Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Μουσείο Ακρόπολης / Μουσείο Ακρόπολης: Πρώτα βήματα μετά την καραντίνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο Ακρόπολης / Μουσείο Ακρόπολης: Πρώτα βήματα μετά την καραντίνα...

«Το κλείσιμο του μουσείου στις 14 Μαρτίου ήταν ένα γερό χτύπημα για εμάς, δεν μπορούσαμε να το συνειδητοποιήσουμε τις πρώτες ημέρες, αλλά μαζέψαμε τις δυνάμεις μας και αξιοποιήσαμε τον 'νεκρό' χρόνο» ομολογούσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πρώτη μετά την άρση του lockdown και το άνοιγμα των μουσείων, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής με αφορμή τα ενδέκατα γενέθλια του ιδρύματος.

Επιβεβαίωσε μάλιστα πως την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη θέσης για γενικό διευθυντή, κάτι που είχε κάνει γνωστό λίγο νωρίτερα και η υπουργός Πολιτισμού, που ήταν παρούσα, εκφράζοντας την ελπίδα πως «του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής».

Η Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε πως «η διαδικασία είχε ξεκινήσει λίγο πριν από την πανδημία» θυμίζοντας πως «έχει επιλεγεί ήδη και έχει εκδοθεί η απόφαση για τη συγκρότηση της επταμελούς επιτροπής που θα ασχοληθεί με την επιλογή των υποψηφιοτήτων και την ανάδειξη του γενικού διευθυντή», ενώ «από το τέλος Μαρτίου έχει βγει και η απόφαση», με την οποία, όπως είπε, έχει γίνει αποδεκτή και η πρόταση του Δ.Σ. «για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να έχει ο νέος γενικός διευθυντής».

Όπως είπε, είχε παρακαλέσει τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης να αρχίσει η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων και εδώ και στο εξωτερικό με τη λήξη της πανδημίας. «Ο χρόνος έχει έρθει για τη δημοσιοποίηση της απόφασης, ώστε να αρχίσει η διαδικασία και να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος τεσσάρων μηνών προκειμένου  Έλληνες και ξένοι υποψήφιοι να προλάβουν να συγκροτήσουν τους φακέλους τους για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους» πρόσθεσε.

Μια άλλη νοοτροπία μεταξύ των μουσείων

Χαρακτηρίζοντας το Μουσείο Ακρόπολης «αιχμή του δόρατος του αγώνα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», η υπουργός επεσήμανε πως «είναι μια κατάλληλη στιγμή, που το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι πια ένας αποικιοκρατικός μουσειακός οργανισμός του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τους ηθικούς κώδικες που αφορούν την επιστροφή των κλεμμένων ή λαθραίως εξαχθέντων, άρα παρανόμως, πολιτιστικών αγαθών».

Επίσης έκανε γνωστό πως ξεκινά καταρχήν μεταξύ των κρατικών ελληνικών μουσείων μια διαδικασία επιστροφής ευρημάτων και αντικειμένων εκεί όπου ανήκουν. Η αρχή αυτής της «άλλης νοοτροπίας, συνεργασίας και μη κτητικότητας μεταξύ των μουσείων» θα γίνει με την παράδοση από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενός τμήματος ανδρικής κεφαλής που έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα και φιλοξενείται στην έκθεση «Διά αυτά επολεμήσαμεν».

Άνοιγμα με μικρή επισκεψιμότητα

Κατά το διάστημα του lockdown, οπότε το μουσείο παρέμεινε κλειστό, καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε, ενώ ανανεώθηκε ένας μέρος της έκθεσής του. Όσον αφορά την επισκεψιμότητά του, «έως το τέλος Φεβρουαρίου ήταν απόλυτα παράλληλη με αυτή του 2019», όπως είπε ο Δ. Παντερμαλής, αλλά τον Μάρτιο παρατηρήθηκε πτώση. Κι ενώ τον Μάρτιο του 2019 οι επισκέπτες ανήλθαν στους 147.000, τον μισό φετινό Μάρτιο έφθασαν μόλις στους 26.000.

Το άνοιγμα του μουσείου, από τους 6.000 ημερήσιους επισκέπτες, έφθασε την πρώτη ημέρα τους 137, τη δεύτερη τους 214 και την τρίτη τους 130. Η συνολική επισκεψιμότητα από πέρυσι αρχές Ιουνίου έως φέτος τον Μάρτιο έφθασε στο ήταν 1.283.125 επισκέπτες.

Βίντεο στην είσοδο

Στην προσπάθεια να συνδεθούν τα εκθέματα με τους τόπους από τους οποίους προέρχονται, ώστε να γίνονται καλύτερα αντιληπτά από τον επισκέπτη η λειτουργία και ο ρόλος του ιστορικού τους χώρου, στην είσοδο του μουσείου παρουσιάζεται ένα βίντεο από τις υπώρειες της Ακρόπολης και τις σπηλιές από τις οποίες υπάρχουν εκθέματα.

«Παράλληλα προχωρήσαμε στην παρουσίαση των μακετών, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του Μανώλη Κορρέ, οι οποίες ανανεώθηκαν, μπήκαν σε νέες προθήκες από ανοξείδωτο χάλυβα και κρύσταλλο ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την παρουσίαση της Ακρόπολης στις ποικίλες εποχές, καθώς δεν είναι μία, αλλά πολλές τοπογραφίες» πρόσθεσε ο πρόεδρος του μουσείου.

Η αρχαϊκή Ακρόπολη και τα καμένα αγάλματα

Αναφορικά με την έκθεση που αναμένεται και συνδέεται με την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη της Σαλαμίνας και των Θερμοπυλών, θα ενταχθεί σε αυτήν εκτενής παρουσίαση του Προπαρθενώνα, του ναού της Αθηνάς πριν από την κλασική φάση, που καταστράφηκε από τους Πέρσες, ενώ πολλά από τα αγάλματα διαμελίστηκαν και κάηκαν. Ήδη σε μια προθήκη παρουσιάζονται τμήματα καμένων αγαλμάτων από την περσική καταστροφή, όπως από άγαλμα της Αθηνάς, από κορμό πολεμιστή και κόρης, από χέρι ιππέα και ένας μικρός θησαυρός από αργυρά νομίσματα.

«Πρόκειται για την παρουσίαση της αρχαϊκής ακρόπολης, που έχει έναν και μόνο ναό, τον Εκατόμπεδο ή Προπαρθενώνα», εξηγούσε ο Δ. Παντερμαλής ξεναγώντας μας στο έκθεμα ενός κιονόκρανου, μιας τρίγλυφου και μιας μετόπης από τον ναό αυτόν, για να γίνει αντιληπτό «το μέγεθός του».

Στην αίθουσα των αρχαϊκών ξαναστήθηκαν ορισμένα γλυπτά, όπως η Κόρη της Λυών, το ένα τμήμα της οποίας βρίσκεται στο μουσείο της γαλλικής πόλης και το άλλο στο μουσείο. Αποσυνδέθηκαν προπολεμικά εκμαγεία από το άγαλμα και έγινε ένα νέο, με σύγχρονες μεθόδους. Δίπλα - δίπλα εκτίθενται το αυθεντικό εκμαγείο και το αυθεντικό πρωτότυπο.

Επίσης όσο το μουσείο παρέμεινε κλειστό δημιουργήθηκαν και νέα αντίγραφα, ενώ τοποθετήθηκαν λαμπτήρες υψηλής απόδοσης που θυμίζουν πολύ το φυσικό φως.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL