Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός μας καλωσορίζουν στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός μας καλωσορίζουν στην Αθήνα

Του Αγγελου Μανταδάκη

Ο μεγαλύτερος ναός που κατασκευάστηκε ποτέ στην Αθήνα από την αρχαιότητα.

Σ’ αυτήν την περιοχή, που λόγω της εγγύτητάς της με τον Ιλισό είχε κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια, περίπου το 515 π.Χ., είχε αρχίσει να χτίζεται ένας μνημειώδης ναός από τον εγγονό του Πεισίστρατου. Ο ναός είχε διαστάσεις 30 επί 60 μ. και 8 επί 21 κίονες σε απομίμηση των σύγχρονων πελώριων ναών της Αρτέμιδος στην Έφεσο και του Ηραίου στη Σάμο.

Όταν καταλύθηκε η τυραννία, το έργο έμεινε στη μέση, είχε όμως συγκεντρωθεί ήδη ένας τεράστιος όγκος οικοδομικού υλικού. Μέρος αυτού του υλικού χρησιμοποιήθηκε τριάντα χρόνια μετά στο χτίσιμο του Θεμιστόκλειου Τείχους που περνούσε από εκεί. Το έργο επεδίωξε να συνεχίσει τριακόσια χρόνια αργότερα ο Αντίοχος ο Δ΄ ο επιφανής, βασιλιάς της Συρίας, το 174 π.Χ., με αρχιτέκτονα τον Ρωμαίο Κοσσούτιο. Και πάλι όμως ο ναός έμεινε χωρίς στέγη και αετώματα. Από τον ναό αυτό ο Σύλλας το 86 π.Χ. μετέφερε στη Ρώμη κιονόκρανα για να στολίσει το Καπιτώλιο.

Την αποπεράτωση του ναού τελικά έκανε ο Αδριανός την περίοδο 125-132 μ.Χ. και μάλιστα παρέστη αυτοπροσώπως στα εγκαίνιά του. Σήμερα, από τους 104 κίονες του ναού σώζονται 13 στα νοτιοανατολικά και 3 στα νοτιοδυτικά, από τους οποίους ο μεσαίος έπεσε εξαιτίας μιας φοβερής καταιγίδας το 1852. Μέσα στον ναό υπήρχε το κολοσσιαίο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός. Στα νότια του Ολυμπιείου και μέχρι τον ναό της Αγίας Φωτεινής υπάρχουν ερείπια από διάφορα σημαντικά ιερά διαφορετικών εποχών. Ακριβώς πάνω από τη σημερινή Λεωφόρο Ιλισού, στα πρώτα σπίτια του Μετς, διακρίνονται λίγα θεμέλια από τον ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας. Πρόκειται για έναν σπουδαίο τετράστυλο αμφιπρόστυλο ναό του 5ου αιώνα.

Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός δεσπόζουν στην είσοδο της Αθήνας και δείχνουν τη διαφορά νοοτροπίας και κουλτούρας ανάμεσα στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και τη ρωμαϊκή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL