Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη

Αν υπήρξε κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι το εκλογικό κάταγμα προήλθε από τη μεσαία τάξη. Το πολιτικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να μοιρολογήσει ενόψει των εθνικών εκλογών, αλλά να επανασυνδεθεί με τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη και αισθάνονται ότι είναι τα θύματα της υπερφορολόγησης και της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε.

Η απάντηση στην εκλογική ήττα των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι η ηττοπάθεια, η εσωστρέφεια και ο παραλυτικός φόβος της δεξιάς επέλασης - πολύ περισσότερο που ο διαχρονικός ρόλος της Αριστεράς, στις απαιτήσεις του οποίου οφείλει να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προστασία των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολιτικός εκφραστής μιας συμμαχίας με κοινωνικές τάξεις που υπερβαίνει τα κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις. Το ερώτημα που του έχει τεθεί από την εκλογική ήττα είναι αν, ενόψει εθνικών εκλογών, θα σταματήσει να αντιπροσωπεύει αυτά τα στρώματα. Επομένως το πολιτικό πρόταγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει άμεσα τις απαραίτητες προσαρμογές που έχουν ενσωματωθεί στην κρίση των πολιτών.

Το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκπονείται σχέδιο τετραετίας ειδικά για τη μεσαία τάξη. Την πολιτική ευθύνη της υλοποίησης του προγραμματικού σχεδιασμού ανέλαβαν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απόφαση που δείχνει και ποιο θα είναι το περιεχόμενο του πλαισίου που θα εκπονηθεί.

Οι άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη θα είναι η οικονομική / φορολογική πολιτική, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και η έμφαση στην καινοτομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την τετραετία της μεσαίας τάξης θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδος και θα αποτελέσει βασικό προεκλογικό όπλο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση σε πολύ μικρό (και προεκλογικό) χρόνο. Σε αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει η δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού, επικοινωνιακού και οργανωτικού κέντρου, που θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τους υποψήφιους βουλευτές με τις προτάσεις του κόμματος για τη μεσαία τάξη.

Η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράσει και πάλι την προσδοκία των ανώτερων στρωμάτων της μεσαίας τάξης, που θεωρούν ότι μετά από εννέα μνημονιακά χρόνια δεν γνώρισαν τη στήριξη που είχαν τα κατώτερα και τα μικρομεσαία στρώματα. Υπενθυμίζεται ότι και ο Ευκλ. Τσακαλώτος έχει αναγνωρίσει αυτό το κενό στην πολιτική που εφαρμόστηκε - πολιτική για την οποία ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε με νόημα στην Πολιτική Γραμματεία πως ήταν μια "συλλογική επιλογή", που έγινε υπό τις δυσμενείς συνθήκες που κληρονόμησε το 2015. Επισημαίνεται ακόμη ότι η μεσαία τάξη δεν επλήγη μόνο στην Ελλάδα από την κρίση αλλά συνολικά σε όλη την Ευρώπη, καθώς ήταν εκείνη που κλήθηκε να πληρώσει τη νεοφιλελεύθερη οδό που ακολουθήθηκε για την έξοδο από την κρίση.

Δύο γυναίκες για τη Δικαιοσύνη

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. για τη Δικαιοσύνη. Η περίπτωση αυτή αποδεικνύει για την κυβέρνηση ότι η Ν.Δ. βλέπει τη Δικαιοσύνη ως ένα από τα λάφυρα που θα έχει αν έρθει στην εξουσία. "Ονειρεύεται την επάνοδο στη διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντίθετα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια ανατρεπτική επιλογή δίνοντας για πρώτη φορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης σε δύο γυναίκες: την Ειρήνη Καλού ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τη Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το πολιτικό πρόβλημα είναι η άρνηση συναίνεσης στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την "αλαζονεία και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών" εκ μέρους της Ν.Δ., η οποία πλήγωσε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία πολλάκις έχει επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση, ζήτησε να υπάρξει συναινετική διαδικασία. Όμως η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, με την επιστολή προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυψε τις προθέσεις και τις διαθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. δεν είχε θεσμικά επιχειρήματα αλλά μόνο θέσεις πολιτικής δεοντολογίας. Για τα πρόσωπα δεν είχε τίποτα να προσάψει -πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν τα είχε ψηφίσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής;-, ενώ υποχρεώθηκε σε διαρκή αναδίπλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος την Τετάρτη συμφωνούσε ότι η επιλογή είναι συνταγματική και την Πέμπτη ισχυριζόταν ότι είναι αντισυνταγματική!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL