Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης / Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης: SOS με κατάληψη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης / Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης: SOS με κατάληψη...

Eγκαταλελειμμένη στην τύχη της η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, εκπέμπει SOS, ωστόσο ουδείς την ακούει. Από προχθές οι φοιτητές της πραγματοποιούν κατάληψη στο κτήριο της οδού Ομήρου 55, καταφεύγοντας στο ύστατο μέσο, φωνή αγωνίας και διαμαρτυρία ταυτόχρονα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο Πολιτισμού για τα μείζονα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη μοναδική δημόσια σχολή χορού της χώρας.

Το μεγάλο πανό με τη λέξη "Κατάληψη" και το ψήφισμα του συλλόγου των φοιτητών της ΚΣΟΤ, που εξηγεί τα μείζονα προβλήματα, συμπυκνώνουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κτήριο της οδού Ομήρου, που άλλοτε έσφυζε από δημιουργική δραστηριότητα.

"Παύουμε να συμβιβαζόμαστε με την υποβάθμιση των σπουδών μας και να διατηρούμε τη στάση αναμονής και αποδοχής που είχαμε ώς τώρα" υπογραμμίζουν στο ψήφισμά τους οι φοιτητές, ζητώντας "την ανατροπή της κατάστασης αυτής, η οποία αμαυρώνει την εικόνα και το κύρος τόσο της σχολής όσο και των καλλιτεχνών που την απαρτίζουν".

Οι φοιτητές έχουν βιώσει ήδη την καθυστερημένη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, στις 19 Νοεμβρίου, και μάλιστα "με ελλιπές πρόγραμμα σπουδών". Και παρ' ότι έχουν ήδη ενημερώσει με επιστολή τους την υπουργό Πολιτισμού, όχι μόνο δεν έχουν λάβει απάντηση, τουναντίον έχει φτάσει ο Ιανουάριος και "οι προσλήψεις των καθηγητών και των μουσικών εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα".

Όπως εξηγεί ο σύλλογος των φοιτητών στο ψήφισμά του, "ο τρόπος που ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα να λειτουργεί ξανά η σχολή υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε ερασιτεχνικού χαρακτήρα καθώς η τρέχουσα μορφή του προγράμματος τόσο σε αριθμό μαθημάτων όσο και σε διδακτικές ώρες δεν πληροί τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, τα μαθήματα χορού γίνονται χωρίς συνοδεία μουσικών και οι κτηριακές εγκαταστάσεις της σχολής είναι ανεπαρκείς (ελλιπής αριθμός αιθουσών)".

Και στην επιστολή τους άλλωστε προς την υπουργό Πολιτισμού, τον περασμένο Νοέμβριο, οι φοιτητές είχαν επίσης εκφράσει με απόλυτη ευκρίνεια την μεγάλη τους ανησυχία για την υποβάθμιση ουσιαστικά της σχολής και των σπουδών τους, σημειώνοντας ότι «η μοναδική κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικό, αλλά ένα γεγονός που μας προσβάλλει, αφού φαίνεται πως ακόμη και σήμερα οι καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα υποβαθμίζονται από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς. Η μη λειτουργία της ΚΣΟΤ μέχρι και χθες είναι στην πραγματικότητα 70 χορευτές που τους στερείται το δικαίωμα να τελέσουν σωστά τις σπουδές τους. Το ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνεται και η ύλη τους συμπιέζεται σε ένα διάστημα έξι μηνών αντί δέκα και κατ' επέκταση οι σπουδές και το πτυχίο τους, ήδη υποβαθμισμένο θεσμικά στην ανώτερη αντί της ανώτατης βαθμίδας, υποβαθμίζονται πλέον και πρακτικά».

Τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασαν οι φοιτητές χθες και στον τομεάρχη Πολιτιμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο, που επισκέφθηκε τη σχολή επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Π. Σκουρολιάκος: Ελπίζουμε να μην υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Ο Πάνος Σκουρολιάκος, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ήδη καταθέσει, από τις 29 Νοεμβρίου, ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Προβλήματα στη λειτουργία της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης». Η υπουργός απάντησε με ήξεις - αφήξεις ρίχνοντας τα βάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση και αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς μέχρι το καλοκαίρι η σχολή λειτουργούσε κανονικά.

"Ελπίζουμε, ειλικρινά, η στάση του υπουργείου να μην υποκρύπτει μια ατζέντα ιδιωτικοποίησης της εξαίρετης αυτής σχολής. Από τότε που η αείμνηστη Κούλα Πράτσικα δώρισε τη σχολή στο κράτος, η ΚΣΟΤ αποτελεί τη μοναδική ανώτερη κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα και ένα κέντρο τεχνών με διεθνή ακτινοβολία. Δυστυχώς όμως, η πολιτεία υπολείπεται των υποχρεώσεών της. Το πρώτο εξάμηνο χάθηκε ήδη και κινδυνεύει να χαθεί και ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος" δήλωσε ο τομεάρχης Πολιτισμού, ενώ ενημέρωσε παράλληλα τους φοιτητές για την κοινοβουλευτιική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σχολή τους.

Παραβρέθηκαν επίσης συνεργάτες της βουλευτού Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέτα, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Αλευράς και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ Δέδες Λιόνης κ.ά.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση, όπου συζήτησαν διεξοδικά τα προβλήματα παρουσία της διευθύντριας της σχολής Βίκυς Μαραγκοπούλου και του προέδρου του Δ.Σ. της ΚΣΟΤ Κωνσταντίνου Ρήγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL