Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Συντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντομα

«Πόλη - Δημοκρατία - Αρχιτεκτονική»

Κυκλοφόρησαν από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε ψηφιακή μορφή, τα πρακτικά της ημερίδας "Πόλη - Δημοκρατία - Αρχιτεκτονική", σε επιστημονική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν το κρίσιμο ερώτημα του κατά πόσον η αρχιτεκτονική, και ο χώρος γενικότερα, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά και πώς η δημοκρατία επηρεάζει τη διαμόρφωση του χώρου αντίστοιχα, εστιάζοντας κυρίως στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πρωτότυπες έρευνες που εκπόνησαν φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στη νεοελληνική αρχιτεκτονική και πόλη».

Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας

Υποψήφιο για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020 είναι το βιβλίο του Κύπριου Σταύρου Χριστοδούλου «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Σκοπός του βραβείου είναι να αναδείξει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, καθώς και να προωθήσει τη λογοτεχνία με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων και καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο συμμετέχουν 41 χώρες. Φέτος είναι το Βέλγιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, το Κόσοβο, η Κροατία, η Κύπρος, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, το Μαυροβούνιο και η Νορβηγία. Ο νικητής από κάθε χώρα θα ανακοινωθεί στις 19 Μαΐου.

Ακυρώθηκε το φεστιβάλ κόμικς

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς παγκοσμίως, που πραγματοποιείται εδώ και πενήντα χρόνια στο Σαν Ντιέγκο, ακυρώνεται εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη μακρά ιστορία του φεστιβάλ, που ήταν προγραμματισμένο από 23 έως και 26 Ιουλίου. Το Comic Con, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, σχεδιάζεται πλέον για το διάστημα από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου του 2021. Το φεστιβάλ συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 130.000 λάτρεις των κόμικ και της ποπ κουλτούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL