Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Διαστρεβλώνετε και αποσιωπάτε την πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαστρεβλώνετε και αποσιωπάτε την πραγματικότητα

«Διαστρεβλώνοντας και αποσιωπώντας τα πραγματικά περιστατικά, η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού εξαπολύει κακοήθεις και αβάσιμες κατηγορίες προσπαθώντας να θολώσει το τοπίο σε σχέση με την έκπτωση, εκ μέρους μας, και την εργώδη προσπάθεια επαναφοράς, εκ μέρους της νυν υπουργού, της αναδόχου εταιρείας του έργου 'Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων' του ΥΠΠΟΑ» υπογραμμίζει η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά απαντώντας στους ισχυρισμούς της Λίνας Μενδώνη ότι με την απόφασή της να ανακαλέσει την Υ.Α. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κήρυξε έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία IKNOWHOW Πληροφορική «διασφαλίζει ότι το έργο δεν θα απενταχθεί, δεν θα χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών και εθνικών πόρων και ότι το έργο τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Η Μυρσίνη Ζορμπά επισημαίνει ότι η υπουργός «αποσιωπά το κρίσιμο και μείζον: ότι "α) στείλαμε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο με πλήρως τεκμηριωμένο φάκελο εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου, β) καταθέσαμε όλα τα στοιχεία στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών, γ) συγκροτήσαμε τριμελή επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους προκειμένου να αποφανθεί με πόρισμά της σχετικά με τις κυρώσεις ως οφείλαμε» και ότι επί οκτώ μήνες «καθυστερούσε τις διαδικασίες που είχαμε δρομολογήσει προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και να μην χαθεί το ΕΣΠΑ, και τις οποίες όφειλε, με τη σειρά της, να παρακολουθήσει και να συντονίσει».

Παράλληλα, υπενθυμίζει στην υπουργό ότι ο διαγωνισμός του επίμαχου υποέργου "Ανάπτυξη Εφαρμογών" πραγματοποιήθηκε επί των ημερών της, στις 25.8.2014, και «ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές από τις συμμετέχουσες εταιρείες και προκρίθηκε στην επόμενη φάση μία εξ αυτών (IKNOWHOW Πληροφορική Α.Ε.) με την υπογραφή του πρώην υπουργού κ. Τασούλα και τη δική της συνυπογραφή και όχι του κ. Μπαλτά, που δεν ήταν καν υπουργός τότε. Ακολούθησε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τις εταιρείες και μετά την παραίτησή τους από αυτά και τις σχετικές προσυμβατικές διαδικασίες το ΥΠΠΟΑ προχώρησε σε Υπογραφή Σύμβασης στις 5.10.2015 με την εταιρεία». Υπενθυμίζει επίσης ότι, παρότι η σύμβαση είχε διάρκεια έντεκα μήνες και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως 5.9.2016, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις ο ανάδοχος δεν ολοκλήρωσε το έργο με αποτέλεσμα την κήρυξή του ως έκπτωτου.

«Όσο κι αν θέλει η κ. Μενδώνη να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, το ποιος ακριβώς κληροδότησε σε ποιον και με ποιον τρόπο τα αμαρτωλά ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ το έχει ήδη κρίνει η ίδια η πραγματικότητα» καταλήγει η Μ. Ζορμπά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL