Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Μυρσίνης Ζορμπά σε Μενδώνη: Διαστρεβλώνετε και αποσιωπάτε τα πραγματικά περιστατικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυρσίνης Ζορμπά σε Μενδώνη: Διαστρεβλώνετε και αποσιωπάτε τα πραγματικά περιστατικά

Αναλυτικά η δήλωση της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά:

Διαστρεβλώνοντας και αποσιωπώντας τα πραγματικά περιστατικά, η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού εξαπολύει κακοήθεις και αβάσιμες κατηγορίες, προσπαθώντας να θολώσει το τοπίο σε σχέση με την έκπτωση, εκ μέρους μας, και την εργώδη προσπάθεια επαναφοράς, εκ μέρους της νυν υπουργού, της αναδόχου εταιρείας του έργου «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» του ΥΠΠΟΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε,  ότι η απόφαση που υπέγραψε  ελάχιστη σχέση έχει με το αναφερόμενο σε αυτήν Δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Προκειμένου να καλύψει την επίμονη  προσπάθειά της  η υπουργός, πέρα από τις κακοήθειες και τις ανακρίβειες που περιέχει κακόπιστα το ΔΤ, αποσιωπά το κρίσιμο και μείζον: ότι

α)  στείλαμε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με πλήρως τεκμηριωμένο φάκελο εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου

β)  καταθέσαμε όλα τα στοιχεία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  προκειμένου να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών

γ) συγκροτήσαμε  τριμελή Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, προκειμένου να αποφανθεί με πόρισμά της σχετικά με τις κυρώσεις, ως οφείλαμε.

Δ) διασφαλίσαμε διετή παράταση του έργου (έως τις 30.11.2020), ώστε αυτό να ολοκληρωθεί με νέο διαγωνισμό.

Αποσιωπάται επίσης ότι  η ίδια επί 8 ολόκληρους μήνες καθυστερούσε τις διαδικασίες που είχαμε δρομολογήσει προκειμένου  να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και να μην χαθεί το ΕΣΠΑ και τις οποίες όφειλε, με τη σειρά της,  να παρακολουθήσει και να συντονίσει.

Ας δώσει η ίδια τις πολλές απαντήσεις που απαιτούνται όσον αφορά τα ερωτηματικά που δημιουργεί το σύνολο των χειρισμών της και το χρονικό κενό που παρατηρείται,  αφού κόπτεται για τη νομιμότητα, που δυστυχώς με την πρόσφατη απόφασή της  θέτει εν   αμφιβόλω.

Να θυμίσουμε στην υπουργό, όμως όσα θέλει να ξεχνά:  ότι  ο Διαγωνισμός του επίμαχου Υποέργου "Ανάπτυξη Εφαρμογών"  πραγματοποιήθηκε επί των ημερών της, στις 25.08.2014, βάσει της από 18.06.2014 Υ.Α. (ΑΔΑ: ΒΣΡΡΓ-3ΥΒ). Ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές από τις συμμετέχουσες εταιρείες και προκρίθηκε στην επόμενη φάση μία εξ αυτών (IKNOWHOW Πληροφορική ΑΕ) με την από 29.12.2014 Υ.Α. (ΑΔΑ: ΩΗΒ7Γ-ΣΕΘ), δηλαδή με την υπογραφή του πρώην Υπουργού κ. Τασούλα και τη δική της συνυπογραφή και όχι του κ. Μπαλτά που δεν ήταν καν υπουργός τότε.

Ακολούθησε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τις εταιρείες και μετά την παραίτησή τους από αυτά και τις σχετικές προσυμβατικές διαδικασίες,  το ΥΠΠΟΑ προχώρησε σε Υπογραφή Σύμβασης στις 05.10.2015 με την εταιρεία. Η σύμβαση είχε διάρκεια 11 μήνες και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως 05.09.2016.

Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η σύμβαση με τον ανάδοχο έληξε στις 05.02.2017 και όχι επί θητείας μου, όπως αναληθώς επίσης ισχυρίζεται η υπουργός. Ωστόσο, καθώς ο Ανάδοχος ΔΕΝ είχε καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο, ακολούθησε εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης για καταγγελία της σύμβασης τον Μάιο του 2017 και εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση με προθεσμία τρίμηνης θεραπείας συγκεκριμένων παραδοτέων από τον Ανάδοχο στις 18.10.2017 (ΑΔΑ: Ω8ΡΩ4653Π4-9ΘΖ) η οποία έληξε τον Ιανουάριο του 2018. Αλλά ούτε και σε αυτήν την προθεσμία τελικά συμμορφώθηκε ο Ανάδοχος, με αποτέλεσμα την κήρυξή του εντέλει  ως εκπτώτου.

Όσο και αν θέλει η κ. Μενδώνη να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, το ποιος ακριβώς κληροδότησε σε ποιον και με ποιον τρόπο τα αμαρτωλά ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ, το έχει ήδη κρίνει η ίδια η πραγματικότητα.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο  σεβασμός του δημοσίου συμφέροντος δεν είναι ζήτημα πρόσκαιρων εντυπώσεων  αλλά μια σταθερή και συνεπής στάση.

Αυτήν θα χρειαστεί να αποδείξει ότι διαθέτει  η υπουργός σε σχέση με την παρούσα υπόθεση στο άμεσο μέλλον. Κυριακή κοντή γιορτή.

Διαβάστε επίσης:

Η υπουργός Πολιτισμού ανακάλεσε την απόφαση που κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία ΑΙΝΟΟΥΧΑΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL