Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου / Πρώτη φορά δύο γυναίκες στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου / Πρώτη φορά δύο γυναίκες στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης

Στα χέρια δύο γυναικών περνά για πρώτη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη. Με μια ανατρεπτική πρόταση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο υπουργικό συμβούλιο την Ειρήνη Καλού ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τη Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι πρώτη φορά που και στις δύο κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης θα υπηρετούν γυναίκες.

Και η Ειρ. Καλού, και η Δ. Κοκοτίνη είχαν προεπιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - μάλιστα αμφότερες είχαν επιλεγεί στην τελική τετράδα και για τη θέση της προέδρου και για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Και οι δύο προέρχονται από την "καθήμενη" Δικαιοσύνη, δηλαδή από τον δικαστικό και όχι από τον εισαγγελικό κλάδο.

Βαριές σκοπιμότητες της Ν.Δ.

Στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στην πολιτική αναταραχή που επεχείρησε να δημιουργήσει η Ν.Δ. και κυρίως στην άρνησή της να αποδεχθεί τη συναινετική και διακομματική διαδικασία επιλογής που πρότεινε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. "Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα, αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στη διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της Ν.Δ.

Περιφρόνηση των θεσμών από τη Ν.Δ.

"Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να βρεθεί μια συναινετική λύση. Ζητήσαμε συναίνεση προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η Ν.Δ., υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δεν θα έκανε αυτή την επιλογή" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η άρνηση της Ν.Δ. στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της Ν.Δ. και ας κρίνουν".

Το ζητούμενο για τον Αλ. Τσίπρα ήταν "να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο σύνταγμα και τους νόμους". Γι’ αυτό υπενθύμισε ότι "η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους".

Χαίρουν εκτίμησης στον δικαστικό κόσμο

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα, που αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου τυπικά και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου, που αποχωρεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρ. Καλού είχε έρθει πρώτη σε ψήφους (έλαβε 15), ενώ η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Κοκοτίνη στην ψηφοφορία για τη θέση της είχε λάβει 8 ψήφους.

Η Ειρ. Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη, τον Ιανουάριο του 2014 και στον βαθμό της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου από τον Οκτώβριο του 2018. Είχε χειριστεί την ανάκριση για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου πριν από έναν χρόνο και θα παραμείνει στην προεδρία του για μία διετία.

Η Δ. Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014. Η θητεία της στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα είναι διετής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε χθες ότι διορίζονται ως αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ευαγγελία Νίκα, ο Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο Δημήτριος Μακρής. Υπενθύμισε ότι όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά τη διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και του νομικού κόσμου της χώρας. Επίσης, ενημέρωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Προβληματισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο καταγράφηκαν προβληματισμοί ορισμένων υπουργών, αν και όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας φέρεται να διαφώνησε με την απόφαση να γίνουν οι επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και με τους προτεινόμενους. "Αφού προχωρήσαμε, ίσως θα πρέπει να πάμε σε επιλογές με τη μικρότερη 'φασαρία'" φέρεται να είπε.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε θετικά στην υποψηφιότητα του Χ. Βουρλιώτη για τη στάση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι, επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν χρειάζονται κραδασμοί.

Fake news για τον Αλ. Φλαμπουράρη

Από το γνωστό κέντρο "ενημέρωσης" δημοσιεύθηκε χθες πως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αποχωρεί από την πολιτική. Ο Αλ. Φλαμπουράρης διέψευσε άλλο ένα εμφανούς πολιτικής σκοπιμότητας fake new…

Επικοινωνία Τσίπρα - Παυλόπουλου

Το iefimerida έγραψε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπογράφει τον διορισμό. Όμως ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν χθες μακρά συνομιλία -σύμφωνα με πληροφορίες κράτησε περίπου 20 λεπτά- και μάλιστα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγές της Προεδρίας σχολίαζαν χθες για το συγκεκριμένο δημοσίευμα πως "ο Πρόεδρος δεν παίρνει θέση μέχρι να του πάει το Π.Δ. υπογεγραμμένο και θα τοποθετηθεί τότε".

"ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΟΛΑ"

Π. Σκουρλέτης: "Βάναυση και επιλεκτική η στάση της Ν.Δ. απέναντι στη Δικαιοσύνη"

Μ. Σταθόπουλος: "Το σύνταγμα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ αυτή τη διαδικασία"

"Αυτό για το οποίο υποτίθεται καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ν.Δ. το κάνει πολύ περισσότερο η ίδια από τη δική της οπτική. Δηλαδή λέει 'για μας, στη δική μας πολιτική αντίληψη, η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, τη Δικαιοσύνη πρέπει να την έχουμε στο τσεπάκι. Άρα, εμείς, επειδή πιθανολογούμε ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση, θέλουμε να προσδιορίσουμε και ποια θα είναι η ηγεσία των δικαστικών αρχών'" επεσήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης (μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1). "Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του, ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις. Κατά τη γνώμη μου, αν δείχνει κάτι πέρα από αυτή την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ν.Δ. για τη Δικαιοσύνη, θα έλεγα, για να χρησιμοποιήσω και μία λέξη την οποία ακούω πολύ συχνά από τα στελέχη της Ν.Δ. , δείχνει τελικά μια αλαζονεία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι της δικαστικής. Περί αυτού πρόκειται. Θέλει να τα ελέγξει όλα" υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

"Ας κρίνει ο κόσμος προθέσεις, ας κρίνει ο κόσμος αντιλήψεις. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Ν.Δ. οι οποίες υποδηλώνουν μια βάναυση, επιλεκτική στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη, με πρώτο και κύριο τον αντιπρόεδρο, τον Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατά το δοκούν καταγγέλλει δικαστές" κατέληξε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα Σταθόπουλου στον Μητσοτάκη

"Το σύνταγμα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ αυτή τη διαδικασία" υπογράμμισε ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος (σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) για το θέμα που έχει προκύψει με την επιλογή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο. Υπογράμμισε ακόμη ότι η συναινετική πρόταση Καλογήρου δίνει μια διέξοδο, ενώ διαφώνησε κατηγορηματικά "με όσους συνταγματολόγους προσπαθούν, από το πνεύμα λένε του συντάγματος, αόριστα και γενικά να συναγάγουν κάποια άλλη θέση".

Σύμφωνα με τον Μ. Σταθόπουλο, το ζήτημα αφορά την πολιτική ορθότητα και δεοντολογία την οποία πρέπει να τηρούμε. "Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ήταν, μέχρι τώρα, σε αντίθεση με την πολιτική ορθότητα, γιατί ναι μεν είχαν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες, αλλά τώρα που μπήκαμε στην ουσία σε προεκλογική περίοδο και οδεύει προς το τέλος της είναι πολιτικά ορθό, όχι νομικά, να μην αποφασίζει μόνη της" πρόσθεσε, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη "να δώσει πράσινο φως σε μια διαδικασία από την οποία θα κερδίσει η Δικαιοσύνη και θα κερδίσουμε όλοι".

Μ. Καλογήρου: "Λάθος νόμους επικαλείται η Ν.Δ.!"

Τις αντιφάσεις της Ν.Δ. ανέδειξε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 για το "ζοφερό κλίμα" στη Δικαιοσύνη. "Η επιστολή της Ν.Δ. είναι αποκαλυπτική. Λέει κατ’ αρχήν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί είμαστε κατ’ ουσίαν υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κυβέρνηση υπάρχει, η Βουλή είναι ανοιχτή, εκτελούμε τα καθήκοντά μας κατά το σύνταγμα, δεν υπάρχει ουσία στα περί 'υπηρεσιακής κυβέρνησης' και επεσήμανε ότι η ανακοίνωση της Ν.Δ. αναφέρεται σε λάθος νόμο! "Παραπέμπει στον νόμο περί απαγόρευσης προαγωγών, μεταθέσεων κ.λπ. των δημοσίων υπαλλήλων σε προεκλογική περίοδο. Στις διατάξεις αυτές δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί" τόνισε ο Μιχ. Καλογήρου.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ανακοίνωση της Ν.Δ. "προδικάζει ότι τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα επιλεγεί η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προδικάζει αποτέλεσμα στο ΣτΕ. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Το μέτρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει και ένα όριο. Όλο αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό προς τη Δικαιοσύνη, προς τους δικαστικούς λειτουργούς, εντέλει για τον ίδιο τον ελληνικό λαό".

Ν. Παρασκευόπουλος: "Όχι στην κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης"

"Το κυριότερο θέμα που προκύπτει είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ώθησε τη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο του κομματικού παιχνιδιού με δική της πρωτοβουλία και μόνο δική της" τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος αναφορικά με το θέμα της επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. "Η δικαστική δεοντολογία πρέπει να είναι πάνω από την ολέθρια κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης" επεσήμανε.

Όπως τόνισε ο πρ. υπουργός, "η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ως μία από τρεις λειτουργίες του πολιτεύματος. Κατ’ αρχάς πρέπει μόνη της να ρυθμίζει τα θέματά της και κατ’ εξαίρεση το σύνταγμα έχει κάποιες διαδικασίες 'επαφής' της Δικαιοσύνης με τις άλλες εξουσίες, τη νομοθετική και την εκτελεστική. Αυτή η 'επαφή' υπηρετεί τη Δημοκρατία, επειδή ο δικαστής δεν έχει σχέση αντιπροσώπευσης με τον κόσμο".

"Το γεγονός ότι σε μια ακραία περίπτωση και στο τέλος μιας διαδικασίας προβλέπεται αυτή η 'επαφή' με την εκτελεστική εξουσία δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραγκωνίζουμε τη Δικαιοσύνη και τις αρχές της, στις οποίες περιλαμβάνεται η ανεξαρτησία, να εμφανίζουν τους δικαστές ως της 'δικής μας' αρεσκείας ή 'των άλλων'" είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL