Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

Έτος Μερκούρη το 2020

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και είκοσι πέντε από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος αφιερωμένο σε εκείνη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το ίδρυμα που φέρει το όνομά της, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου της Λ. Μενδώνη τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.
 

«Ξύπνησα σε μια χώρα»

H δίγλωσση ποιητική ανθολογία «Ξύπνησα σε μια χώρα», που κυκλοφορεί από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ - Παράρτημα Ελλάδας, παρουσιάζεται απόψε στις 7.30 μ.μ. στο «The Box», Δορυλαίου 12, στην πλατεία Μαβίλη, με είσοδο ελεύθερη. Πρόκειται για πενήντα ποιητές και την εμπειρία ζωής όσων ζουν εδώ, όσων έρχονται να ζήσουν, όσων φεύγουν για κάπου καλύτερα και όσων παραμένουν. Θα διαβαστούν ποιήματα και θα γίνει συζήτηση με τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Ειρήνη Μαργαρίτη, Μάνια Μεζίτη, Χριστιάνα Μυγδάλη και Φάνη Παπαγεωργίου.
 

Συνέδριο για τη σεξουαλική βία

Διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Σεξουαλική βία: νόμοι, κοινότητες, παρεμβάσεις» διοργανώνεται σήμερα στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6) υπό την ευθύνη της καθηγήτριας και μέλους της Βρετανικής Ακαδημίας Joanna Bourke και της καθηγήτριας Έφης Αβδελά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 

Η Ύδρα θυμάται τον Σαχτούρη

Ένα διήμερο αφιερωμένο στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, πραγματοποιείται σήμερα και άυριο στο γενέθλιο νησί του ποιητή, την Ύδρα, διοργανωμένο από τον δήμο, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» και το εργοτάξιο τέχνης ύδρας του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα. Περιλαμβάνει ομιλίες και αναμνήσεις ανθρώπων που γνώρισαν τον ποιητή, ενώ θα προβληθούν δύο ταινίες του Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Σαχτούρη. Στην αίθουσα σεμιναρίων της Σχολής Εμποροπλοιάρχων.

«12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, διοργανώνεται αφιέρωμα στο θέατρο στην κατοχική Αθήνα με το μονόπρακτο «Το πιάνο. Κωμωδία για κούκλες» του Βασίλη Ρώτα, με σπουδαστές της σχολής και σκηνοθετική επιμέλεια Γιώργου Παπαγεωργίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Μάνο Ζαχαρία, Άλκη Ζέη, Δηώ Καγγελάρη και Παναγιώτη Μιχαλόπουλο. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL