Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.7°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.2°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
12.0°C17.7°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C17.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C17.9°C
0 BF 87%
"Μένουμε Όρθιοι" και στον Πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μένουμε Όρθιοι" και στον Πολιτισμό

Την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί ή απλώς αδιαφορεί για τα μείζονα προβλήματα επιβίωσης των ανθρώπων του πολιτισμού σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πλήρη κάλυψη από το ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για τους δημιουργούς, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, τεχνικούς και άλλους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, τη δημιουργική οικονομία και την καλλιτεχνική εκπαίδευση που δεν εντάσσονται στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Με αυτή τη διαπίστωση, το Τμήμα Πολιτισμού και ο Τομέας Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν την κυβέρνηση να ακούσει το αίτημα που εκφράζουν «χιλιάδες δημιουργοί, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, τεχνικοί και άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι στον πολιτισμό εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από το ολοκληρωμένο σχέδιο που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για να δώσουμε λύσεις στην κοινωνία και την οικονομία».

Αναγνωρίζοντας την κομβική σημασία του πολιτισμού και των ανθρώπων του, ειδικά στις μέρες της καραντίνας, αλλά και την εργασιακή ιδιομορφία αυτού του πεδίου, επισημαίνεται ότι «η έντονη εποχικότητα και οι υπερελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στον πολιτισμό καθιστούν τους εργαζόμενους του χώρου αυτού ένα από τα πλέον ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας». Μιλώντας μάλιστα με τη γλώσσα των αριθμών, «υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 επισφαλώς εργαζόμενοι στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα βρέθηκαν εκτός εργασίας εξαιτίας του κορωνοϊού χωρίς να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αλλά και χωρίς να εντάσσονται στις μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες ρυθμίσεις προστασίας από την κυβέρνηση. Όχι μόνο έχουν μείνει χωρίς εισόδημα τώρα, αλλά εάν χαθεί και η θερινή σεζόν, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους ωρομίσθιους σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) που αποκλείονται από τα κυβερνητικά μέτρα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν ωρομίσθιοι καθηγητές στις κρατικές και δημοτικές σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (ωδεία, δραματικές σχολές, σχολές χορού κ.λπ.) και στα καλλιτεχνικά τμήματα των δήμων».

Το σχέδιο #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΟΡΘΙΟΙ του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει η ανακοίνωση, «δίνει ειδική έμφαση ακριβώς σ’ αυτές τις ομάδες που δεν εντάσσονται στο προστατευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης και στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Προβλέπει την πλήρη κάλυψή τους από το ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για επισφαλώς εργαζόμενους και μη επιδοτούμενους άνεργους, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο προτείνεται να δοθεί δύο φορές μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ώστε να στηριχθούν οι πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL