Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Οι καλλιτέχνες αντιστέκονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Οι καλλιτέχνες αντιστέκονται

Μιχάλης Αρφαράς, Αόρατοι Κόσμοι

Οι καλλιτέχνες αντιστέκονται. Ενάντια στην κατάχρηση των δημιουργημάτων τους από τους καταχραστές της εξουσίας. Μέσω των μηχανισμών προπαγάνδας που οι τελευταίοι σήμερα ελέγχουν. Τοποθετώντας τους κυριολεκτικά «απέναντι», όπως δηλώνει το δεύτερο συστατικό του νέου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Acropole Across» του ιστορικού ξενοδοχείου που, σύμφωνα με τα μη υλοποιημένα σχέδια της προηγούμενης υπουργού πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά -δεν πρόφτασε την πραγμάτωσή τους δυστυχώς λόγω των πρόωρων εκλογών-, θα γινόταν ένα πραγματικό κέντρο στήριξης εκφραστών της σύγχρονης τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και της διακαλλιτεχνικής τους συνεργασίας. Θέλοντας να φιμώσουν τη φωνή τους μέσω των διαχειριστών της τέχνης, όπως αφήνει να εννοηθεί η εσκεμμένη, διόλου δημιουργική, ασάφεια του νέου σχεδίου νόμου της νέας υπουργού Πολιτισμού για το "Ακροπόλ". Προσπαθώντας με κάθε δυνατό μέσο -ακόμα και με τη διαγραφή της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση- να τους ωθήσουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Οι καλλιτέχνες αντιστέκονται όχι μόνο με αποφασιστικές κινήσεις όπως αυτή του SUPPORT ART WORKERS που τους κατέβασαν στους δρόμους εν μέσω της πανδημίας. Θυμίζοντας άλλες εποχές. Αλλά διαδηλώνουν εν μέσω της πανδημίας με το κύριο μέσο έκφρασής τους, τα έργα τους, τη δύναμη αντίστασής τους σε όλη αυτήν την κατρακύλα στην οποία οδηγεί τον πολιτισμό και την ίδια την ανθρώπινη ζωή η νεοφιλελεύθερη υπεροπτική διακυβέρνηση του πλανήτη. Η ομαδική έκθεση που οργανώνει η αίθουσα τέχνης έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου στο Κολωνάκι, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη, μιλά για μια επιστροφή στα κοινά και στην κριτική ανάγνωσή τους. Το παρόν παρουσιάζεται σε κατακλυσμένες από τον κορωνοϊό και τον φόβο του θανάτου, ερημωμένες πόλεις, νεφελώδη, ρομαντικά τοπία όπου όμως διακρίνονται τα νήματα που δένουν τα θραύσματα από ένα παρελθόν που συνεχίζει να υπάρχει μέσα στις ανθρώπινες διαστάσεις του. Σμιλεύεται σε φιγούρες αφαιρετικές που στέκονται αγέρωχες. Αποτυπώνεται ως προϊστορικό ίχνος και ως μορφή κυρτωμένη που υψώνει πεισματικά τη σημαία του homo sapiens über alles. Φτιάχνεται σε κατασκευές πάνω σε ρόδες που δείχνουν με την ευλυγισία αλλά και τη διαρκή επαγρύπνηση την ισχύουσα συνθήκη και σε κατασκευές που αναδίνουν, θα τολμούσα να πω, με τις γεωμετρικές, αυστηρές, στρογγυλές και γωνιώδεις φόρμες τους και την απρόσμενη σύνθεσή τους μιαν πνοή αναζωογόνησης του κόσμου. Πλάθεται σε φιγούρες ονειρικές και μυθικές που μας δείχνουν τον δρόμο για την επιβίωση.

«OVERMORROW», αίθουσα τέχνης έκφραση, γιάννα γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουνίου - 24 Ιουλίου. 2020 Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ. 11.00 - 20.00, Σαβ. 11.00 - 15.00. Συμμετέχουν οι: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Απόλλων Γλύκας, Κορνήλιος Γραμμένος, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Τζουλιάνο Καγκλής, Παναγιώτης Μπαξεβάνης, Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλίας Σιψάς, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Τσώλης, Παντελής Χανδρής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL