιοθήκες. Αλλά φευ!

Τρία πανεπιστημιακά, πλέον, τμήματα διδάσκουν την επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Για ποιο λόγο; Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι οι βιβλιοθήκες μπορούν να λειτουργούν με καθηγητές μουσικής (το παράδειγμα τελείως τυχαίο), ποιος ο λόγος να σπαταλά χρήματα για σπουδές που δεν είναι χρήσιμες;

Επιπλέον, μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι οι θέσεις των 160 αυτών εκπαιδευτικών στις τάξεις θα μείνουν κενές και θα κληθεί το υπουργείο να καλέσει αναπληρωτές για να τις καλύψει. Αέναη κίνηση, ατέρμονη και ατελέσφορη. Βέβαια, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ δεν θα αντιδράσουν, όπως ποτέ δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, γιατί η πρακτική αυτή ευνοεί τα μέλη τους.

Αν οι βιβλιοθήκες χρειάζονται προσωπικό λοιπόν, είναι καιρός να προσληφθούν οι απαραίτητοι βιβλιοθηκονόμοι και οι άλλες ειδικότητες, ούτως ώστε φέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους να το κάνουμε με στελεχωμένες βιβλιοθήκες για πρώτη φορά στην Ιστορία μας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL