Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Μαύρη μέρα για την Αρχαιολογία και την Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαύρη μέρα για την Αρχαιολογία και την Θεσσαλονίκη

Μετά τις 08.30 τα μέλη του ΚΑΣ κατά πλειοψηφία γνωμοδότησαν υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ 13 μέλη του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς και 2 κατά, ενώ ο Μανόλης Κορρές απείχε της ψηφοφορίας. 

Κατά της απόσπασης ψήφισαν η Προϊσταμένη Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης. Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε.

Υπέρ της κατά χώραν παραμονής των αρχαιοτήτων εισηγήθηκαν ο έφορος πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, η Ιουλία Παπαγεωργίου προϊοσταμέμνη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών  Αρχαιοτήτων και ο Δημοσθένης Σβολόπουλος προϊστάμενος της διεύθυνσης αναστήλωσης αρχαίων μνημείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν μέλη του ΚΑΣ που ρώτησαν την Αττικό Μετρό “γιατί δεν καταργείται ο σταθμός και να λειτουργήσει χωρίς αυτόν το μετρό;” για να λάβουν την απάντηση ότι χωρίς αυτόν το Μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ενώ τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ επί τόπου τον σταθμό και δεν έχουν δει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν.

Αυτή η υπερμαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 5 χθες το απόγευμα. Πλέον αναμένεται προσφυγή στο ΣΤΕ σύμφωνα με όσα δήλωσαν χτες στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΑ, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και άλλοι φορείς που αντιτάσσονται στην απόσπαση των αρχαιοτήτων. Θα προσφύγουν επίσης και σε διεθνείς οργανισμούς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Unesco κ.α

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL