Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Με στόχο την ανατροπή / Πρόγραμμα και σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με στόχο την ανατροπή / Πρόγραμμα και σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία

Το σύνθημα της αντεπίθεσης δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα - "μπορούμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα"- και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνοντας στον κρίσιμο προεκλογικό μήνα. Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μετά το κλείσιμο της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να δώσουν ίσως τον πλέον δύσκολο εκλογικό αγώνα που έχει δώσει η Αριστερά τα τελευταία χρόνια.

Ήδη βρίσκεται στα σκαριά το σχέδιο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, με έμφαση στη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, εκείνων που, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, έβαλαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια. Κεντρικός στόχος θα είναι φυσικά η εκπόνηση ενός σχεδίου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής και δημοσιονομικής εξισορρόπησης, με στήριξη σε κάθε περίπτωση της κοινωνίας. Στο επίκεντρο επίσης αναμένεται να μπουν οι νέοι αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους ανοίγονται ακόμα περισσότερες δυνατότητες στήριξης σε μια τετραετία χωρίς μνημονιακούς καταναγκασμούς.

Προγραμματική αντιπαράθεση

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρηθεί να εξηγηθεί με τεκμηριωμένο τρόπο το ότι εκείνοι που εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες της μεσαίας τάξης επί της ουσίας επέβαλαν το 84% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσής της την περίοδο 2010-2014. Άλλωστε είναι σαφές πως η κεντρική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έως τις 7 Ιουλίου θα είναι η προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη. Όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, πίσω από το γενικό σιωπητήριο που έχει επιβάλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα στελέχη του κρύβεται το πραγματικό πρόγραμμα, σημεία του οποίου "ξεφεύγουν" σε δηλώσεις και παρεμβάσεις.

Επιμονή στο ντιμπέιτ

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που παρουσίασε στην ΕΡΤ ο Αλ. Τσίπρας, πως οι προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει η Ν.Δ. υπερβαίνουν κατά 7 δισ. ευρώ τα δημοσιονομικά πλάισια. Αυτά θα προέλθουν από περικοπές στη δημόσια υγεία και παιδεία, στους μισθούς και τις συντάξεις, στην εθνική άμυνα, στα επιδόματα, αφού σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομία θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς 13%. Χαρακτηριστικό επίσης και το πρόσφατο παράδειγμα της Αργεντινής που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρόσκλησή του προς τον αρχηγό της Ν.Δ. για ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο και για ξεχωριστό ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ψηφοδέλτια και πρόγραμμα στην Κεντρική Επιτροπή

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε όλη την Ελλάδα αλλά και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι που θα κρίνει και την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζητήματα του προγράμματος, της προεκλογικής στρατηγικής αλλά και των υποψηφίων βουλευτών ανά την επικράτεια θα λήξουν σε μεγάλο βαθμό στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, αύριο, Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ήδη ανά την Ελλάδα πραγματοποιούνται ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με την επόμενη εβδομάδα και το κλείσιμο της Βουλής να συνιστά την ουσιαστική εκκίνηση της καμπάνιας σε όλη τη χώρα πόρτα - πόρτα και με αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL