Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Στα ψιλά / Κοινωνικός αυτοματισμός σε περιτύλιγμα είδησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Κοινωνικός αυτοματισμός σε περιτύλιγμα είδησης

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από έναν εύπιστο δημοσιογράφο. Έναν δημοσιογράφο που θα μεταφέρει στην κοινή γνώμη, δίχως ίχνος αμφιβολίας και χωρίς μια έστω υποτυπώδη έρευνα, όσα ο συνομιλητής του τον διαβεβαιώνει πως ισχύουν. Λέει λοιπόν ο μεγαλοπαραγωγός φρούτων από τη Β. Ελλάδα πως στον νομό υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνεργοι που τεμπελιάζουν στις καφετέριες τρώγοντας και πίνοντας με τα επιδόματα που τους μοιράζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς τους δεν σηκώνεται να πάει για ένα μεροκάματο στον κάμπο. Ε, αφού το είπε ο κύριος με τα χιλιάδες στρέμματα, κάτι θα ξέρει, οπότε δεν χρειάζεται και ο δημοσιογράφος να τρέχει στις καφετέριες να τσεκάρει τους κηφήνες του ΟΑΕΔ.

Διαβεβαιώνει στη συνέχεια ο μεγαλοπαραγωγός πως αυτός είναι τύπος και υπογραμμός σε ό,τι αφορά το νόμιμο ημερομίσθιο, τα νόμιμα ένσημα κ.λπ. κ.λπ. Ε, για να το λέει το αφεντικό, έτσι θα είναι, σκέφτεται ο δημοσιογράφος αφήνοντας κατά μέρους αδιάκριτες ερωτήσεις για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία που οργιάζει στη χρήση εποχικών εργατών σε διάφορες αγροτικές εργασίες όπως, για παράδειγμα, η συγκομιδή των φρούτων.

Και για να δέσει το γλυκό έρχεται στο τέλος ο απελπισμένος μεγαλοκαλλιεργητής να απολογηθεί που φέτος για να μαζέψει τη σοδειά του θα αναγκαστεί να σαρώσει όλα τα γειτονικά Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων μπας και καταφέρει και βρει φτηνά και ανασφάλιστα εργατικά χέρια να κάνει τη δουλειά του.

Όλος ο κοινωνικός αυτοματισμός μέσα σε ένα ρεπορτάζ. Οι τεμπέληδες νέοι. Τα επικίνδυνα επιδόματα που αλλοτριώνουν τους εργαζόμενους. Οι εργοδότες που δίνουν μεροκάματο αλλά δεν βρίσκουν χέρια. Οι ξένοι που έρχονται τελικά και παίρνουν τις δουλειές. Όμορφα και τακτοποιημένα όλα με φόντο τους φρουτώνες της Μακεδονίας. Εκεί που οι κακοί "Σκοπιανοί", όπως είχε προειδοποιήσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έρθουν, μετά την προδοτική Συμφωνία του Τσίπρα, να μας πάρουν και την ελληνικότητα των ροδάκινων. Εκεί που για να μπει μια τάξη θα πρέπει να ξεχάσετε επιδόματα, ταμεία ανεργίας και καφετέριες και να εμπιστευτείτε αυτό που οι εφημερίδες γράφουν για κιμπάρηδες παραγωγούς, με φουλ ένσημα και γκαραντί μεροκάματα, που ουδεμία σχέση έχουν με μαύρη εργασία, με εικονικά τιμολόγια και λαθραίες εξαγωγές στις γειτονικές χώρες. Γιατί το καλύτερο μεροκάματο το βγάζουν πάντα αυτοί που πουλούν κοινωνικό αυτοματισμό σε περιτύλιγμα είδησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL