Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Παρουσίαση του προγράμματος για το 2020 / Το Γαλλικό Ινστιτούτο «κάνει τη διαφορά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσίαση του προγράμματος για το 2020 / Το Γαλλικό Ινστιτούτο «κάνει τη διαφορά»

Με σύνθημα «Κάνε τη διαφορά» το Γαλλικό Ινστιτούτο προσανατολίζεται φέτος σε δράσεις και εκδηλώσεις γλωσσικού, παιδαγωγικού και πολιτιστικού περιεχομένου για τη βιωσιμότητα, τον διάλογο και τη δημιουργία και θεματική που θα περιστρέφεται γύρω από τον τίτλο «ζήω-ζῶ». Σύμφωνα με όσα εξήγησε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα Πατρίκ Κομουά: «H βασική αυτή αρχή μας οδηγεί να έχουμε ως προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια τη γαλλική γλώσσα. Να κάνουμε τη διαφορά σημαίνει να πλαισιώνουμε πιο ενεργά τους καθηγητές γαλλικών παντού στην Ελλάδα, να διευρύνουμε τα μαθήματα που προσφέρονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και να συνοδεύουμε καλύτερα τους φοιτητές που φεύγουν για σπουδές στη Γαλλία. Σημαίνει επίσης να έχουμε ενεργό συμμετοχή σε ιδέες, σε αξίες, μαζί με όσες και όσους κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό».

Το πλούσιο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου περιλαμβάνει από τη Νύχτα των Ιδεών στις 30 Ιανουαρίου έως την ευρωπαϊκή εβδομάδα για την αειφόρο ανάπτυξη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η δημιουργία ενός κήπου στην ταράτσα του κτηρίου της οδού Σίνα, που στο εξής θα γίνει προσβάσιμη στο κοινό, με σκοπό το Ινστιτούτο να διοργανώνει εκεί συζητήσεις και δράσεις.

Τα γεγονότα που ξεχωρίζουν

Η χρονιά ξεκινά με τη διοργάνωση της 7ης Νύχτας Ιδεών στις 30 Ιανουαρίου, που εκτός από την Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη και το Ηράκλειο με είσοδο ελεύθερη.

Για πρώτη φορά επίσης η εκδήλωση συντονίζεται την ίδια ημέρα με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο για μια νύχτα γιορτής που έχει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα των οικολογικών ισορροπιών και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, τα ζώα και τα φυτά, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας.

Στο σλαμ ποίησης που διοργανώνεται 5 και 6 Μαρτίου, επιλεγμένοι από διαφορετικά σημεία της χώρας, ποιητές φιναλίστ θα ερμηνεύσουν τα κείμενά τους στα γαλλικά και στα ελληνικά.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από 24 Μαρτίου έως και 4 Απριλίου και από 2 έως 8 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Στην εβδομάδα γαστρονομίας, με θεματική «Η κοιλιά του καλλιτέχνη», από 6 - 9 Μαΐου, καλλιτέχνες θα κληθούν να προτείνουν δημιουργίες υπέρ της μη σπατάλης, της λιτότητας και της ανταλλαγής.

Κινηματογραφικά και μουσικά ραντεβού

Ο κινηματογράφος και η μουσική έχουν την τιμητική τους με προβολή ταινιών στα γαλλικά και ελληνικούς υπότιτλους που ήδη ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως και τον Μάιο, ενώ θα συνεχιστούν επίσης από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Ακουστικά και ηλεκτρονικά session με ταλαντούχους νέους μουσικούς από την Ελλάδα, τη Γαλλία ή και αλλού, διαφορετικών τάσεων, θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη και τελευταία Πέμπτη του μήνα με είσοδο ελεύθερη στο Καφέ του Ινστιτούτου.

Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 4ο Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.

Η αφηγήτρια Λίλυ Λαμπρέλη θα αφηγείται παραμύθια στους επιβάτες του τρένου Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Λάρισα - Θεσσαλονίκη.

Μετανάστες και ΛΟΑΤΚΙ

Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο σε Αθήνα, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη το Γαλλικό Ινστιτούτο εστιάζει στις μεταναστευτικές διαδικασίες και στη θέση των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ με τη διοργάνωση συνεδρίων, συζητήσεων και εργαστηρίων.

Η Comédie - Française σταθερή στο ραντεβού της με έργα ρεπερτορίου μέσα από μαγνητοσκοπημένες προβολές με ελληνικούς υπότιτλους, θα παρουσιάσει τα «Ψύλλοι στ’ αυτιά» σε σκηνοθεσία Lilo Baur, «Η δωδέκατη νύχτα» σε σκηνοθεσία Thomas Ostermeier, «Οι κατεργαριές του Σκαπίνου» και «Cyrano de Bergerac».

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL