Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το δίλημμα, "στο οποίο μόνον ο λαός μπορεί να απαντήσει", έθεσε ο Αλ. Τσίπρας / Έξοδος από την κρίση για όλους ή κοινωνική οπισθοδρόμηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δίλημμα, "στο οποίο μόνον ο λαός μπορεί να απαντήσει", έθεσε ο Αλ. Τσίπρας / Έξοδος από την κρίση για όλους ή κοινωνική οπισθοδρόμηση

Στις τεράστιες διαφορές με τη Ν.Δ. αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλ. Τσίπρας σε χθεσινή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προχωρώντας ουσιαστικά σε προγραμματική αντιπαραβολή με τις θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ώστε να καταδείξει τι σημαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών το κάθε σχέδιο.

"Τα λόγια και οι συγγνώμες είναι εύκολα στην πολιτική και τη ζωή. Οι πράξεις δύσκολες. Χωρίς πράξεις, είναι λόγια του αέρα" σχολίασε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το ίδιο βράδυ ανακοίνωσε πως θα προσφύγει σε πρόωρες εθνικές κάλπες, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος πήραν το μήνυμα από τις κάλπες.

"Δεν εκτιμήσαμε τη διαφορά που θα είχαμε από τη Ν.Δ., αλλά και τον βαθμό της δυσαρέσκειας που δικαίως ή αδίκως θα εκφραζόταν στις ευρωεκλογές, στις οποίες δεν εκλέγεται κυβέρνηση" πρόσθεσε και σημείωσε ότι, αν και η ανατροπή του αποτελέσματος συνιστά μια δύσκολη συνθήκη, είναι αισιόδοξος ότι η απόσταση των 500.000 ψήφων με τη Ν.Δ. μπορεί να καλυφθεί καθώς το διακύβευμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Θύμισε μάλιστα ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει περίπου το ίδιο ποσοστό με αυτό στις 26 Μαΐου και μερικούς μήνες μετά πήρε 10 μονάδες παραπάνω. "Θέλουμε να θέσουμε το δίλημμα της επόμενης τετραετίας: ποιοι θα κυβερνήσουν και με ποιο σχέδιο. Αν θα συνεχίσουμε τις πολιτικές στήριξης όσων πιέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή αν θα υπάρξει ένα πισωγύρισμα. Στο δίλημμα μόνο ο λαός μπορεί να απαντήσει" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Δεν επιχειρηματολογούμε με φόβο, αλλά με τη λογική"

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν επιχειρηματολογεί με βάση τον φόβο, αλλά με τη λογική. "Θέλουμε μια σύγκριση σχεδίων και προγραμμάτων" σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. "Η μια παρουσιάζεται ως 'οδοστρωτήρας', που λέει ότι για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να συρρικνώσουμε μισθούς και δικαιώματα εργαζομένων, και η άλλη που λέει ότι πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο".

"Κοστολογημένο και ρεαλιστικό το σχέδιό μας"

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι τόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από τις ευρωεκλογές όσο και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προχθές συνθέτουν ένα κοστολογημένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Αυτό διότι, όπως τόνισε, “καταφέραμε να έχουμε τα ‘κλειδιά’ και γεμάτα τα ταμεία”, το οποίο σημαίνει ότι “η μεσαία διαστρωμάτωση ήρθε η στιγμή να δει τα οφέλη”.

“Εμείς, έχοντας προδιαγράψει ότι το επόμενο διάστημα υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, λέμε ότι μπορούμε να δώσουμε πίσω σε αυτούς που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε τους πιο αδύναμους”. “Άρα το σύνολο των πολιτών θα γευτεί τους καρπούς από την έξοδο απ’ την κρίση”.

Σε περικοπές οδηγεί η Ν.Δ.

Στον αντίποδα σημείωσε πως “οι αντίπαλοί μας λένε ότι έχουν ως προτεραιότητα γενναίες φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και μάλιστα στις μεγάλες” και επισήμανε πως “το ζήτημα είναι αν μπορεί αυτό να γίνει χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχουν περικοπές για τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα”.

Εξήγησε ότι, σε αντίθεση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 25%, η θέση της Ν.Δ. για άμεση μείωση στο 20% δημιουργεί τρύπα άνω του 1 δισ., για να υπογραμμίσει συνεπώς ότι αυτά που η Ν.Δ. προβάλλει ως μειώσεις φόρων είναι οι μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος και στις δαπάνες. Οι δαπάνες όμως είναι, όπως επισήμανε, στήριξη της Υγείας, της Παιδείας, του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα.

8.700 κενά σε σχολεία - νοσοκομεία με το "1 προς 5"

Επιπλέον εξήγησε πρακτικά τι σημαίνει για την κοινωνία η εξαγγελία της Ν.Δ. ότι θα επαναφέρει το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων 1 προς 5 από το Δημόσιο αντί του 1 προς 1 που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Κάθε χρόνο φεύγουν περίπου 9.000, εμείς λέμε ότι έχουμε καταφέρει να προσλαμβάνουμε 9.000, άρα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σχέδιο για 2.500 γιατρούς και νοσηλευτές κάθε χρόνο. Αν ισχύσει ο κανόνας του κ. Μητσοτάκη, θα μπορούν να προσληφθούν μόνο 1.800 και, εφόσον έχει εξαγγείλει προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, θα περισσεύουν 300 θέσεις. Αυτό σημαίνει 8.700 κενά σε σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.” εξήγησε.

“Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα αυτών των εκλογών, γιατί οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν ποιες ακριβώς είναι οι προτάσεις για την επομένη των εκλογών” τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε τη συζήτηση περί των προειδοποιήσεων εκ μέρους της Κομισιόν ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, εκτιμώντας αυτά τα σημάδια ουσιαστικά ως προμηνύματα των νέων αρνητικών δεδομένων που θα δημιουργηθούν εφόσον επικρατήσει η Ν.Δ. Θύμισε πως ενόψει των ευρωεκλογών είχε σημειώσει με ειλικρίνεια προς τον λαό ότι, αν δεν υπάρξει στήριξη στο θετικό σχέδιο που εξήγγειλε τότε, θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών για να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίησή του.

Ως προς αυτό τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στην έκθεση της Κομισιόν, πρώτη φορά μετά το 2015, μπήκε θέμα απολύσεων, δηλαδή αμέσως μετά τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

"Λαγός" ο Στουρνάρας

Επισήμανε ότι αυτές οι αιτιάσεις ακούγονται από “συγκεκριμένους κύκλους εντός των τειχών” κατηγορώντας τον Γ. Στουρνάρα ότι τόσο πριν από τις ευρωεκλογές όσο και τώρα, αντί να κοιτάζει τον θεσμικό ρόλο του, “κάνει τον λαγό” και προεξοφλεί τις πρωτοβουλίες της Ν.Δ. αντί να κοιτάζει τον θεσμικό του ρόλο. Είπε ότι δεν είναι ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει “προβλέψεις μπακαλικής” και πως δεν είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις για τον τελικό στόχο με βάση το πρώτο τετράμηνο.

Θύμισε ότι είχε πέσει έξω όταν μίλαγε για την... κατά τα άλλα επιβεβλημένη προληπτική γραμμή στήριξης. Παράλληλα επισήμανε ότι το βράδυ των εξαγγελιών από το Ζάππειο είχε αντιδράσει μόνο ο Βέμπερ και πως ο ομογάλακτος Κλ. Ρέγκλινγκ επίσης άφησε αβάσιμες ενστάσεις, όπως αβάσιμα ήταν και τα περί δήθεν απώλειας 100 δισ. στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού το δημόσιο χρέος μειώθηκε.

Σημείωσε πως, εάν στην εθνική κάλπη επικροτηθεί το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί θα παραμερίσουν μπροστά στην κοινή λογική, ειδάλλως “είναι απολύτως βέβαιο ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξουν μονάχα φοροελαφρύνσεις για τους πολύ πλούσιους και η γνωστή δικαιολογία ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο εκτός από περικοπές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL