Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς κάθε κατεύθυνση: / "Ο Μητσοτάκης άνοιξε την όρεξη στους ακραίους των Βρυξελλών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς κάθε κατεύθυνση: / "Ο Μητσοτάκης άνοιξε την όρεξη στους ακραίους των Βρυξελλών"

Την επιστροφή της Ελλάδας στις μνημονιακές πολιτικές σχεδιάζουν η Ν.Δ. και οι συντηρητικοί κύκλοι των Βρυξελλών προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. “Υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες του 2012, του 2013, του 2014. Στις σκληρές πολιτικές των Μνημονίων και της λιτότητας” τόνισε σε δήλωσή του.

Αφορμή για την παρέμβαση του πρωθυπουργού υπήρξε η έκθεση της Κομισιόν, η οποία έθεσε θέμα απολύσεων περίπου 1.700 συμβασιούχων από το Δημόσιο, κάτι που είχε γίνει το 2014, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευθύνη για τη δημόσια διοίκηση.

Στη δήλωσή του ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε το δίλημμα των εθνικών εκλογών. Υπενθύμισε ότι πριν τις ευρωεκλογές είχε επισημάνει ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές “έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας”. “Όλα όσα είπα τότε επιβεβαιώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας. Στο σχέδιό μας να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους όσοι έβαλαν πλάτη και έκαναν θυσίες για να βγούμε από τα Μνημόνια να δρέψουν σήμερα τους καρπούς των θυσιών τους. Να έχουν τη δυνατότητα να δουν στην καθημερινότητα, στη ζωή τους, στην τσέπη τους τα αποτελέσματα των θυσιών τους” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Είχαν να εγείρουν ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο από το 2014, τότε που αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο Κ. Μητσοτάκης. Πριν, δηλαδή, αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίσει, καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα”.

“Η όρεξη άνοιξε διότι, ακόμα και σήμερα, ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει διαρκώς να μιλά για την ανάγκη επιστροφής στο Δημόσιο, για παράδειγμα, στο 1:5, στη μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ ήδη εμείς έχουμε κατακτήσει με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχουμε πετύχει το 1:1” επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε το πολιτικό δίλημμα ενόψει των εκλογών: “Το να γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια είναι το πιο κρίσιμο. Να συγκρίνουμε προγράμματα, αλλά κυρίως να έχουμε πλήρη επίγνωση".

“Η χώρα κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια, να βγει σε ξέφωτο χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει οριστικά ο δρόμος της επιστροφής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες του 2012, του 2013, του 2014. Στις σκληρές πολιτικές των Μνημονίων και της λιτότητας” είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε πως “ο μόνος τρόπος να κλείσει οριστικά αυτός ο δρόμος είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, των Ελληνίδων και των Ελλήνων, στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 του Ιούλη”.

Με ίδια φωνή Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η αντίδραση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ήρθε με πανομοιότυπα σχόλια. Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι “Τσίπρας και αλήθεια είναι αδύνατον να βρεθούν στην ίδια πρόταση” και η Φώφη Γεννηματά ότι ο πρωθυπουργός “με την αλήθεια έχει πάρει διαζύγιο”. “Ο Αλ. Τσίπρας, αφού έγινε με την πολιτική της ακραίας λιτότητας και της υπερφορολόγησης ο μεγάλος χορηγός της Ν.Δ., τώρα λέει νέο παραμύθι. Ζητά ψήφο για να αντιμετωπίσει δήθεν τη Δεξιά” αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά πως “ο μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των Ελλήνων και τη χώρα είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε με το Μνημόνιο, δεσμεύσεις πρέπει άμεσα να αλλάξουν”.

“Μετά από τέσσερα χρόνια πιστής εφαρμογής όλων των κατευθύνσεων της Κομισιόν, οι στημένες κόντρες μαζί της δεν μπορούν να κρύψουν ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει την 7η Ιουλίου θα είναι η κατά γράμμα υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών και μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που μία - μία βγαίνουν στην επιφάνεια” ισχυρίζεται το ΚΚΕ.

Γ. Δραγασάκης: "Θέλουμε άλλο κράτος"

“Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει μικρότερο κράτος, δεν θέλει άλλο κράτος. Εμείς θέλουμε άλλο κράτος, που να υπηρετεί την κοινωνία, να είναι ανοιχτό στους πολίτες, να μπορεί να επιτυγχάνει κοινωνικούς, αναπτυξιακούς στόχους κ.λπ.” τόνισε (στον Real) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σημείωσε στον ίδιο ραδιοσταθμό ότι “τα γεράκια της λιτότητας έχουν πάρει αέρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αλλά το ζήτημα είναι: ήταν σωστοί οι τομείς στους οποίους κάναμε προσλήψεις; Στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση κάναμε προσλήψεις”.

“Είναι ενδεικτικές οι κινήσεις που γίνονται στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κάποιοι πήραν θάρρος με το αποτέλεσμα και άρχισαν να ζητάνε πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση εδώ και καιρό τους είχε 'κόψει τον βήχα'. Το 'θέλουμε ισχυρό τον ΣΥΡΙΖΑ' θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα ώστε να 'ησυχάσουν' αυτές οι φωνές στην Ευρώπη” δήλωσε (στο ραδιόφωνο News 247) ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας έκανε ρόλο (στο ραδιόφωνο του Alpha) για “προεόρτια νέων Μνημονίων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL