Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ: / Κωνσταντίνα Κούνεβα: Αν θέλεις να μειώσεις τη φτώχεια, ενισχύεις το κοινωνικό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ: / Κωνσταντίνα Κούνεβα: Αν θέλεις να μειώσεις τη φτώχεια, ενισχύεις το κοινωνικό κράτος

«Το παραμύθι των νεοφιλελεύθερων ότι αν ανεχτούμε την απληστία του κεφαλαίου και των πλουσίων, στο τέλος θα κερδίσουμε όλοι κάτι δεν το πιστεύει πια κανείς» δηλώνει στην “Αυγή” της Κυριακής η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Απαντά έτσι στην προσπάθεια που γίνεται από τη Νέα Δημοκρατία να αποπολιτικοποιήσει το κεντρικό σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «Για τους πολλούς» μιλώντας για μια δική της κυβέρνηση που θα είναι για «όλους».

«Ποιους όλους; Ζούμε σε έναν κόσμο που το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ίσως και ακόμη λιγότερο, ζει εις βάρος του 99%» σχολιάζει η Κ. Κούνεβα, συμπληρώνοντας ότι «αν θέλεις να μειώσεις τη φτώχεια, να καταπολεμήσεις την ανεργία, να ενισχύσεις το κοινωνικό κράτος, να ανακουφίσεις τους μικρομεσαίους, κάτι πρέπει να πληρώσει η μειοψηφία που ευημερεί».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

* Τι σημαίνει για εσάς ότι ορκιστήκατε Ελληνίδα πολίτης;

Ό,τι σημαίνει για κάθε μετανάστη έπειτα από πολλά χρόνια παραμονής, εργασίας και δραστηριότητας στη χώρα που έχει γίνει η νέα του πατρίδα. Αποκτάμε πλήρη πολιτικά δικαιώματα, το δικαίωμα να ψηφίζουμε και να εκλεγόμαστε, να συμμετέχουμε στα κοινά, να έχουμε λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας στην οποία είμαστε πια πλήρως ενταγμένοι. Είμαι σχεδόν είκοσι χρόνια στην Ελλάδα.

Ο γιος μου έμαθε τη ζωή στα ελληνικά κι εγώ πέρασα εδώ την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου. Με τεράστιες δυσκολίες, που τις ξέρετε, αλλά πραγματικά πολύ δημιουργική. Το μόνο που διέφερε σε μένα από τους άλλους μετανάστες που πήραν ιθαγένεια ήταν ότι πρώτα η ίδια η ελληνική κοινωνία με εμπιστεύτηκε ουσιαστικά ως πολίτη, το 2014, όταν με εξέλεξε ευρωβουλευτή. Τώρα έκανε το ίδιο επίσημα και η Πολιτεία. Είναι το συμβολικό επιστέγασμα της στήριξης και της αλληλεγγύης που μου πρόσφερε αυτή η χώρα.

* Πριν από λίγες μέρες ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σας προσέβαλε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "ψάχνει γυναίκα για γενική καθαριότητα το Σάββατο". Ποια είναι η καλύτερη απάντηση στον καθημερινό ρατσισμό, την υποτίμηση της γυναίκας και του εργαζόμενου;

Τι να πω... Άργησε πολύ να ζητήσει τη βοήθειά μου αυτός ο κύριος, πάνω από δέκα χρόνια είμαι με 80%-100% αναπηρία και δεν μπορώ να τον βοηθήσω... Θα βρει πολλές γυναίκες στα γραφεία εύρεσης εργασίας, υπάρχει μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα, αλλά κανένας δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει να καθαρίσει την ψυχή του.

Πέρα από τ’ αστεία, το ουσιαστικό είναι αυτό που ρωτάτε: η καλύτερη απάντηση στον κοινωνικό ρατσισμό και τον μισογυνισμό είναι να ενισχύσουμε τη θέση εργαζόμενων. Να έχουν πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να μην υπάρχουν διακρίσεις, ιδιαίτερα εις βάρος των εργαζομένων που είναι σε πιο επισφαλή θέση, όπως οι καθαρίστριες, οι ντελιβεράδες, οι μετανάστες εργάτες γης. Είναι ντροπή να υπάρχουν όμηροι και αποκομμένοι εργαζόμενοι. Αυτό είναι δουλεία. Και, φυσικά, πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας και την ισότιμη πρόσβασή της στην αγορά εργασίας.

* Θεωρείτε αρκετή ως κίνηση τη διαγραφή του από τη Ν.Δ.;

Ξέρω ότι κατά καιρούς κι άλλα στελέχη της Ν.Δ. έχουν διαγραφεί για ρατσιστικές, μισογύνικες ή αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Αλλά μόλις το θέμα ξεχαστεί επιστρέφουν από την πίσω πόρτα. Το θέμα είναι αν πράγματι η Ν.Δ., όπως και κάθε κόμμα που δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τις βασικές αξίες της Ευρώπης, αποδοκιμάζει αυτές τους τις αντιλήψεις.

Αν επιλέγει τα μέλη και τα στελέχη του με κριτήριο αυτές τις ανθρωπιστικές αξίες. Και, πολύ περισσότερο, αν η πολιτική της Ν.Δ. υπηρετεί αυτές τις αξίες ή αν αντίθετα χαϊδεύει τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό. Είναι άραγε τυχαίο που το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε τις απολύσεις από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών; Ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών δεν ήταν ακραίος κοινωνικός ρατσισμός, που ευτυχώς τον κατάργησε αυτή η κυβέρνηση;

* Στο προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Για τους πολλούς» η Νέα Δημοκρατία απαντά ότι δεν χωρίζει τον κόσμο σε λίγους και πολλούς, αλλά θα σχηματίσει, εφόσον εκλεγεί, μια κυβέρνηση για όλους. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται το «για όλους» που διατυμπανίζει και για ποιους πολλούς μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Για όλους; Ποιους όλους; Ζούμε σε έναν κόσμο που το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ίσως και ακόμη λιγότερο, ζει εις βάρος του 99%. Όσο περισσότερο πλούτο μαζεύει αυτό το 1%, τόσο αυξάνεται η φτώχεια για τους υπόλοιπους. Ακόμη και στις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, αυξάνονται οι φτωχοί, παρότι η χώρα έχει πολλαπλασιάσει τα κέρδη της από την κρίση. Είναι αδύνατο να ανακουφίσεις τους φτωχούς χωρίς να πάρεις κάτι από τους πολύ πλούσιους. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα.

Αν θέλεις να μειώσεις τη φτώχεια, να καταπολεμήσεις την ανεργία, να ενισχύσεις το κοινωνικό κράτος, να ανακουφίσεις τους μικρομεσαίους, κάτι πρέπει να πληρώσει η μειοψηφία που ευημερεί. Το παραμύθι των νεοφιλελεύθερων ότι αν ανεχτούμε την απληστία του κεφαλαίου και των πλουσίων, στο τέλος θα κερδίσουμε όλοι κάτι δεν το πιστεύει πια κανείς. Αν ήταν δυνατό να δουλεύουμε και να τους πληρώνουμε κι από πάνω, οι νεοφιλελεύθεροι θα το έκαναν. Πολιτική για τους πολλούς σημαίνει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και γι’ αυτό παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Υπήρξατε συνδικαλίστρια και δεχτήκατε εγκληματική επίθεση για να μπει τέλος στη δράση σας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από τους εργασιακούς χώρους με την έννοια της παρέμβασης και του συνδικαλισμού. Είναι κι αυτός ένας λόγος που δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές; Είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει;

Φυσικά αυτός είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έλεγα ότι δεν είναι απλώς η πολύ αδύναμη συνδικαλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η τραγική κατάσταση των συνδικάτων γενικά. Ελάχιστα συνδικάτα έχουν αληθινούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, ξέρουν τι γίνεται στους χώρους εργασίας και παρεμβαίνουν για να υπερασπιστούν έναν εργαζόμενο που απολύεται ή είναι απλήρωτος.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επείγον από το να ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Να αγκαλιάσει τους νέους εργαζόμενους που δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση, συλλογικός αγώνας, απεργία. Με διαλυμένα συνδικάτα και χωρίς διεκδικήσεις οι εκλογικές ήττες θα είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία θα γυρίσει δεκαετίες πίσω, θα χαθούν κατακτήσεις ενός αιώνα.

* Πώς σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε μετά τη μη εκλογή σας;

Θα συνεχίσω να παλεύω γι’ αυτά που πάντα με ενδιέφεραν. Τα εργασιακά δικαιώματα, των δικαιώματα των γυναικών, των αναπήρων, των μεταναστών. Με ποια μορφή θα ασχοληθώ δεν μπορώ να πω ακόμη, υπάρχουν πολλές ιδέες που χρειάζονται επεξεργασία και συνεργασία. Τώρα προέχει να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου με κάθε δυνατό τρόπο.

Η ελληνική κοινωνία έχει εξουθενωθεί έπειτα από δέκα χρόνια Μνημονίων και λιτότητας κι αυτό το πλήρωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο λίγο διάστημα που έχουμε μπροστά μας οι πολίτες χρειάζονται ένα θετικό σοκ, μια ανάσα αισιοδοξίας ότι μια δεύτερη τετραετία με κυβέρνηση της Αριστεράς θα αλλάξει ριζικά τη χώρα και τις ζωές τους. Δεν φτάνει να φοβηθούν τη σκληρή πολιτική της Δεξιάς, πρέπει τους εμπνεύσει αισιοδοξία η πολιτική της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL