Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για Εθνικό Κήπο και Λόφο Φιλοπάππου

Είκοσι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού με θέμα την τροπολογία για τη «διαχείριση σε ιδιώτες του λόφου του Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου» που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή στις 5 Μαρτίου.

Οι βουλευτές, που επισημαίνουν πως «οι δύο χώροι που παραχωρούνται είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί - ιστορικοί χώροι και προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο», ρωτούν την υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε να ακυρωθεί η διαχείριση του λόφου του Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου, καθώς και κάθε άλλου αρχαιολογικού - ιστορικού χώρου, από ιδιωτικές εταιρείες, όπως ακριβώς επιβάλλεται από το σύνταγμα της χώρας.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως «δεν είναι δυνατόν εξαιρετικά σημαντικοί χώροι, που αποτελούν σημεία αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης της Αθήνας, να αποσπώνται από την ευθύνη της Πολιτείας και να παραχωρούνται σε ιδιώτες που θα τους διαχειριστούν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος».

Υπογραμμίζουν δε πως «η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν συνυπογραφόταν από την αρμόδια υπουργό, παρότι η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού».

Και τονίζουν πως «στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, η εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει «τη διαχείριση και άλλων, συναφών με τους σκοπούς της χώρων», αποτελεί δηλαδή κερκόπορτα ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης μιας σειράς αρχαιολογικών - ιστορικών χώρων της πρωτεύουσας».

Αναζητείται γενικός διευθυντής στο Μουσείο Ακρόπολης

Συγκροτήθηκε η Ειδική Επιτροπή Επιλογής του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως με πρόεδρο τον Δημήτρη Παντερμαλή, ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας ΑΠΘ και πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης.

Μέλη της επιτροπής ορίστηκαν οι Μανόλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Alain Pasquier, αρχαιολόγος και πρώην διευθυντής του τμήματος Ελληνικών Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Massimo Osanna, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Federico II» της Νάπολης, γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, και Andreas Scholl, αρχαιολόγος, διευθυντής στο Antikensammlung, Staatliche Museen στο Βερολίνο και στο Μουσείο της Περγάμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL