Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Εμπνευσμένη από το "Μαγικό βουνό" / Μια «Υπνοβάτιδα» στις ελβετικές Άλπεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπνευσμένη από το "Μαγικό βουνό" / Μια «Υπνοβάτιδα» στις ελβετικές Άλπεις

Μία από τις διασημότερες τραγουδίστριες της όπερας, η Τζουντίτα Πάστα, στάθηκε η έμπνευση για να γράψει ο Βιντσέντζο Μπελίνι το 1831 την «Υπνοβάτιδα», την όπερα με την οποία κάνει απόψε πρεμιέρα η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι και μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ογκέν, ο οποίος θα είναι για φέτος και ο «φιλοξενούμενος καλλιτέχνης» της Λυρικής.

Ο Μαρέλι επηρεάστηκε στη σκηνοθεσία του από «Το μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν, στο οποίο περιγράφεται ένας κόσμος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει. Επιλέγει να μεταφέρει τη δράση του έργου σε ένα πανδοχείο ή σανατόριο στις ελβετικές Άλπεις, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται απολύτως στη μουσική του Μπελίνι, όπου συναντώνται το όνειρο με την πραγματικότητα.

«Στα τραγικά έργα του ιταλικού μελοδράματος του 19ου αιώνα περιλαμβάνονται συχνά σκηνές παραφροσύνης. Οι ηρωίδες περιθωριοποιούνται λόγω των κοινωνικών περιορισμών, εγκλωβίζονται σε αδιέξοδες συγκρούσεις και καταλήγουν στον παραλογισμό» σημειώνει ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας πως "η υπνοβάτις Αμίνα δεν φαίνεται να ανήκει σε μία από αυτές. Ο τόπος της πλοκής -οι ελβετικές Άλπεις- διατηρήθηκε, όμως η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα είδος ξενοδοχείου ή, καλύτερα, σε ένα σανατόριο. Ένας τόπος, όπως ακριβώς περιγράφεται από τον Τόμας Μαν στο ‘Μαγικό βουνό’: εκεί η έννοια του χρόνου είναι διαφορετική, ‘το παρόν επεκτείνεται’. Αυτό αισθάνομαι κι εγώ όταν ακούω την ουράνια μουσική του Μπελίνι».

Η υπόθεση διαδραματίζεται στις ελβετικές Άλπεις και αφορά τον έρωτα ανάμεσα στη χωριατοπούλα Αμίνα και τον αγαπημένο της Ελβίνο. Ο γάμος τους κινδυνεύει να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή: η Αμίνα υπνοβατεί και έρχεται σε δύσκολη θέση φέρνοντας επίσης τους γεμάτους προκαταλήψεις συντοπίτες της σε αμηχανία. Αφού λυθεί το μυστήριο της υπνοβασίας και δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, η υπόθεση έχει αίσιο τέλος.

Η Κάλλας το 1955

Μετά από μια μακρά περίοδο όπου ερμηνευτές και λυρικά θέατρα είχαν λησμονήσει την «Υπνοβάτιδα», η αναβίωση της όπερας για την Κάλλας το 1955 στη Σκάλα του Μιλάνου σε σκηνοθεσία του Λουκίνο Βισκόντι υπήρξε αποκαλυπτική, καθώς έντυσε την πρωταγωνίστριά του αλλά και τις χορωδούς που την πλαισίωναν με λευκά φορέματα μπαλέτου, ξαναδίνοντας στο θέαμα την ονειρική ατμόσφαιρα των καταβολών του.

Στη φετινή παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή τις Κρατικής Όπερας τις Βιέννης και τις Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, τον ρόλο της Αμίνας ερμηνεύουν οι Χριστίνα Πουλίτση και Βασιλική Καραγιάννη, αυτόν του Ελβίνο οι Γιάννης Χριστόπουλος και Βασίλης Καβάγιας, τον Ροντόλφο οι Τάσος Αποστόλου και Χριστόφορος Σταμπόγλης, ενώ τη Λίζα η Μαρία Μητσοπούλου και η Μαριλένα Στριφτόμπολα.

Παραστάσεις θα δοθούν επίσης 13, 16, 18, 20, 25, 27 και 29 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης στις 8 μ.μ. και τις Κυριακές στις 6.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL