Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γιώργος Δούσης - ‘‘Conversation with the river’’ / Γιώργος Δούσης - ‘‘Conversation with the river: Συνομιλία με ένα ποτάμι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Δούσης - ‘‘Conversation with the river’’ / Γιώργος Δούσης - ‘‘Conversation with the river: Συνομιλία με ένα ποτάμι...

Του Ιλάν

Η απόφαση πάρθηκε το 2018, όταν σε συνεργασία με το “The Medium Project”, που διευθύνουν ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας και η σκηνοθέτιδα Ράια Τσακιρίδη, ανέβηκε στην πρώτη παγκόσμια οπερατική του μορφή και σε λιμπρέτο της Έρις Κύργια, στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή, ένα έργο που βασίζεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του σπουδαίου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού, πρωτοπόρου της ευρωπαϊκής δραματουργίας Χένρικ Ίψεν.

Από τότε δόθηκε, σώμα και ψυχή, στη σύνθεση έργων σύγχρονης κλασικής μουσικής, παραγγελίες μικρών ή μεγαλύτερων μουσικών συνόλων. Κουαρτέτα, ντουέτα, έργα για ορχήστρα βρίσκονται τη στιγμή αυτή στη δημιουργική του παλέτα.

Τα χρόνια των σπουδών

Αρμονία, φούγκα, δίπλωμα κλασικού πιάνου ήταν στα μπαγκάζια του φτάνοντας στην Αθήνα. «Και τότε έγινε η πολιτιστική μου αφύπνιση» λέει χαμογελώντας. Πρωτοετής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών καθόταν στα σκαλιά της σχολής ακούγοντας jazz FM. Είχαν προηγηθεί τα μαθητικά χρόνια στην Τρίπολη, όπου έπαιζε με μια γυμνασιακή ροκ μπάντα μπαλάντες στο ύφος των Scorpions. Φιναλίστ του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αρμονίου του Ωδείου Νάκα με δάσκαλο τον Κώστα Γανωσέλλη, είχε την πρώτη επαφή με την jazz.

Στο Πανεπιστήμιο είχε την τύχη να έχει δάσκαλους τον Κώστα Κλάββα (1934 - 2012) και τον Θόδωρο Αντωνίου (1935 - 2018), ο οποίος έγινε μέντοράς του, παρακινώντας τον να γράψει, ενώ αυτός παρουσίαζε έργα του με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής στο Μέγαρο της Αθήνας ή στη Βοστώνη.

Σαν ταινία

Τελειώνοντας το Bristol University (με την παραίνεση του Θ. Αντωνίου που διέκρινε μια εκφραστική κινηματογραφικότητα στη μουσική του), φτάνει το Master In Arts στο Film Scoring και το διδακτορικό με θέμα τη Σύνθεση Όπερας και δάσκαλο τον Μιχάλη Λαπιδάκη, μαθητή του Αντωνίου.

Μάρκος Αλεξίου και «Έντα Γκάμπλερ»

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Γιώργος Δούσης βρέθηκε στο πλευρό του σπουδαίου Μάρκου Αλεξίου (1939 - 2014) που του εμφύσησε όλη την αύρα, την ίδια τη φιλοσοφία της jazz. Σαν αποτέλεσμα, ένα μωσαϊκό μουσικών συνθέτουν αυτό που είναι σήμερα ο 44χρονος Τριπολιτσιώτης δημιουργός και πιανίστας.

Στα έργα που αποτέλεσαν την «έξοδό» του στο κοινό περιλαμβάνονται το 2ο κουαρτέτο εγχόρδων του και το «Δανάη και Περσέας» που παίχτηκε το 2018 από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και η σύγχρονη όπερα «Έντα Γκάμπλερ» στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής το 2019.

Με το Momo Trio

Είχε προηγηθεί η σύμπτωση τριών ανθρώπων με διακριτές έως τότε μουσικές πορείες, που ήθελαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, την ίδια στιγμή και που το 2011 δημιούργησαν το Momo Trio. O δραστήριος Παρασκευάς Κίτσος στο κοντραμπάσο, ο πολυσχιδής Νίκος Κασσαβέτης στα τύμπανα και ο Γιώργος Δούσης στο πιάνο αλλά και στις πιο πολλές συνθέσεις των τριών δίσκων τους. Τρεις διαφορετικής προέλευσης μουσικοί δούλεψαν πάνω σε πρωτότυπο υλικό, συνθέσεις που ζυμώνονταν μέσα στο τρίο με βάση τις εμπειρίες του καθενός.

Το Momo Trio κινήθηκε με άνεση στους δρόμους της ευρωπαϊκής μουσικής του αυτοσχεδιασμού, θυμίζοντας άλλοτε τους Αμερικανούς Bad Plus και άλλοτε το "e.s.t." τρίο του αδικοχαμένου Σουηδού πιανίστα Esbjorn Svensson.

Ethnic jazz

Το σήμερα του Γιώργου Δούση εκφράζει ένα έργο που ήδη κυκλοφορεί από την Irida-jazz του Άλκη Παπαδόπουλου και το οποίο περιέχει νέες συνθέσεις που πάλλονται ανάμεσα στην ethnic jazz αισθητική, σύγχρονα ευρωπαϊκά μουσικά ιδιώματα, την jazz των Jan Garbarek και Espen Berg, τον λυρισμό του Jarrett αλλά και την αρμονία ενός Sergei Rachmaninoff.

Το "Conversation with the river" ηχογραφήθηκε ντάλα καλοκαίρι του 2019 στο «Studio E. - Α. Κοντογεωργίου» του ραδιομέγαρου της Αγίας Παρασκευής, στo πλαίσιo του πολύτιμου θεσμού των «Ηχογραφήσεων του Τρίτου». Συντονιστής παραγωγής ήταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός Πανταζής Τσάρας με την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη έμπειρων ηχοληπτών, με επικεφαλής τον Νίκο Θεοδωρακόπουλο. Πρόκειται για ένα δισκογραφικό «θαύμα» που απολαμβάνω συχνά στις νυχτερινές μου διαδρομές.

Ο τίτλος του δίσκου προέκυψε σαν αποτέλεσμα μιας περιόδου εσωτερικής εξερεύνησης η οποία προκλήθηκε από την αέναη αναζήτηση μιας απάντησης στα πάγια υπαρξιακά ερωτήματα: «Ποια είναι η σχέση μας με το περιβάλλον, τι είμαστε και τι κάνουμε;».

Στις συνθέσεις του δίσκου απολαμβάνουμε το πώς μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά η συμφωνική μουσική, η όπερα και ο τζαζ αυτοσχεδιασμός. Κι εγώ αμέσως ξεχώρισα το “The Prayer”, το οποίο ελίσσεται αρμονικά στα όρια της μελωδικότητας του μεγάλου Ρώσου ρομαντικού, ενώ «ακούγεται» το υγρό στοιχείο να διαφεύγει στο “Flood” το οποίο κινείται στο πλαίσιο του ρεύματος του μινιμαλισμού π.χ. ενός John Adams.

“Conversation with the river” Live!

Επίσημη πρώτη...

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του “Conversation with the river” θα γίνει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στη σκηνή του The Zoo, στο Χαλάνδρι. Δίπλα στο μεγάλο πιάνο του Γιώργου Δούση, ο Παρασκευάς Κίτσος στο κοντραμπάσο, ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα αλλά και η μαγική λυρική φωνή της Γεωργίας Μπαλαμπίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL