Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κινηματοθέατρο του ΛΑΟΥ

Περπατώντας στην πόλη

Του Άγγελου Μανταδάκη

Ήταν ένα από τα αγαπημένα κινηματοθέατρα της Αθήνας λίγο πριν και λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κινηματοθέατρα γνώρισαν μεγάλη δόξα και βρέθηκαν στην ακμή τους την εποχή εκείνη. Ήταν ένας συνδυασμός της θεατρικής σκηνής και της μεγάλης οθόνης, γι’ αυτό προσέλκυε πολλούς θεατές.

Ένα από τα πιο ξακουστά κινηματοθέατρα ήταν του ΛΑΟΥ ή το CINE ΛΑΟΥ, όπως συνηθιζόταν να λέγεται. Απ’ αυτό το CINE πέρασε μια σειρά από θεατρικούς θιάσους που ανάπτυξαν κυρίως το είδος της επιθεώρησης. Ονόματα μεγάλα του κινηματογράφου και του θεάτρου, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Ορέστης Μακρής, ο Πέτρος Κυριακός, ο Χριστόφορος Νέζερ, η Μαρίκα Νέζερ και άλλοι γνωστοί και λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες.

Με την παρακμή του είδους της θεατρικής επιθεώρησης τα κινηματοθέατρα της Αθήνας σιγά - σιγά μειώθηκαν. Έτσι τα περισσότερα, όπως και του ΛΑΟΥ, μετατράπηκαν σε κινηματογράφους. Το κοινό που επισκεπτόταν το ΛΑΟΥ ήταν πολυάριθμο και πυκνό, αφού απευθυνόταν στις συνοικίες του Μεταξουργείου, του Κεραμεικού, του Κολωνού και του Ψυρρή.

Όλοι όσοι ζήσαν το CINE ΛΑΟΥ στα καλά του χρόνια αισθάνθηκαν πικραμένοι όταν διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης το μετέτρεψε σε κινηματογράφο. Εκεί είχαν παρακολουθήσει την προβολή ταινιών από τις καλύτερες της εποχής. Από ελληνικές ταινίες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, χολιγουντιανές ταινίες όπως ο "Σπάρτακος" και ο "Μπεν Χουρ". Αργότερα όμως, όταν και το σινεμά άρχισε να παρακμάζει, ο ιδιοκτήτης δεν απέφυγε τον πειρασμό του πορνοσινεμά. Τότε η αίθουσα του ΛΑΟΥ απαξιώθηκε οριστικά.

Σήμερα, στη γωνία των οδών Κολοκυνθούς και Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκεί που ήταν το CINE ΛΑΟΥ, συναντάμε τα καλούπια και τις κολώνες νέου θεάτρου που επρόκειτο να κατασκευαστεί χάρη στην τραγουδίστρια Χαρούλα Αλεξίου. Έμεινε μισοκατασκευασμένο για να θυμίζει τις παλιές δόξες.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το Άουσβιτς και η μνήμη

Πάντα να θυμόμαστε ότι το Άουσβιτς συμβολίζει το έσχατο σημείο της ανθρώπινης θηριωδίας. Όχι γιατί δεν έχουν υπάρξει άλλες θηριωδίες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά γιατί οι ναζί επιστράτευσαν την τεχνολογία και έφτιαξαν βιομηχανίες εξόντωσης ανθρώπων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις