Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Το τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Χριστόφια / Το τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Χριστόφια: Σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Χριστόφια / Το τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Χριστόφια: Σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου

“Στο καλό, σύντροφε. Ευχαριστούμε για όλα”. Με θλίψη, σεβασμό, κάποιοι και με δάκρυα στα μάτια, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, είπαν χθες το τελευταίο “αντίο” στον Δημήτρη Χριστόφια, τον πρώτο κομμουνιστή Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του ναού και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από πλήθος κόσμου. Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησαν ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν το σύνολο του κυπριακού πολιτικού κόσμου, ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι όλων των ελληνικών κομμάτων, πρέσβεις, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και βεβαίως τα περισσότερα στελέχη του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος.

Παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες από κόμματα άλλων χωρών, από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Το μήνυμα του Τσίπρα

“Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω τον Δημήτρη Χριστόφια που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανεξαρτησία και επανένωση της Κύπρου και του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον μόνο τρόπο που μπορεί να λυθεί: στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυητές” ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος, πέρα από τον σεβασμό του στον εκλιπόντα, θέλησε με τις δηλώσεις του να στείλει κι ένα μήνυμα απέναντι σε σενάρια που διακινούνται για άλλες λύσεις στο Κυπριακό.

Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο αγωνιστής, ο σπουδαίος ηγέτης της κυπριακής Αριστεράς, δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα”.

Πριν από την κηδεία ο πρωθυπουργός υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Ευάγγελος Αποστολάκης και Σάββας Αγγελίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL