Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Βιβλίο / Το ταξίδι θα καταλήξει στην Τήνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλίο / Το ταξίδι θα καταλήξει στην Τήνο

Ο πολύπλευρος, ο σύνθετος καλλιτέχνης Αλέξανδρος  Ίσαρης, γνωστός από την ποίηση του, αλλά επίσης σπουδαίος ζωγράφος και εξαίρετος μεταφραστής, καταθέτει στους «Έξι περιπάτους», που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Κίχλη, έξι σπουδές θανάτου, έξι πίνακες ζωγραφικής λεπταίσθητων αποχρώσεων, όπου η μνήμη συμπλέει με τη νοσταλγία και η σπαρακτική αγάπη για την φύση συμβαδίζει με το αναπότρεπτο τέλος του θανάτου.

Και πάντα, πίσω από όλα, εκείνη η σπίθα της ματαιότητας. «Οι υπόλοιποι τι να απέγιναν άραγε; Τους βλέπω σε φωτογραφίες να χαμογελούν, να αγκαλιάζονται, να στέκονται ανάποδα, να μουντζώνουν, να κάνουν γκριμάτσες. Κοιτάζουν προς το μέλλον, αλλά δεν ξέρω καν αν είναι ακόμα ζωντανοί».

Κι αλλού: «Έτσι η Τήνος θα γίνει η Ιθάκη μου και οι συλλογισμοί μου θα μπερδεύονται με τα σύννεφα, τους γλάρους και τα περιστέρια, καθώς θα προσπαθώ να λησμονήσω σιγά - σιγά τα τραύματα, τις διαψεύσεις, τους λυγμούς, τις αρρώστιες και τις ατέλειωτες περιπέτειες της πρόσκαιρης ζωής μου».

Το τελευταίο κείμενο του βιβλίου, με τον τίτλο «Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς» και σχέδια του ίδιου, είχε κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2012 από την σειρά «Τα άστεγα» των εκδόσεων Κίχλη.

Ο  Ίσαρης ανακαλύπτει την Τήνο όταν καλείται από τον Χανς Βέμπερ, φίλο του από το Βερολίνο, να συμμετάσχει στην έκδοση ενός πολυτελούς λευκώματος με τα εκατό ωραιότερα νεκροταφεία της Ευρώπης. Προσπαθώντας να αγνοήσει την απωθητική και θορυβώδη Χώρα, νιώθει την ίδια έκπληξη με όποιον έχει επισκεφτεί το νησί - ατρίδα του Γιαννούλη Χαλεπά, του Φιλιππότη, του Νικηφόρου Λύτρα, του Νικόλαου Γύζη, καθώς παίρνει τον δρόμο προς τον Πύργο.

«Ακολουθώντας τον φιδωτό δρόμο που οδηγεί στον Πύργο, είδα να ξεδιπλώνεται εμπρός μου ένα μοναδικό τοπίο, που με καλούσε να το αγαπήσω».

Ο  Ίσαρης μιλάει για τον θάνατο υμνώντας τη ζωή. Δεν ξεχνά ούτε στιγμή πού καταλήγει το ταξίδι, πού καταλήγουν πάντα όλα τα ταξίδια, αλλά αγαπά με πάθος ό,τι τον περιβάλλει, ό,τι χαϊδεύει το βλέμμα του, ό,τι τρέφει την ψυχή του. Αγαπά με το πάθος του έφηβου εαυτού, που τον βλέπουμε να ξεδιπλώνεται στο κείμενο με τον τίτλο «Σέρρες» -ένα από τα ωραιότερα του βιβλίου-, τα δύο μέτρα γης στο πρώτο επίπεδο του νεκροταφείου του Πύργου που κάποτε θα φιλοξενήσουν το κορμί του.

«Ας προσπαθήσουμε, αν μπορούμε, να περάσουμε στον θάνατο με τα μάτια ανοιχτά» λέει η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Ο  Ίσαρης έχει τα μάτια διάπλατα ανοιχτά. Ρουφάει κάθε απόχρωση της έκφρασης της ζωής. Αγαπάει τα ταπεινά και τα μεγάλα, τον αέρα που φυσά, τις άπειρες αποχρώσεις του άσπρου, τους δρόμους που διέσχισε με τους φίλους και τους έρωτες, τα διαβάσματα, τις μουσικές. Αγαπάει τον κάθε τόπο που έζησε και ο κάθε τόπος γίνεται πειστήριο μιας πτυχής τού διαρκώς μεταλλασσόμενου αεικίνητου εαυτού.

Αγαπάει διαρκώς ξέροντας πως όλα θα καταλήξουν στον Πύργο της Τήνου. Ενδόμυχα ίσως να το ήξερε από πάντα, ακόμη και όταν ξεκινούσε το ταξίδι «από το Κρόνιον και κατέληγε στον σιδηροδρομικό σταθμό». Γνωρίζει καλά πως η ζωή ενός ανθρώπου είναι «μια ελάχιστη ταλάντευση στην ανάσα του σύμπαντος». Κι όσο κι αν ο φόβος ήταν πανταχού παρών στη ζωή του, αυτό που δεν φοβήθηκε ποτέ είναι ο θάνατος.

Η ποιητική υπόσταση του  Ίσαρη βρίσκεται πίσω από κάθε φράση του. Η μεγάλης ευαισθησίας ματιά του φωτίζει με λεπτές και ιδιότυπες φωτοσκιάσεις γεγονότα και τόπους που τον σημάδεψαν. Συνθέτει ένα είδος άτυπης αυτοβιογραφίας. Όπου το κάθε βήμα του, το οποίο συνδέεται με έναν τόπο, τον οδηγεί στην Τήνο, στο νεκροταφείο του Πύργου.

Από τις Σέρρες, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το μοναχικό Βερολίνο που σε περιμένει πάντα και «σου χαρίζει ένα φιλικό νεύμα, σε προσκαλεί και σου προσφέρει κάτι σαν προστασία», μέχρι τη Βιέννη και τις συνομιλίες με τον Ρόμπερτ Μούζιλ, τη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών χρόνων και των πρώτων εκθέσεων ζωγραφικής, ο  Ίσαρης μιλάει πάντα με τα μάτια της ψυχής ανοιχτά, με την λαχτάρα του ανθρώπου που αγάπησε και ύμνησε τη ζωή, διαμέσου της τέχνης, και που έχει αποδεχτεί πως αυτό το ταξίδι θα τελειώσει το ίδιο απότομα όπως άρχισε. Έχοντας ένα άρωμα καλοκαιριού στα ρουθούνια. Κι ένα όραμα καλοκαιριού στο βλέμμα. Πάνω σε ένα προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς.

Αλέξανδρος  Ίσαρης, «Έξι περίπατοι - Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς»

Εκδ. Κίχλη

80 σελ. Τιμή: 10 ευρώ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL