Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Πολιτισμός στο σπίτι: Τα «Καλιαρντά» της Πάολας Ρεβενιώτη για τη μυστική διάλεκτο των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτισμός στο σπίτι: Τα «Καλιαρντά» της Πάολας Ρεβενιώτη για τη μυστική διάλεκτο των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα

Απόψε μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε το ντοκιμαντέρ "Καλιαρντά", το οποίο καταγράφει την ιστορία της χρήσης αυτής της μυστικής διαλέκτου, αλλά και την ιστορία της gay κοινότητας στην Ελλάδα.

Πρόκειται να είναι διαθέσιμο δημόσια, σήμερα Σάββατο, από τις 21.00 έως τις 24.00, ενώ διαθέτει αγγλικούς και γαλλικούς υπότιτλους.

https://www.youtube.com/embed/C2kui2Ew5fQ?autoplay=1


Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ στο YouTube

“Η Πάολα Ρεβενιώτη και η κινηματογραφική ομάδα της Paola Team Documentaries στο πρώτο τους ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Καλιαρντά”, παρουσιάζουν τη μυστική διάλεκτο των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα, που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από την δεκαετία του ‘40 μέχρι και την μεταπολίτευση, στις αρχές του ‘70. Η Πάολα ήρθε σε επαφή με τα καλιαρντά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80, λίγο πριν εκλείψει η χρήση τους.

Παρότι ο αρχικός στόχος ήταν μία καταγραφή της χρήσης και της ιστορίας των καλιαρντών, σύντομα έγινε εμφανές πως το υλικό αναδείκνυε την ιστορία της γκέι κοινότητας στην Ελλάδα συνολικότερα. Κατά την κινηματογράφηση, “ξεπήδησαν” θέματα και μοτίβα όπως ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, τα διάφορα στέκια της εποχής όσο και τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα μέλη της γκέι κοινότητας, καταγράφοντας την σταδιακή αλλαγή των συνθηκών και φτάνοντας στο σήμερα.

Στο ντοκιμαντέρ, μιλάμε με ακαδημαϊκούς όσο και με ανθρώπους από την ίδια την κοινότητα που αφηγούνται την ιστορία των καλιαρντών από πρώτο χέρι.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL