Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στη Νέα Πλατεία του Βασιλέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Νέα Πλατεία του Βασιλέως

Το άγαλμα του Χριστιανού Ε' με φόντο το τριγωνικό πενταώροφο κτήριο του 1775 στη συμβολή Imellem Hovedvagtsgade και Ny Adelgade όπου στεγαζόταν παλιότερα η φρουρά (αριστερά), το "Κτήριο του Τηλεγραφείου" στο νούμερο 26-28, στο ισόγειο του οποίου στεγάστηκε ο οίκος Chanel (μέση) και το τηλεφωνικό κιόσκι του 1913 (δεξιά)

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχει τουρίστας στην Κοπεγχάγη που να μην ξέρει τον μήκους 1.100 μέτρων Στρόουδ, τον εμπορικό δρόμο με τα δύο παγκόσμια ρεκόρ: του μακρύτερου πεζόδρομου στον κόσμο και του αριθμού διαφορετικών προφορών του που οφείλεται στην αδυναμία των ξένων να καταλάβουν πώς ακριβώς προφέρεται. Οι περισσότεροι προφέρουν όπως διαβάζουν το Strøget, δηλαδή "Στρόγκετ", άλλοι τον λένε Στρόγεδ, άλλοι Στρόγελ, άλλοι Στρολ και πάει λέγοντας. Ο περίφημος αυτός εμπορικός πεζόδρομος ξεκινά από την Πλατεία Δημαρχείου, τη Χόουσχουντσπλαντσεν όπως προφέρεται στην ακραιφνή δανική το "Rådhuspladsen" και καταλήγει στην Κενς Νίτσορφ όπως προφέρεται η Kongens Nytorv, η Νέα Πλατεία του Βασιλέως.

Η Νέα Πλατεία του Βασιλέως οφείλει την ύπαρξή της στον βασιλιά Χριστιανό Ε'. Αυτός, για να εδραιώσει το σύστημα της απόλυτης μοναρχίας που εισήγαγε το 1660 ο πατέρας του Φρειδερίκος Γ', έριξε βάρος στην αστική ανάπλαση και στον αρχιτεκτονικό εξωραϊσμό της Κοπεγχάγης με όραμα τις "Βερσαλλίες της Δανίας" που εμπνεύστηκε στη Γαλλία του Λουδοβίκου ΙΔ, όπου ταξίδεψε, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτού ανέλθει στον θρόνο. Στις αναπλάσεις περιλαμβανόταν και η επέκταση -με αναδιοργάνωση των οχυρώσεών της- της πόλης με βάση σχεδιασμούς του 1649.

Οι νέες εκτάσεις δημιούργησαν τη Νέα Κοπεγχάγη ή Πόλη της Αγίας Άννης, η οποία περιλάμβανε και την Κενς Νίτσορφ. Αυτή, στα χρόνια του Φρειδερίκου Γ' ήταν σκουπιδότοπος που όποτε έβρεχε μεταβαλλόταν σε βούρκο με απορρίμματα. Ο λόγος που επελέγη το συγκεκριμένο σημείο για ανάπλαση και λιθόστρωση ήταν στρατηγικός. Ισαπέχοντας από τα κυριότερα οχυρωματικά πόστα, ήταν ιδανικό σημείο συνεννόησης των φρουρών, ειδικά σε κήρυξη συναγερμού. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί εδώ μια βασιλικής μεγαλοπρέπειας πλατεία, έμπνευση της οποίας υπήρξε το Παρίσι. Μια τέτοια μεγαλοπρέπεια σήμαινε και προϋποθέσεις, όπως να κατοικηθεί από τους ευπορότερους πολίτες και ευγενείς, και απαιτητικές αισθητικές και αρχιτεκτονικές προδιαγραφές των κτηρίων.

Ανάμεσα στους πρώτους περίοικους ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του Χριστιανού, κυβερνήτης της Νορβηγίας κόμης Ούλρικ Φρειδερίκος Γκίλντενλιβε, ο οποίος κατοικούσε στο τριώροφο μπαρόκ κτήριο όπου σήμερα στεγάζονται η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Βασιλικής Δανικής Ακαδημίας Τεχνών και η Δανική Βιβλιοθήκη Τέχνης. Ένας άλλος ήταν ο Νορβηγοδανός ναύαρχος Χένρικ Μπιέλκε, η έπαυλη του οποίου έφτασε αργότερα στον μέγα καγκελάριο Ούλρικ Αδόλφο Φον Χολστάιν, από τον οποίο πήρε και το όνομά της, "Έπαυλις Χολστάιν", ενώ την ίδια περίοδο, το 1683, αποπερατώθηκε η "Οικία Γιουλ" του ναυάρχου Νιλς Γιουλ.


Το Βασιλικό Δανικό Θέατρο

Τόπος βασανιστηρίων

Στη Νέα Πλατεία του Βασιλέως τιμωρούνταν οι κατάδικοι. Εδώ στήνονταν οι κύφωνες, τα κυρτά ξύλα τα οποία κρατούσαν από τον αυχένα τον τιμωρούμενο σκυφτό και ακίνητο. Σήμερα, στο μαρτύριο του κυφωνισμού υπόκεινται πλέον τα βοοειδή σε κτηνοτροφικές μονάδες. Ένα άλλο μέσο δημόσιας τιμωρίας το οποίο λάμβανε χώρα στην πλατεία ήταν και το "μεταλλικό κολλάρο".

Το άγαλμα του Χριστιανού Ε'

Το 1688 αναγέρθηκε το άγαλμα του εν ζωή ακόμη 44χρονου βασιλιά Χριστιανού Ε' που περισσότερο θυμίζει Ρωμαίο αυτοκράτορα. Πρόκειται για το παλιότερο άγαλμα έφιππου σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Είναι στημένο στη μέση ενός κήπου μπαρόκ αισθητικής με παρτέρια και δένδρα. Αρχικά ήταν από επιχρυσωμένο μολύβι, για να αναμορφωθεί το 1939 σε μπρούτζινο λόγω του βάρους που δέχονταν τα πόδια του αλόγου, των οποίων η στάση με το δεξιό μπροστά και το αριστερό πίσω σε ταυτόχρονη κίνηση προς τα εμπρός απεικονίζει το τρέξιμο "τροτ". Τρέξιμο κατά το οποίο, αν και δεν θεωρείται και το δυσκολότερο σε σύγκριση με τον "καλπασμό" ή με το "ταχύ τροτ", οι αναβάτες οφείλουν να συντονίζονται με το άλογο ώστε να σηκώνονται και να κάθονται την κατάλληλη στιγμή.


Το Hotel D’Angleterre του 1755

Το τηλεφωνείο - καφετέρια

Το 1913 στήθηκε στην πλατεία ένα κιόσκι σε ύφος νεομπαρόκ με επιχαλκωμένη οροφή και χειροποίητη διακόσμηση. Εδώ μπορούσαν για πρώτη φορά οι Κόμπενχαβερνε, οι Δανοί πρωτεουσιάνοι, να πραγματοποιούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Τα κιόσκια αυτά ονομάζονταν ΚΤΚ, από το A/S Københavns Telefonkioske που άρχισαν να λειτουργούν το 1896 και σχεδιασμένα αρχικά σε ύφος αρ νουβό προτού πάρουν την εξάγωνη σε νεομπαρόκ ύφος μορφή, η οποία ονομάστηκε "τύπου Γιένσεν" από το όνομα του σχεδιαστή τους Μάρτιν Γιένσεν το 1913, αντικαθιστώντας τα "τύπου Κοχ". Σήμερα το κιόσκι στεγάζει ένα μικρό καφέ.

Το Hotel D’Angleterre

Χάρη στην ανακατασκευή του 1908, η πλατεία είναι ιδανική για περιπάτους, βόλτες με ποδήλατο, ανάπαυση κάτω από τα δέντρα σε κάποια από τα παγκάκια. Ακόμη πιο γοητευτική φαίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων με τον στολισμό του ξενοδοχείου Hotel D’Angleterre και του νεοανεγεννησιακού πολυκαταστήματος Magasin du Nord. Το ιστορικό Hotel D’Angleterre λειτουργεί από το 1755 και μεταξύ άλλων έχουν διαμείνει σ' αυτό ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Ερρίκος Ίψεν, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος γύρισε μάλιστα εδώ και σκηνές από το "Σχισμένο παραπέτασμα", η Γκρέις Κέλι, η Κάρεν Μπλίξεν και ακόμη πολλές προσωπικότητες.

Στην ατραξιόν της πλετείας περιλαμβάνεται και το χωρητικότητας 1.600 θέσεων κτήριο του 1874 όπου στεγάζεται το Βασιλικό Δανικό Θέατρο και το οποίο ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο, συναυλίες και όπερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL