Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Με όλες τις δυνάμεις, για τη Ρένα και τον Νάσο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με όλες τις δυνάμεις, για τη Ρένα και τον Νάσο

Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι επικείμενες εθνικές εκλογές του Ιουλίου μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση και την πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο για τον κόσμο της Αριστεράς η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι η στήριξη με όλες τις δυνάμεις στη Ρένα Δούρου και τον Νάσο Ηλιόπουλο, που πέρασαν στον... τελικό της δεύτερης Κυριακής στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας αντίστοιχα.

Η Ρένα με έργο και επιχειρήματα απέναντι στον κανιβαλισμό

Αν και πολλοί είχαν προεξοφλήσει τη συντριβή της περιφερειάρχη Αττικής, απέναντι σε έναν ορυμαγδό χυδαίων επιθέσεων και συκοφαντιών, οι πολίτες έστειλαν τη Ρένα Δούρου στον δεύτερο γύρο αψηφώντας τον μιντιακό και πολιτικό πόλεμο που δέχθηκε. Πόλεμο που συχνά ξεπερνούσε τα όρια του κανιβαλισμού.

Έχοντας στα χέρια της σημαντικό και μετρήσιμο έργο από τη θητεία στο τιμόνι της Περιφέρειας, η Ρ. Δούρου δίνει τη μάχη απέναντι στον συνεχώς κρυπτόμενο Γ. Πατούλη, τον εκλεκτό του Κ. Μητσοτάκη, που επέλεξε να αναλωθεί σε προσωπικές επιθέσεις και τυμβωρυχία.

Η διοίκηση της Ρ. Δούρου έχει να καταδείξει πράξεις, ορατές για τους πολίτες, από την Αττική Ριβιέρα έως το Πεδίον του Άρεως, από τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων, της αλληλεγγύης, των μαθητών και του πολιτισμού. Αλλά και με πολλά που μένουν ακόμα να γίνουν μέσα από ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον. Για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Κυρίως όμως, μέσα από ένα νέο ηθικό υπόδειγμα στην άσκηση διοίκησης, με διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και απέναντι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα πίσω από κλειστές πόρτες, με τους πολίτες στο προσκήνιο. Ένα μοντέλο δηλαδή εντελώς αντίθετο με αυτό που κομίζει ο "γαλάζιος" υποψήφιος και το σύστημα που τον υποστηρίζει.

Με τον Νάσο για μια Αθήνα από την αρχή

Στην Αθήνα η "Ανοιχτή Πόλη" και ο Νάσος Ηλιόπουλος ανατρέποντας τις προβλέψεις διεκδικούν σήμερα στον δεύτερο γύρο μια νίκη που θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένη πόλη να αλλάξει σελίδα. Έχοντας απέναντι τον... ετεροδημότη Κώστα Μπακογιάννη, που κουβαλάει μαζί του τους υπαίτιους για την αδιαφορία και την εγκατάλειψη, κεντρικά στελέχη και αντιδήμαρχους του Γ. Καμίνη, ο Νάσος Ηλιόπουλος καλεί τους πολίτες μαζί να δώσουν τη μάχη απέναντι στο στερεότυπο ότι η Αθήνα δεν αλλάζει.

Με παρακαταθήκη τη σταθερή και συνεπή δουλειά της "Ανοιχτής Πόλης", της ιστορικότερης παράταξης στον Δήμο της Αθήνας, ο Νάσος Ηλιόπουλος,γέννημα - θρέμμα Αθηναίος, που ζει στα Κάτω Πατήσια και κυκλοφορεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς -εμπειρία εξωτική για τους εκπροσώπους των τζακιών-, επιδιώκει να βάλει μπροστά την κοινωνία, τους πολίτες. Με γνώση των πραγματικών προβλημάτων, ακόμα και των γειτονιών στην "πίσω αυλή" της πόλης, σαφές προγραμματικό πλαίσιο και συμπερίληψη όλων όσοι ζουν σε αυτές, θέτει ως προτεραιότητα το τέλος της εγκατάλειψης.

Αλλά και τη σύγκρουση με κάθε λογής συμφέροντα, που βλέπουν τις γειτονιές και τα προβλήματά τους ως πεδία κερδοφορίας, ως "φιλέτα" για αξιοποίηση, αφημένες στην λαίλαπα του Airbnb. Μια πόλη ατραξιόν για τους τουρίστες, με αλόγιστη ανάπτυξη αλλά και με σκοτεινές και αφημένες στη μοίρα τους γειτονιές. Μια πόλη για λίγους, αλλά όχι για τους κατοίκους της. Για μια "Αθήνα από την αρχή", μια Αθήνα για όλους.

Από τον απολογισμό στον σχεδιασμό και στην αντεπίθεση

Ανασύνταξη, συσπείρωση και συστράτευση μπροστά στην κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια εβδομάδα μετά τη βαριά ήττα και παρά το αρχικό μούδιασμα, τα αντανακλαστικά που επέδειξε το κόμμα και τα μέλη του μόνο σε εικόνα συντριβής δεν παραπέμπουν. Από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση επιχείρησαν να κάνουν τον απολογισμό και να εστιάσουν στις αιτίες που οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα πολύ κατώτερο των προσδοκιών.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Η εφαρμογή ενός Μνημονίου, αν και σαφώς ηπιότερου, οι αλαζονικές συμπεριφορές που εμφανίστηκαν κατά καιρούς, η αδυναμία ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, που ναι μεν σταθεροποιήθηκε αλλά δεν είδε ριζικές αλλαγές στη ζωή της, ιδίως στη φορολογία, η αποδυνάμωση του κόμματος και των οργανώσεών του, που δημιούργησε αρκετές φορές απόσταση από την κοινωνία, ήταν μερικοί από τους λόγους που συνέβαλαν στην υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπαρκτές αδυναμίες και τα λάθη, γιγαντωμένα και διαστρεβλωμένα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των μέσων ενημέρωσης των fake news -δεν είναι τυχαίο ότι οι πρωτεργάτες της προπαγάνδας επιβραβεύτηκαν με μια θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.- συνετέλεσαν στο πρωτοφανές, μια κυβέρνηση να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Στην πολιτική και δη στην Αριστερά, του απολογισμού και της αυτοκριτικής έπεται ο σχεδιασμός. Ως εκ τούτου τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας -ήδη συνεδρίασε η Π.Γ., ακολουθεί τις επόμενες ημέρες και η Κεντρική Επιτροπή- αποφασίζουν τη στρατηγική στον δρόμο για τις εθνικές κάλπες. "Το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει" τονίζουν στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το γενικό παράγγελμα της συστράτευσης όλων.

Σε κινητοποίηση όλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε κίνηση. Από τους υπουργούς ώς τα μέλη των Ο.Μ. πανελλαδικά, θα προχωρήσουν σε περιοδείες, συζητήσεις και σε συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη χώρα. Πόρτα - πόρτα και άμεση επαφή με την κοινωνία, προκειμένου να παρουσιαστούν με απλό και κατανοητό τρόπο τόσο τα κυβερνητικά πεπραγμένα όσο και το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει δημοκρατικό κάλεσμα συστράτευσης σε όσους θέλουν να αποτρέψουν την επιστροφή της χώρας στις λογικές του ΔΝΤ.

Παράλληλα όμως, επιδιώκει να προσεγγίσει ξανά τους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά επέλεξαν στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας απέχοντας ή ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα.

Με στόχο την προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προεκλογική αντιπαράθεση να έχει σαφή πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά, αφού συγκρούονται δυο άκρως αντιθετικά σχέδια, που, μπροστά σε μια κάλπη που κρίνει το ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Έτσι, ενισχύεται ο ρόλος του κόμματος με στελέχη από την κυβέρνηση, τόσο στον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και στην τεκμηρίωση όσο και στο κομμάτι της επικοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL