Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Γιορτάζει εξήντα χρόνια και "βλέπει το μέλλον"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Γιορτάζει εξήντα χρόνια και "βλέπει το μέλλον"

Με την «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπόμπακ κάνει πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου το επετειακό 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μια προβληματική σύνδεση Ίντερνετ ματαίωσε την προγραμματισμένη "ζεύξη" Αθήνας και Θεσσαλονίκης (όπου βρισκόταν η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ελίζ Ζαλαντό, στο "Ολύμπιον") στη χθεσινή, "διπλή" συνέντευξη Τύπου - παρουσίαση του προγράμματος για την επετειακή 60ή διοργάνωση. Στην Αθήνα, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, το περίγραμμα του φετινού φεστιβάλ παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορ. Ανδρεαδάκης, αφού πρώτα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που ήταν παρούσα, απηύθυνε χαιρετισμό. Πέρα από τα όσα ανέφερε η υπουργός για το Φεστιβάλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συνεργασία του θεσμού με την πόλη, έδωσε και την πληροφορία ότι σύντομα θα συγκροτηθεί επιτροπή για την "επικαιροποίηση" του νόμου περί κινηματογράφου.

Συνολικά 201 μεγάλου μήκους και 59 μικρού θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης. Τρεις ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στις 14 του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ "Ζίζοτεκ" του Βαρδή Μαρινάκη, "Απόστρατος" του Ζαχαρία Μαυροειδή και "Cosmic Candy" της Ρηνιώς Δραγασάκη.

Από φέτος θεσπίζεται ακόμα ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα, που ονομάζεται "Meet the Neighbors" ("Συναντήστε τους γείτονες") με στόχο να αναδείξει τις συγγένειες με τους γείτονές μας της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, από τον Δούναβη μέχρι την Αδριατική και τον Νείλο. Συγκεκριμένα, το τμήμα περιλαμβάνει τις πρώτες ή τις δεύτερες ταινίες σκηνοθετών από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι ελληνικές συμμετοχές σ' αυτό το τμήμα είναι του Γιώργου Γεωργόπουλου («Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό») και του Στέφανου Σιταρά («Ο πύραυλος»).

Σημαντικά αφιερώματα

Στο πρόγραμμα υπάρχουν αρκετά αφιερώματα σε σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως αυτό στον Σέρβο Ντούσαν Μακαβέγιεφ («Σουίτ Μούβι») που έφυγε από τη ζωή φέτος, στον Αμερικανό "πάπα" του underground και trash κινηματογράφου Τζον Γουότερς, σκηνοθέτη του "Hairspray" και του "Pink Flamingos", που θα είναι παρών κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το αφιέρωμα στον αβανγκάρντ κινηματογράφο του Γκρέγκορι Μαρκόπουλου (1928-1992) και του συντρόφου του Ρόμπερτ Μπίβερς, που είναι και ο διαχειριστής του έργου του Μαρκόπουλου μετά τον θάνατο του Ελληνοαμερικανού δημιουργού. Αλλά υπάρχει και το αφιέρωμα στον ανατρεπτικό Καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και το αντίστοιχο στην Αγγλίδα δημιουργό Τζοάνα Χογκ, που θα παρουσιάσει το έργο της στη Θεσσαλονίκη.

Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης The Boy θα κάνει μια επιλογή ταινιών από τη δεκαετία του '80, ενώ στην εικαστική "πλευρά" της διοργάνωσης έχουμε την έκθεση "Ο άγνωστος Νίκος Κούνδουρος", που θα φιλοξενήσει ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια και μάσκες που είτε έχουν περάσει από τις ταινίες του Κούνδουρου είτε όχι. Επιπλέον, η έκθεση, Οverview Effect - Encountering the Cosmos, θα παρουσιάσει έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών εμπνευσμένων από τις 14 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος. Επίσης, υπάρχει μια αναδρομική έκθεση για τις έξι δεκαετίες του Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου της πόλης.

Στις αίθουσες όπου μέχρι τώρα διεξαγόταν το φεστιβάλ ("Ολύμπιον", "Παύλος Ζάννας", "Τζων Κασσαβέτης", "Σταύρος Τορνές", "Φρίντα Λιάππα", "Τώνια Μαρκετάκη") προστίθεται φέτος και ο κινηματογράφος "Μακεδονικόν", που φιλοξενούσε προβολές της διοργάνωσης πριν από αρκετά χρόνια.

Στη Θεσσαλονίκη, σε καταστήματα, στάσεις λεωφορείων και άλλα σημεία της πόλης θα υπάρχουν 120 φωτογραφίες που απαθανατίζουν μεγάλες στιγμές από την ιστορία του Φεστιβάλ.

Από τη Βενετία και το Τορόντο

Η ταινία έναρξης του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις 31 Οκτωβρίου είναι το «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπόμπακ με τον Άνταμ Ντράιβερ και την Σκάρλετ Τζοχάνσον, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Στο κλείσιμο, στις 10 Νοεμβρίου, θα προβληθεί το «Τζότζο» (γνωστό ως «Jojo Rabbit» στα αγγλικά), η νέα ταινία του Νεοζηλανδού Τάικα Γουαϊτίτι, που κέρδισε πρόσφατα το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Τις αφίσες του 60ού Φεστιβάλ σχεδίασε ο διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης Τζον Μαυρουδής και τα διαφημιστικά τρέιλερ σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών Βασίλης Κεκάτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL