Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κυψέλης 35: Ένα παράθυρο στον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυψέλης 35: Ένα παράθυρο στον κόσμο

Lenny Ruiz από το Μπουένος Άιρες

Φωτογραφικές σκηνές που αποτυπώνουν περαστικούς και διαβάτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown που επιβλήθηκε σε πόλεις όπως η Λίμα, το Μπουένος Άιρες, το Καράκας και το Σάο Πάολο θα μπορούν να παρατηρούν όσοι κατηφορίζουν την οδό Κυψέλης και στέκονται έξω από το νούμερο 37, εκεί όπου βρίσκεται ο ανεξάρτητος χώρος τέχνης «1927».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα φωτογραφικής έκθεσης με τον τίτλο «Για τους περαστικούς - Vista Latina» που είχε η Ακτίνα Σταθάκη, θεατρολόγος και καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού «Between the Seas», με σκοπό «να προσελκύει βλέμματα των περαστικών», καθώς φωτογραφίες θα καλύπτουν τα παράθυρα του κτηρίου της οδού Κυψέλης 35 κατά το τριήμερο της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής 19, 20 και 21 Ιουνίου.

«Η ιδέα ξεκίνησε με έναν πολύ απλό τρόπο, καθώς όσες φορές βρισκόμουν στο ‘1927’ κατά τη διάρκεια του lockdown παρατηρούσα ότι οι περαστικοί σταματούσαν και κοιτούσαν προς τα παράθυρά μας. Έτσι, στην πορεία και καθώς δεν είχαμε νεότερα για το πότε θα ανοίξουμε και πώς θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τον προγραμματισμό μας, αναρωτιόμουν με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να θυμίσουμε στον κόσμο ότι είμαστε εδώ και εξακολουθούμε να δημιουργούμε μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες. Και κυρίως να προσφέρουμε κάτι σε όλους αυτούς τους περαστικούς της οδού Κυψέλης. Κάτι που θα μοιραστούμε μαζί τους. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα να γίνει κάτι που θα συμβαίνει αποκλειστικά στα παράθυρά μας»!

Ricardo Rodriguez από το Καράκας

Μ’ αυτό το σκεπτικό, η Ακτίνα ήρθε σε επαφή με τον Αλεχάντρο Κλαβιέ, επιμελητή ενός θεατρικού οργανισμού στη Λίμα του Περού και παλιό συνεργάτη της, αντάλλαξαν ιδέες και πληροφορίες και απευθύνθηκαν σε Λατινοαμερικανούς φωτογράφους προκειμένου να εντάξουν στην ιδέα των παραθύρων τη δουλειά τους. «Νιώσαμε την ανάγκη να ανοίξουμε κι ένα παράθυρο στον κόσμο, καθώς μέσα στις συνθήκες της απομόνωσης και της έλλειψης διεθνών επαφών είχαμε την ανάγκη να δούμε τι συμβαίνει σε χώρες πιο μακρινές από τη δική μας. Και χώρες από τις οποίες δεν έχουμε συχνά πολλές πληροφορίες. Έτσι προσεγγίσαμε φωτογράφους που ζούσαν στη Λίμα, στο Μπουένος Άιρες, το Καράκας και το Σάο Πάολο».

Ζήτησαν από τους καλλιτέχνες φωτογραφίες που αφορούσαν τις πόλεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που, όπως έγινε αντιληπτό, ήδη απασχολούσε πολλούς από αυτούς και ορισμένοι μάλιστα δούλευαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Οι περισσότερες φωτογραφίες αποθανατίζουν καθημερινές σκηνές περαστικών στον δρόμο, καθώς όλοι είναι φωτογράφοι δρόμου με ύφος ντοκιμαντέρ» εξηγεί η Ακτίνα, προσθέτοντας πως οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν επίσης εικόνες πόλης, βιτρίνες καταστημάτων, άδειους δρόμους, ενώ υπάρχουν και αρκετές αστείες σκηνές, αλλά και φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη φτώχεια μέσα στην οποία αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Ορισμένοι φωτογράφοι διαθέτουν μια πιο μακροσκοπική άποψη, με τις πόλεις τους φωτογραφημένες από ψηλά, όπου κυριαρχεί η ερημιά» μας λέει.

Στην έκθεση θα εναλλάσσονται περίπου 30 φωτογραφίες, ενώ τις ίδιες ημέρες παρόμοιες φωτογραφίες θα παρουσιάζονται και στον εκθεσιακό χώρο Noucmas, επί της οδού Κάσου 3 στην Κυψέλη, τον οποίο διαχειρίζονται οι Κατερίνα Χάρου, Όλγα Σουρή και Βενσάν Μερινιάκ.

Άλλωστε, η ιδέα ήταν από την αρχή αυτή η έκθεση να μοιραστεί μεταξύ όσων περισσότερων παραθύρων μπορούσε σε κτήρια της Κυψέλης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL