Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Συνέντευξη Λ. Μενδώνη για τα πεπραγμένα του πρώτου διμήνου: / Συνέντευξη Λ. Μενδώνη για τα πεπραγμένα του πρώτου διμήνου: Για ό,τι στραβό φταίνε οι προηγούμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέντευξη Λ. Μενδώνη για τα πεπραγμένα του πρώτου διμήνου: / Συνέντευξη Λ. Μενδώνη για τα πεπραγμένα του πρώτου διμήνου: Για ό,τι στραβό φταίνε οι προηγούμενοι

Από τα γλυπτά του Παρθενώνα (βλέπε διπλανή σελίδα) μέχρι το κλιματιστικό του Μουσείου της Πέλλας που δεν λειτουργούσε επί έναν χρόνο και έπρεπε να έρθει η νέα κυβέρνηση να το αποκαταστήσει, η ατζέντα των πεπραγμένων της υπουργού Πολιτισμού στο πρώτο κυβερνητικό δίμηνο, έτσι όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή της συνέντευξη Τύπου, επαναδιατύπωσε το βασικό αφήγημα ότι την τετραετία της απουσίας της από την οδό Μπουμπουλίνας δεν έγινε τίποτα, -κι αν έγινε- ήταν σε λάθος κατεύθυνση περιείχε παράλληλα Ελληνικό, Εθνική Πινακοθήκη, Ακρόπολη, πολύ Τατόι και φυσικά Ταμείο Αλληλοβοήθειας, για το οποίο μάλιστα υπήρχαν αρκετές ανακρίβειες.

Λέξη για το "αμαρτωλό" παρελθόν

Απέδωσε σε δύο λόγους την απόφασή της να το θέσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Αφενός για "να σταματήσει η ένταση ανάμεσα στους εργαζόμενους" αφετέρου για "το κόστος του". Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, οι 23-23 εργαζόμενοί του στοιχίζουν περίπου 500.000 ευρώ ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος του φτάνει ετησίως περί τα 700.000 ευρώ. Βασικό έργο του, όπως είπε, είναι η λειτουργία του παιδικού σταθμού που φιλοξενεί γύρω στα 67-72 παιδιά, στην Αθήνα. "Με το σχέδιο το δικό μας αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για τα παιδιά υπαλλήλων σε όλη τη χώρα".

Παράλληλα πρόσθεσε ότι "ο πρώην υφυπουργός με τις αποφάσεις του είχε θέσει ένα όριο 30.000 για το λειτουργικό κόστος. Αν διαβάσει κανείς τον νόμο του Μαρτίου του 2019, βεβαίως προβλέπεται αυτό το ποσό ως κατ’ ελάχιστον λειτουργικό κόστος. Όμως ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να δίνει όσα χρήματα νομίζει κατά περίπτωση. Επομένως, με το να τεθεί το Ταμείο σε εκκαθάριση, περιορίζεται απολύτως ο υπουργός. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να δίνει χρήματα στο Ταμείο. Εάν τα πράγματα ήταν τόσο εύκολα, υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Γιατί δεν καταργήθηκε το Ταμείο το 2019, αντίθετα θεσπίστηκε ένας νέος νόμος ο οποίος ρυθμίζει τις διαδικασίες του;".

Ωστόσο φαίνεται πως μάλλον αγνοεί ότι μέσω του νόμου του Μαρτίου τέθηκε η διαδικασία εξυγίανσης του Ταμείου, με τη μετάβαση τόσο του παιδικού σταθμού όσο και όλων των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, σταματώντας τη σκανδαλώδη χρηματοδότησή του με ποσοστό από το ΤΑΠ. Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση όλα τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου καλύπτονται από το υπουργείο. Οι 30.000, στις οποίες αναφέρθηκε η υπουργός, θα διατίθενται ετησίως μόνο για κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Βεβαίως δεν αναφέρθηκε στα ερωτήματα που έχουν τεθεί για συγκάλυψη και επιστροφή στο "αμαρτωλό" παρελθόν. Είπε όμως ότι "όλο το κεφάλαιο ‘Ταμείο Αλληλοβοήθειας’ έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της και όποια άλλα στοιχεία βρεθούν για το θέμα και πρέπει να παραπεμφθούν, θα παραπεμφθούν". Για την αποπομπή της διευθύντριάς του Α. Κουτσή είπε ότι "ήταν ταυτοχρόνως ελέγχουσα και ελεγχόμενη", παραμένει όμως τμηματάρχης του παιδικού σταθμού.

Για το Τατόι ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί από το 2018 χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρολογικής μελέτης του ανακτόρου, προϋπολογισμού περίπου 1,15 εκατ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ωστόσο λίγα έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Στις προτεραιότητες είναι η εργασίες στην οικία του αρχικηπουρού και στη γεννήτρια, όπως επίσης και μικρές διορθώσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να οριστούν σωστές χρήσεις γης και να μην διασπαστεί η ιστορική ενότητα του συνόλου. Έκανε λόγο για ανάγκη υπογραφής ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τις χρήσεις γης, αλλά και εκπόνησης σχεδίου συντήρησης των κινητών αντικειμένων.

Αποκλίσεις στα χρονοδιαγράμματα του έργου

Για την Εθνική Πινακοθήκη έκανε λόγο για "πολύ σημαντικές αποκλίσεις στα χρονοδιαγράμματα του έργου" αποδίδοντάς τις στην έλλειψη συντονισμού των τριών φορέων, του ΥΠΠΟΑ, της Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Ωστόσο από προχθές, τον ρόλο του project manager ανέλαβε ο γ.γ. Πολιτισμού κ. Διδασκάλου. Στόχος είναι τον Οκτώβριο του 2020 να έχει ολοκληρωθεί το οικοδομικό πρόγραμμα, και στις 25 Μαρτίου 2021 να γίνουν τα εγκαίνια των μόνιμων συλλογών και έκθεσης σχετικής με των εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της αποδοχής της μελέτης σκοπιμότητας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογής στοιχείων για τα πολεοδομικά, συγκοινωνιακά δεδομένα και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη συνάντηση μεταξύ στελεχών του υπουργείου και γραφείου που εκπονεί τη μελέτη.

Ανέφερε ότι "επαναφέραμε βαρύτερες ποινές για τους αρχαιοκάπηλους", καθώς με τον "ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ συμπαρασύρθηκαν και οι αντίστοιχες ποινές", ενώ επανέλαβε για την Ακρόπολη τα ζητήματα φωτισμού και αναβατορίου, ενώ για το Ελληνικό είπε ότι "οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ επέτρεψαν την έκδοση ΚΥΑ χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση στα θέματα προστασίας και ανάδειξης αρχαιοτήτων, αλλά και των τεσσάρων κτηρίων". Για τις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι «επισήμως, από πλευράς υπουργείου Υποδομών, δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι».

Αναφερόμενη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το πρώτο περιφερειακό μουσείο της χώρας, είπε ότι η αποκατάσταση του παλαιού κτηρίου, έργου του Τσίλερ, θα γίνει από τον Ρέτσο Πιάνο, όπως επέλεξε το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος που χορηγεί το έργο, έκανε λόγο για "εξαιρετικό" αρχαιολογικό υλικό που υπάρχει στη Σπάρτη ιδιαίτερα τα πολλά τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτών, που απαιτούν μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, κάτι που έχει προβλεφθεί για το νέο μουσείο στο Κτήριο Χυμοφίξ.

Τέλος για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σχετικά με την Ηλέκτρα Βενάκη, είπε ότι "συμμορφωθήκαμε με την απόφαση του ΣτΕ και δόθηκε μικρή παράταση για να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες" και ότι η τοποθέτηση Δ.Σ. και η εκλογή γενικού διευθυντή θα γίνουν όπως ορίζει ο νόμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL