Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής / Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται το πρόγραμμα μάχης του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής / Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται το πρόγραμμα μάχης του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μανίκια σηκώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, η οποία εκ των πραγμάτων θα κρίνει το εάν η Ελλάδα θα πορευτεί την ερχόμενη τετραετία με ένα σχέδιο ανάπτυξης και ανάκαμψης για την κοινωνική πλειοψηφία ή εάν θα επιστρέψει στην λιτότητα και στα Μνημόνια.

Η όρεξη άλλωστε έχει ανοίξει στους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους σε Ευρώπη και Ελλάδα, όπως τόνισε και ο Αλ. Τσίπρας, αφού ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή μιας αντικοινωνικής ατζέντας. Άλλωστε, τα μίντια της αντιπολίτευσης και τα στελέχη της φροντίζουν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πολιτική στα χνάρια των μνημονιακών, που απορρίφθηκαν το 2015.

Πρώτος σταθμός

Με το κλείσιμο της Βουλής και την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, οι μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μπαίνουν στο φουλ σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός, η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα “κλειδώσει” το πρόγραμμα, ενώ θα οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η σύνθεση των ψηφοδελτίων.

Χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις

Όσον αφορά το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει στο επίκεντρο την μεγάλη πλειοψηφία στην οποία είχε αναφερθεί ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ, τη λεγόμενη μεσαία τάξη, τους νέους και τις νέες με σχέδιο για τη φορολογική και οικονομική πολιτική, τις επενδύσεις, την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κλιματική αλλαγή. Με βασικό παρονομαστή φυσικά το γεγονός ότι αυτός ο σχεδιασμός εκπονείται χωρίς τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών στόχων. Αρχές της επόμενης εβδομάδας μάλιστα, πρόκειται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό.

Το δίλημμα για την επόμενη ημέρα

“Τώρα κρίνεται ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα καταστρώσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Άρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει, ως αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, μια κυβέρνηση η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί και να αξιοποιήσει τις μεγάλες προκλήσεις που, εκ των πραγμάτων, όπως και να κρίνει κανείς τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δημιουργηθεί” σχολίασε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ1 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

Θέτοντας το δίλημμα των εκλογών, σημείωσε: “Αυτές τις νέες παραγωγικές ευκαιρίες, αυτές τις νέες δυνατότητες για θέσεις εργασίας ποια κυβέρνηση θα τις διαχειριστεί; Μια κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία, μια κυβέρνηση που υποστηρίζει αυτό που λέμε δίκαιη ανάπτυξη ή αυτή η οποία, κατά τη γνώμη μας, με βάση το πρόγραμμά της, έχει μια διαφορετική αντίληψη, με αντικοινωνική για μας διάσταση για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας;”.

Υπογράμμισε δε ότι είναι φανερό αυτό με βάση τα όσα υποστηρίζει η Ν.Δ. ακόμα και για “τον καταταλαιπωρημένο χώρο των μεσαίων στρωμάτων, της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών”. “Η Νέα Δημοκρατία είχε υποστηρίξει να ανοίγουν κάθε Κυριακή τα μαγαζιά. Αυτό είναι υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, δεν είναι για τα μικρομάγαζα τα πολλά, τα οποία στηρίζουν την απασχόληση, είναι εδώ και δεν 'πετάνε' όπου βρουν φορολογικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο” πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα μέτρα, πλήρως κοστολογημένα

Από την πλευρά του, ο Αλ. Χαρίτσης, εκ των μελών της αρμόδιας ομάδας που επεξεργάζεται το πρόγραμμα, σημείωσε στο Open TV ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη στοχευμένη μείωση των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. “

Θα παρουσιάσουμε επίσης νέα αναπτυξιακά μέτρα, πέραν των όσων έχουν ήδη γίνει για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αποτελεσματική αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας" επισήμανε και υπογράμμισε πως "τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και όσα θα ανακοινώσουμε είναι πλήρως κοστολογημένα και κινούνται εντός του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήσαμε".

Τα ψηφοδέλτια

Σχετικά με τα ψηφοδέλτια, με τα έως τώρα δεδομένα θα συμπεριλαμβάνονται φυσικά οι εν ενεργεία βουλευτές και υπουργοί, ενώ ένα ποσοστό των θέσεων θα καλυφθεί από πρόσωπα που θα εκπροσωπούν την Προοδευτική Συμμαχία, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να υπάρξει και ανανέωση με στελέχη προερχόμενα από τη νέα γενιά. Η ολοκλήρωση της συγκρότησης των ψηφοδελτίων θα ανοίξει τον δρόμο και για την κατάληξη στο θέμα της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές, αφού το πρόσωπο που θα αναλάβει θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, καθώς έτσι δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των δημόσιων παρεμβάσεων και εμφανίσεων.

"Πρωινός καφές"

Σημειώνεται ότι η διεύρυνση και η στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας αποτυπώνεται αφενός στις διαδικασίες που ήδη έχουν εκκινήσει ανά την Ελλάδα με ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εκδηλώσεις και περιοδείες και αφετέρου στη διεύρυνση του λεγόμενου “πρωινού καφέ” που συνέρχεται καθημερινά στην Κουμουνδούρου. Έτσι, δίπλα στους Π. Σκουρλέτη, Έ. Αχτσιόγλου, Δ. Τζανακόπουλο, Αλ. Χαρίτση, Ευ. Τσακαλώτο και Ν. Παππά προστίθενται οι Γ. Ραγκούσης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Ν. Μπίστης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL