Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Λυρική Σκηνή / Λυρική Σκηνή: Νέες σημαντικές δράσεις και διεθνείς συνεργασίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λυρική Σκηνή / Λυρική Σκηνή: Νέες σημαντικές δράσεις και διεθνείς συνεργασίες

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Τρία έμβρυα, με τη μορφή ενός νεαρού πρίγκηπα, μιας μουσικού και μιας μπαλαρίνας, αναδύονται μέσα από το νερό, σαν μωρά που ξεμυτίζουν από τον αμνιακό τους σάκο που θυμίζει τη θάλασσα. Πρόκειται για τρεις ρόλους που αντιπροσωπεύσουν την όπερα, τη μουσική και τον χορό και είναι οι τρεις κύριες τέχνες που αναδεικνύονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή κι αποτελούν τη νέα επικοινωνιακή εικόνα της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας για την οποία μίλησε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα «απλό και δυνατό» και υπογραμμίζοντας πως η επιθυμία είναι το έργο της ΕΛΣ να γίνει γνωστό εκτός Ελλάδας και με τη φιλοδοξία ενός διεθνούς προορισμού για τους φίλους της όπερας.

«Στον οργανισμό μας όλοι, τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, χορωδοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι, δημιουργούν, γεννούν καθημερινά ρόλους, σκηνοθεσίες, ερμηνείες, χορογραφίες, σκηνικά, κοστούμια, όνειρα, εμπειρίες, συγκινήσεις. Η γέννηση είναι ο καλύτερος τρόπος να υποδεχθούμε το καινούργιο, τις νέες ιδέες, το νέο στίγμα, την καινοτομία και ό,τι μπορεί να μας κάνει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά».

Ογδόντα χρόνια από την πρώτη παράσταση και λειτουργία της Λυρικής το 1940 και τρία χρόνια από τη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «οι αλλαγές έχουν γίνει αισθητές, όχι μόνο στο κτήριο και στις δυνατότητες που μας προσφέρει, αλλά και κυρίως στην καλλιτεχνική μας ταυτότητα», υπογράμμισε ο Γ. Κουμεντάκης παρουσιάζοντας νέο ρεπερτόριο και διεθνείς συνεργασίες και κάνοντας τον απολογισμό των δράσεων της πρώτης χρονιάς.

Η στρατηγική συνεργασία με την Opera Comique των Παρισίων και η περαιτέρω ανάπτυξη της υπάρχουσας στενής σχέσης με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, οι συνεργασίες με σπουδαία λυρικά θέατρα, όπως το Λα Μονναί των Βρυξελλών, η Βασιλική Όπερα της Δανίας, η Όπερα του Γκαίτεμποργκ, η Όπερα του Ελσίνκι, και κάποια από τα σημαντικότερα φεστιβάλ όπερας του κόσμου, όπως το Φεστιβάλ της Εξ-αν-Προβάνς στη Γαλλία, το Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο στην Ιταλία και το Φεστιβάλ του Μπάντεν - Μπάντεν στη Γερμανία, είναι κάποιες από τις συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν στις επόμενες σεζόν. Στο κομμάτι του χορού ανακοινώθηκαν συνεργασίες με δύο από τις σημαντικότερες ομάδες χορού διεθνώς, την Ομάδα Χορού Μάρκ Μόρρις της Νέας Υόρκης και την Μπατσέβα του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει δουλειές σπουδαίων σκηνοθετών, όπως, μεταξύ άλλων, του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, του Λωράν Πελλύ, του Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, του Νταμιάνο Μικελέττο, του Τζων Φούλτζεϊμς, του Μπομπ Ουίλσον, του Κριστόφ Λόυ κ.λπ.

Για «μια Λυρική σε πολλές περιπτώσεις μπροστά από τις ευρωπαϊκές όπερες», έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, που εξήρε το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η Πολιτεία αλλά και οι πολιτιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν το υπόδειγμα της ΕΛΣ αναφορικά με την εξωστρέφειά της, αν θέλουμε να επενδύσουμε στην ελληνική δημιουργία και να την εντάξουμε στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη, εάν θέλουμε να προσελκύσουμε καλλιτέχνες από τη διεθνή σκηνή».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, σε απευθείας σύνδεση από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν, μίλησε για μια Λυρική που ξεδίπλωσε τις δυνατότητές της και το καλλιτεχνικό της όραμα, έγινε πιο εξωστρεφής, δοκιμάστηκε σε νέα κοινά, ενίσχυσε το δυναμικό της, ταξίδεψε, ανέπτυξε συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς και δημιουργικές σχέσεις με νέους και διακεκριμένους καλλιτέχνες, άνοιξε τα φτερά της μέχρι και τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αισιόδοξα είναι ορισμένα από τα στατιστικά στοιχεία έρευνας κοινού, σύμφωνα με τα οποία η ηλικιακή γκάμα των θεατών ανέρχεται από 35 έως 40 ετών, ενώ το 27% αυτών κυμαίνεται από 18 έως και 34, ενώ οι ξένοι επισκέπτες ανήλθαν σε 30.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL