Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ενωμένοι οι δημιουργοί υπέρ της αδειοδότησης του νέου Οργανισμού τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενωμένοι οι δημιουργοί υπέρ της αδειοδότησης του νέου Οργανισμού τους

Στην αντεπίθεση περνάνε οι δημιουργοί προτάσσοντας την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για το πνευματικό δικαίωμα μετά την εξέλιξη της αδειοδότησης της ΑΟΔ υπό την επωνυμία IP HUBτου Κ. Νανόπουλου. Αυτό άλλωστε πιστοποιήθηκε για μια ακόμα φορά στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το Εποπτικό Συμβούλιο της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων και το Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, όπου οι δημιουργοί αποφάσισαν υπέρ της αδειοδότησης της ΕΔΕΜ, αλλά και την πραγματοποίηση δυναμικής συνέντευξης τύπου για την ενημέρωση της κοινής γνώμης από όλα τα σωματεία τους, η οποία προγραμματίζεται την επόμενη Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στο "Άλσος".

Την ίδια ώρα το σωματείο "ΑΣΜΑ 450+", με μια ανακοίνωση - καταπέλτη εναντίον της κυβέρνησης για την έως τώρα στάση της στο πεδίο του πνευματικού δικαιώματος, αναφερόμενο στον πρωθυπουργό υπογραμμίζει ότι "δικαιώνονται όσοι συνάδελφοι αντέδρασαν άμεσα στην προεκλογική εκμετάλλευση της συνδικαλιστικής συνάντησης εκπροσώπων των σωματείων με τον πρωθυπουργό. Φαίνεται πια πως όσα μας είπε τότε ήταν ψευδή".

Στην συνεδρίασή τους Εποπτικό Συμβούλιο και ΕΔΕΜ επαναβεβαίωσαν την ενότητα των δημιουργών. Ωστόσο, στην επίσημη πρόσκληση που τους έχει απευθύνει η "Αυτοδιαχείριση" να συζητήσουν για την προοπτική συγχώνευσης σε έναν οργανισμό, έκαναν σαφές ότι αυτή τη στιγμή προέχει η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ ως βάση συζήτησης, όπως και η τελική απόφαση του ΣτΕ για την άδεια της "Αυτοδιαχείρισης".

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΑΟΔ του Κ. Νανόπουλου επισημάνθηκε ότι αποτελεί αρνητικό δείγμα, που μαζί με την ολιγωρία και την καθυστέρηση του ΥΠΠΟΑ για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ αποτρέπει από το αυτονόητο, δηλαδή τη λειτουργία ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, αλλά αντίθετα επιτρέπει σε δεκάδες ιδιώτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία των δημιουργών, ενώ ένας ήδη εμφανίστηκε.
 

"Άλλα μας έλεγαν προεκλογικά"

"Δεν θα αφήσουμε τους κόπους μας να γίνουν αντικείμενο κομματικής εκδικητικότητας εκ μέρους της Ν.Δ. ούτε βεβαίως έναν τυχαίο ΑΟΔ να μπει στην αγορά ανοίγοντας την όρεξη στην πολυδιάσπαση της είσπραξης" διαμηνύει στην κυβέρνηση το σωματείο "ΑΣΜΑ 450+" στην ανακοίνωσή του προς το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι "η πολιτική της νέας ΥΠΠΟ πηγαίνει εντελώς αντίθετα με αυτά που είχαμε προεκλογικά αποσπάσει από τον πρωθυπουργό: άμεση αδειοδότηση ευρωπαϊκού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης".

Προσθέτει δε με νόημα ότι "η πολιτική ολιγωρίας και καθυστέρησης εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση της 'ΕΔΕΜ' έφερε ήδη τους καρπούς της: μαθαίνουμε από τα ρεπορτάζ ότι δραστηριοποιείται δυναμικά ιδιωτική εταιρεία (κατά τα πρότυπα της ΑΕΠΙ) με κύριο μέτοχο πιθανότατα τον Δ. Μάρη, γνωστό από τις στοιχηματικές και τις εκδοτικές του επιχειρήσεις" επισημαίνει το ΑΣΜΑ 450+, υπογραμμίζοντας ότι "η κ. Μενδώνη προτιμάει, αντί για την ταχύτητα, τη μικροπολιτική εκδίκηση, συγκρούεται με τους ανθρώπους της ΕΥΕΔ και μας ζητά ένα business plan (που δεν είναι απαιτούμενο από τον νόμο), αγνοεί το ότι καταφέραμε να ενώσουμε όλο το ελληνικό ρεπερτόριο και ότι οι εισπράξεις που ξεκινήσαμε να κάνουμε πέρσι ήταν το εχέγγυο της βιωσιμότητας και μας βάζει σε μια περιπέτεια, αφού είναι γνωστό πως για να προταθεί και να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο από μεγάλη εταιρεία θέλει μήνες".

Υπογραμμίζουν ότι, παρά τις επισημάνσεις τους στην υπουργό ότι "δίνεται χρόνος στα συμφέροντα να ανασυνταχθούν και να προχωρήσουν σε 'νεο-ΑΕΠΙ' λύσεις, εκείνη τελικά άφησε το κακό να γίνει και τώρα σιωπά εκκωφαντικά.

Εν τω μεταξύ όλα αυτά οδηγούν -και συνοδεύονται- από την παραίτηση Βλάχου και έτσι βρισκόμαστε απλήρωτοι, εξαθλιωμένοι και πλήρως απαξιωμένοι από τους πολιτικούς προϊσταμένους που έχουν ως αρμοδιότητα το πρόβλημά μας -η καλύτερη τροφή για κάθε 'σωτήρα'".

"Επικίνδυνη λύση η Α.Ε."

Αφού αναφέρεται στην άμεση αντίδραση του Σταύρου Ξαρχάκου με την επιστολή του, το ΑΣΜΑ κάνει σαφές ότι "σε μιαν ολόκληρη Ευρώπη, που λειτουργούν μόνο ΟΣΔ αυτοδιαχειριζόμενοι, εμείς ξαναοδηγούμαστε στην επικίνδυνη λύση της Α.Ε. εξαρτημένοι από έναν επιχειρηματία μέσα σε περιβάλλον ανταγωνισμού. Δεδομένου ότι η χώρα δεν θα έχει ΟΣΔ επίσημο και μονοπωλιακό, οποιοσδήποτε -Έλληνας ή ξένος- μπορεί να μπει κι αυτός στην αγορά και οι εισπράξεις μας να μηδενιστούν".

Καταλήγοντας τονίζει ότι "μιλάμε ήδη με τους συναδέλφους μας που εμπιστεύτηκαν την 'Αυτοδιαχείριση' και που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν με επιθετικές νομικές κινήσεις την προσπάθειά μας για νέο ΟΣΔ μέσα από τα αρχεία της ΑΕΠΙ και με βραχυπρόθεσμη κρατική υποστήριξη. Ο Ψυχρός Πόλεμος, όπως πολύ σωστά λέει ο Ξαρχάκος, πρέπει να σταματήσει. Η υπομονή που δείξαμε στην Πολιτεία, επίσης, εξάντλησε το χρονικό της περιθώριο".

Την ίδια ώρα εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί η ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού που απηύθυνε στις 20 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστής της ΚΕΕ περί πνευματικών δικαιωμάτων Στέλιος Μωραΐτης, στην οποία υποδεικνύει στους δημιουργούς να συνταχθούν με την "Αυτοδιαχείριση", διαφημίζοντας σύμβαση υπέρ των χρηστών, όπως υποστηρίζει, που έχουν κάνει τα επιμελητήρια μαζί της. "Υπήρχε ήδη οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, η 'Αυτοδιαχείριση', που εισέπραττε και διένεμε δικαιώματα στους δημιουργούς, με την οποία τα επιμελητήρια είχαν συνάψει ήδη συμφωνία, και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους για τους χρήστες" αναφέρει.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL