Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Παλιές και νέες αμαρτίες του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παλιές και νέες αμαρτίες του Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Παλιές και νέες αμαρτίες του περιβόητου Ταμείου Αλληλοβοήθειας επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τις δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μαζί με συναδέλφους του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης και αφορά το εάν το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί επισήμως για τις διώξεις της Δικαιοσύνης που έχουν ασκηθεί από τον Οκτώβριο του 2019 και η δεύτερη απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού και αναφέρεται στο ποσό των 100.000 ευρώ που παρανόμως εκταμιεύθηκε από το υπό εκκαθάριση Ταμείο Αλληλοβοήθειας στην Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για δύο ζητήματα για τα οποία, ενώ είχαν απασχολήσει εκτεταμένα τον Τύπο και την κοινή γνώμη, από το υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο επιχορηγείται το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, τηρείται σιγή ιχθύος έως σήμερα.

«Θέλουμε να διαμηνύσουμε προς όλες τις πλευρές ότι, παρά τις έκτακτες συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί αυτή τη στιγμή η Βουλή, θα κάνουμε τα πάντα να μην διακοπεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για μείζονα σοβαρά ζητήματα διαχείρισης και να μην γίνει η κρίση πανδημίας ευκαιρία συγκάλυψης μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς" δηλώνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξηγώντας ότι «η κρίση πανδημίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή να ξεχαστούν οι σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς».

Η πρώτη ερώτηση των βουλευτών εφορμάται από τις ποινικές διώξεις για πέντε κακουργηματικές πράξεις που άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς κατά 17 υπαλλήλων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού μετά το πόρισμα των επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τα δάνεια και βοηθήματα «μαϊμού», συνολικού ύψους 200.00 ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2014-2015 από το Ταμείο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ, που όχι μόνο δεν τα έλαβαν, αλλά ούτε καν τα είχαν ζητήσει.

Στον συγκεκριμένο έλεγχο μάλιστα είχε διαπιστωθεί η απώλεια των βιβλίων πρωτοκόλλου των ετών 2015, 2016, 2017 και αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, γεγονός που δυσχέρανε τον έλεγχο και στέρησε από το αρμόδιο κλιμάκιο τη δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων.

«Το σοβαρό και δυσεξήγητο αυτό γεγονός», επισημαίνουν οι βουλευτές, «συνδέεται τόσο με τις παραπάνω κακουργηματικές κατηγορίες, για τις οποίες έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη και εκκρεμεί κύρια ανάκριση, όσο και με άλλη δικογραφία, βάσει της οποίας έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον του Γ' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας ως κατηγορούμενοι για υπεξαγωγή εγγράφων από κοινού, καθώς και για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού δημόσιοι υπάλληλοι - μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΥΠΥΠΠΟ παρελθόντων ετών με ημερομηνία τελευταίας αναβολής, ύστερα από αίτημα των κατηγορουμένων, την 31η Ιανουαρίου 2020».

Από τον Οκτώβριο του 2019 που ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις -μεταξύ άλλων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες-, «αφορούν παράνομες και εκτός σκοπού χρηματοδοτήσεις και δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτοντας ένα καθεστώς γενικευμένης κακοδιαχείρισης και σκανδαλώδους διασπάθισης δημοσίου χρήματος» και, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα οι δικαστικές αρχές έχουν υποχρέωση να ανακοινώσουν αμέσως στην προϊστάμενη αρχή του υπαλλήλου, ρωτούν οι βουλευτές τον υπουργό Δικαιοσύνης αν έχει ενημερωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και, αν ναι, από ποια ημερομηνία έλαβαν χώρα οι ανακοινώσεις αυτές.

Στη δεύτερη ερώτηση, που αφορά την παράνομη χρηματοδότηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟΑ (συνδικαλιστικά στελέχη της οποίας εμπλέκονται με τα «μαϊμού» δάνεια) από το Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού αν έχει υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και αν προτίθεται να επιτρέψει την εκτέλεσή της και να ανεχθεί την προφανή παρανομία και, αν όχι, με ποιες ενέργειες σκοπεύει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα που παραβιάζει η απόφαση αυτή και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL