Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ένα στολίδι εκλεκτικισμού με θέα τα ηφαίστεια της ΝΙκαράγουα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα στολίδι εκλεκτικισμού με θέα τα ηφαίστεια της ΝΙκαράγουα

Ο καθεδρικός της Λεόν όπως φαίνεται από την κεντρική πλατεία
 

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

1860. Πρόεδρος της Νικαράγουα είναι ο συντηρητικός πολιτικός και στρατιωτικός Τόμας Μαρτίνες. Βρέθηκε στην εξουσία το 1857, όταν με τη βοήθεια των στρατευμάτων από την Κόστα Ρίκα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ εκδιώχθηκε ο Αμερικανός γιατρός, δικηγόρος και δημοσιογράφος Ουίλιαμ Γουόκερ. Αυτός, προσκληθείς από το Δημοκρατικό Κόμμα να το υποστηρίξει στον εμφύλιο του 1854 εναντίον των Συντηρητικών, κατέλαβε το 1856 την εξουσία κυβερνώντας με τον αποτελούμενο από Γάλλους, Γερμανούς και συμπατριώτες του μισθοφορικό του στρατό. Με τον Μαρτίνες ξεκινά μια περίοδος 35 χρόνων κυριαρχίας των Συντηρητικών.

Τη χρονιά αυτή κλείνουν 336 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης πρωτεύουσας της Νικαράγουα, του Σαντιάγο Δε Λος Καμπαγιέρος Δε Λεόν. Ονομάστηκε έτσι από το θρησκευτικό και στρατιωτικό τάγμα του Αγίου Ιακώβου του Ξίφους που ιδρύθηκε το 1171 στο βασίλειο της Λεόν της Ιβηρικής με σκοπό να απελευθερώσει τη χερσόνησο από τους μωαμεθανούς. Ο Πάπας Πίος Θ', επί του οποίου θα υπογραφεί στις 2 Νοεμβρίου του επόμενου έτους κονκορδάτο μεταξύ Νικαράγουα και Αγίας Έδρας, εγκαινιάζει τον καθεδρικό της πόλης, η οποία αποκαλείται για συντομία Λεόν.

Η ανέγερση διήρκεσε μεταξύ 1747 και 1814, περίοδος που μαζί με την έμπνευση του Γουατεμαλτέκου αρχιτέκτονα Διέγο Χοσέ Δε Πόρες Εσκίβελ συνετέλεσαν στη σύζευξη στοιχείων που αντανακλούν τη μετάβαση από το μπαρόκ στον νεοκλασικισμό. Ως εκ τούτου, το ύφος του ναού, μαζί με στοιχεία ισπανικής τέχνης και από τοπικές διακοσμητικές παραδόσεις, είναι εκλεκτικιστικό.

Ο ναός της Αναλήψεως της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένος ο καθεδρικός, ή επισήμως Ινσίνιε Ι Ρεάλ Μπασίλικα Κατεντράλ Ντε Λα Ασουνσιόν Ντε Λα Μπιεναβεντουράδα Βίρχεν Μαρία, αποτελεί σύμβολο και καμάρι της Λεόν. Επιφανείς πολίτες αγοράζουν τάφους στα υπόγεια και χάρη στα χρήματα αυτά ο ναός εξωραΐζεται και συντηρείται αποτελώντας έναν από τους πιο ενδιαφέροντες στη Λατινική Αμερική.

Ο καθεδρικός θα συνδεθεί με ταραγμένες περιόδους της νικαραγουανής Ιστορίας. Το 1824 στήνονται στην οροφή του κανόνια κατά την πολιορκία της Λεόν από τους Συντηρητικούς, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1979 χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις των Σαντινίστας κατά του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα.


Οι Άτλαντες του καμπαναριού

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011. Η UNESCO ανακοινώνει ότι τέσσερα νέα μνημεία σε Γαλλία, Μογγολία, Ουκρανία και Νικαράγουα εμπλουτίζουν τον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ύστερα από εξέταση τριών ετών περιλαμβάνεται ο φάκελος 1.236 που αντιστοιχεί στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στην Κεντρική Αμερική, αυτόν της Λεόν.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020. Από τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων παίρνω λίγο μετά τις 10 το πρωί ένα τρίκυκλο ποδήλατο ταξί. Σε ένα τέταρτο φτάνω στην κεντρική πλατεία. Η εκκλησία φαίνεται διαφορετική από εκείνη που θυμόμουν από την προηγούμενη δεκαετία. Αντί για το χρώμα του αμμόλιθου, η πρόσοψη έχει βαφτεί κατάλευκη, ακτινοβολώντας μεγαλοπρέπεια.

Ξεκινώ την περιήγηση από το ταφικό μνημείο του εθνικού ποιητή της Νικαράγουα, του Ρούμπεν Δαρίο, κάτω από το άγαλμα του Αποστόλου Παύλου, με ένα θλιμμένο μαρμάρινο λιοντάρι να το φυλάει. Ένα άγαλμα παριστάνει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να νικά τον Διάβολο. Εξαιρετικές είναι οι τεράστιες, μεγαλύτερες από το φυσικό μέγεθος αγιογραφίες με τις Στάσεις του Σταυρού που συνθέτουν τη Βία Ντολορόσα, την Οδό του Μαρτυρίου.

Στα υπόγεια, ένα τούνελ οδηγεί σε άλλες εκκλησίες. Κατεβαίνοντας στις κατακόμβες μου έρχεται deja vu με την κρύπτη του καθεδρικού τής Λίμα, καθώς η διάταξή τους είναι παρόμοια. Στις κρύπτες, κατασκευασμένες με αντισεισμικά σχέδια, έχουν ταφεί είκοσι επτά άτομα, οι δέκα επίσκοποι. Μεταξύ τους, ο πρώτος επίσκοπος της Λεόν και τελευταίος της Νικαράγουα Μονσινιόρ Σιμεόν Περέιρα Ι Καστεγιόν. Χοροστάτησε στην κηδεία του Δαρίο στις 13 Φεβρουαρίου 1916 και ανέθεσε στον καταγόμενο από τη Γρανάδα γλύπτη Χόρχε Νάβας Κορδονέρο να κατασκευάσει το άγαλμα της Παναγίας στην πρόσοψη, τους Άτλαντες του καμπαναριού, τα αγάλματα των Δώδεκα Αποστόλων και τους κίονες του κεντρικού διαδρόμου, όπως επίσης και το λιοντάρι στον τάφο του Δαρίο (μοιάζει πολύ με τον Λέοντα της Λουκέρνης του Δανού γλύπτη Μπέρτελ Θόρβαλντσεν), τον Χριστό στον τάφο του Περέιρα και διακοσμήσεις στον ναό και στο παρεκκλήσι του. Εδώ έχουν ταφεί πέντε ιερείς, μεταξύ τους ο Μαρσελίνο Αρέας, ο ήρωας της ανεξαρτησίας Μιγέλ Λαρεϊνάγα, οι ποιητές Σαλομόν Δε Λα Σέλβα και Αλφόνσο Κορτές, ο μουσικός Χοσέ Δε Λα Κρουζ Μένα, έξι επιφανείς πολίτες, μεταξύ τους ο σοφός γιατρός Λουίς Ντεμπάιλε και ο καθηγητής Εδγάρδο Μπουιτράγο και ένας σκλάβος. Η λαϊκή πρόληψη θέλει τους πιστούς να ψάχνουν να εντοπίσουν τα «Τρία Μάτια», ένα για κάθε πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, για να έχουν υγεία, πλούτο και αγάπη.
 


Όχι, δεν είμαι στη Σαντορίνη. Ούτε στη Μύκονο…

Λίγο από Κυκλάδες

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι επιστρέφω στον καθεδρικό για τη δημοφιλή ατραξιόν του. Με 100 κόρδοβας (3 ευρώ) αγοράζω εισιτήριο στην πίσω πλευρά της εκκλησίας για να ανέβω στην οροφή. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζω μετά τα 85 σκαλιά τής στενής κυκλικής σκάλας θυμίζει Ελλάδα. Η ασβεστωμένη οροφή με τον μπλε ουρανό για φόντο παραπέμπει σε Κυκλάδες. Μοναδική διαφορά είναι πως, αντί για το Αιγαίο, στο βάθος απλώνονται τα ηφαίστεια της Νικαράγουα. Κανόνας απαράβατος είναι ο επισκέπτης να μένει ανυπόδητος στην ασβεστωμένη επιφάνεια της οροφής, κάτι που με τον καυτό ήλιο του μεσημεριού δεν είναι και πολύ εύκολο…

Δύο Άτλαντες από την πλευρά της πλατείας σηκώνουν τη δοκό από την οποία κρέμεται η καμπάνα της ανεξαρτησίας της Νικαράγουα σε σύνθεση που θυμίζει art nouveau. Η θέα είναι συναρπαστική. Βοηθά και η καθαρή ατμόσφαιρα. Πλήθος πηγαινοέρχεται στην πλατεία με το σιντριβάνι, μικροπωλητές κυνηγούν πελάτες ανάμεσα στους κυριακάτικους περιπατητές, περιστέρια πετούν ολόγυρα. Συνεχίζοντας προς την πίσω πλευρά της ταράτσας, από όπου φαίνονται η αγορά και το Καλβάριο, μετράω 34 μικρούς ασβεστωμένους θόλους. Εντυπωσιακές είναι και οι καμπάνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί στην Ολλανδία.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μου, μαθαίνω τυχαία για έναν θρύλο, πως οι αρχιτέκτονες των καθεδρικών της Λεόν και της Λίμα του Περού αντάλλαξαν, είτε από λάθος είτε συνεννοούμενοι, τα σχέδιά τους. Ίσως τελικά το deja vu προηγουμένως να μην ήταν τυχαίο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL