Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Η χημεία που ενώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Η χημεία που ενώνει

Οι «εκλεκτικές συγγένειες» ένωναν το διαφορετικό στο κορυφαίο, ομώνυμο μυθιστόρημα του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Γιόχαν - Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε που έγραψε στην ώριμη φάση της δημιουργίας του. Εκεί όπου το 1809 έθεσε το ερώτημα κατά πόσον το συνταίριασμα των ψυχών των σύγχρονων ανθρώπων διέπεται από την ελευθερία των επιλογών ή από κάποια τυφλή αναγκαιότητα των μηχανισμών των παθών (ή έστω μιας χημείας των παθών κατά το πρότυπο της χημείας των φυσικών στοιχείων) καθώς έγραφε ο πρόωρα χαμένος καθηγητής της Φιλοσοφίας Κοσμάς Ψυχοπαίδης στην εφημερίδα «Το Βήμα» στα τέλη της δεκαετίας του '90. Δημιουργούσαν όπως στις χημικές αντιδράσεις εκείνο το εκρηκτικό μείγμα που διέλυε τις κοινωνικές συμβάσεις.

Η έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου στο Κολωνάκι και φέρει τον τίτλο «Εκλεκτικές συγγένειες» συνδέει τον χειρώνακτα με τα απτά, καθημερινά υλικά, με τον επιδέξιο χειριστή της τέχνης των σύγχρονων μέσων δημιουργίας της. Προβάλλει τις κερματισμένες μέσα από τη λευκή λωρίδα της επεξεργασίας τους φωτογραφίες του Ηλία Σιψά σε αντιπαράθεση με τα φτιαγμένα με ξύλο αφαιρετικά γλυπτά καθώς και τα γραμμένα με σκόνες μορφώματα του Κορνήλιου Γραμμένου, τα πλασμένα με μέταλλο γεωμετρικά ικριώματα του Απόλλωνα Γλύκωνα και τις σμιλεμένες ρεαλιστικά στο αλουμίνιο γυναικείες εκφάνσεις του σύγχρονου ιππότη της Νικολέττας Κατσαμπέρη. Αποτυπώνει με την πανάρχαια τέχνη της χαρακτικής τα αδρά ίχνη της ανθρώπινης ύπαρξης του Νίκου Παπαδημητρίου και τα, εκφρασμένα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, σύνθετα ανάγλυφα των σύγχρονων πόλεων του Βαγγέλη Χατζή. Αφήνει μορφές άγριων ζώων να αναδύονται μέσα από τις ρευστές, γραμμένες με τα άσπρα και γκρίζα χρώματα του Γκέρχαρντ Ρίχτερ επιφάνειες του Κώστα Τσώλη.

Δείχνει με τη συμπαράταξη και τη συμπλοκή τους τις εκλεκτικές συγγένειες που μπορεί να έχει και έχει κατακτήσει η τέχνη, απελευθερώνοντας την παραδοσιακή εικόνα της, αναμειγνύοντας τεχνικές του παρελθόντος και του παρόντος μέσα στην ανεξίτηλη και εκρηκτική μαγεία της χημείας της.

Info: «Εκλεκτικές Συγγένειες», αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α

Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου - 12 Οκτωβρίου 2019.

Εγκαίνια: 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ. 11 π.μ. - 6 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL