Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Οδός Αναξαγόρα, Η γειτονιά του Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδός Αναξαγόρα, Η γειτονιά του Τύπου

Του Αγγελου Μανταδάκη

Η οδός Αναξαγόρα έλκει το όνομά της από τον ομώνυμο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και αστρονόμο, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 500 π.Χ. στις Κλαζομενές της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Εύβουλου. Πέθανε στη Λάμψακο περίπου το 428 π.Χ.

Το όνομα αυτού του σπουδαίου φιλοσόφου δόθηκε από τους σύγχρονους Αθηναίους σε ένα μικρό σοκάκι που απέχει ελάχιστα από την πλατεία Ομονοίας. Στο στενάκι αυτό, πίσω ακριβώς από την αγορά, στον αριθμό 3-5, εγκαταστάθηκαν προπολεμικά τα εκδοτικά τυπογραφεία του γνωστού περιοδικού «Ρομάντζο», που επί πολλά χρόνια κυριαρχούσε στο είδος του. Στον ίδιο δρόμο, στον αριθμό 6-8 εγκαταστάθηκε αργότερα και το τυπογραφείο του περιοδικού «Θησαυρός», με τις γνωστές φιγούρες του «Ζαχαρία» και της «χοντρής». Τέλος, ακολούθησαν και τα τυπογραφεία άλλων εντύπων, ημερησίων και περιοδικών.

Την εποχή εκείνη, πριν «καταληφθεί» η επικοινωνία από την τηλεόραση, οι ημερήσιες εφημερίδες κυκλοφορούσαν σε έκτακτα παραρτήματα ανάλογα με τις εξελίξεις. Ήταν συνήθης η εικόνα των εφημεριδοπωλών, επάγγελμα που έχει εκλείψει πλέον, οι οποίοι ξεχύνονταν με τις εφημερίδες στη μασχάλη και «πουλούσαν» τις έκτακτες ειδήσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι η οδός Αναξαγόρα συνδέθηκε με την εκδοτική δραστηριότητα της Αθήνας και έγινε η γειτονιά του αθηναϊκού Τύπου.

Η αλλαγή στην τεχνολογία της τυπογραφίας στα μέσα της δεκαετίας του 1970, δηλαδή η εμφάνιση του offset, κατήργησε ουσιαστικά το παλιό μοντέλο τυπογραφείου και η οδός Αναξαγόρα σιγά - σιγά έχασε την παλιά της αίγλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL