Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Δυο - τρεις κουβέντες θα σου πω...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυο - τρεις κουβέντες θα σου πω...

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ξέρω ότι είναι η ώρα της νέας μάχης και είναι άκομψη μια κριτική εκ των υστέρων. Ότι έχουμε το δίκιο, τα επιχειρήματα, και έχουμε πίστη στον κόσμο που εκπροσωπούμε. Και ότι έχουμε συγκεκριμένο έργο για τους "από κάτω". Ότι προσπαθήσαμε πραγματικά και με ταξική μεροληψία για ένα κόσμο που ήταν σε απόγνωση πριν τεσσεράμισι χρόνια.

Πριν πάρουμε όμως φόρα για τη νέα μάχη, να σκύψουμε λίγο σε αυτή που χάσαμε την Κυριακή. Συνοψίζω όσο πιο κανονικά γίνεται και όσο καταλαβαίνω:

Το "μαύρο κουτί" δείχνει ότι η αιμορραγία ξεκινάει το 2015. Πήραμε μια πλειοψηφία με ένα μέρος του κόσμου σαστισμένο, που αποστασιοποιήθηκε σταδιακά μετά την κάλπη και δεν γύρισε ποτέ. Και δεν υπήρχε χρόνος, με τις διαδοχικές αξιολογήσεις και την ασφυκτική πίεση των δανειστών. Αλλά τα καταφέραμε. Σε πείσμα και των έξω και των μέσα. Γιατί υπήρχε και υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει το δάσος του έργου.

Αλλά υπάρχουν και τα δέντρα των λαθών. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε κεντρικά θέματα λάθος. Ορισμένα με υπεροψία, άλλα με αλαζονεία και έπαρση. Ακόμα και θέματα που πριν το 2015 κέρδιζε κατά κράτος. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς... Από τις τηλεοπτικές άδειες, το Μάτι, μέχρι τη 13η σύνταξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε να στρέψει το "όπλο" τού έργου εναντίον του. Με προσωπικές πολιτικές, αμετροέπεια, παλικαρισμούς και προσωπικές βεντέτες. Αποτέλεσμα η πρωτιά του Στ. Κυμπουρόπουλου.

Όλα αυτά τα λάθη τα στήριζε ένα υπο-σύστημα επικοινωνίας. Που συνέχιζε απτόητο απαντώνας, σωστά ή λάθος, στο "παλιό και διεφθαρμένο", διαμορφώνοντας όμως μια αντιπαράθεση της δεκαετίας του '80. Βγαλμένη από τις χειρότερες στιγμές Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και "Αντρέα - Μητσοτάκη"!

Μάλλον δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό κάποιων ότι π.χ. η ΕΡΤ δεν έχει κανένα λόγο να απαντάει στην προπαγάνδα και στα "στησίματα" του ΣΚΑΪ... Και ότι η Αριστερά ποτέ δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα "αριστερό" "Πρώτο Θέμα".

Όλα ήταν θέμα διαχείρισης. Όπως και η ιστορική τομή που αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί που χρειαζόταν πραγματική επαφή με τον κόσμο, ειδικά στη Β. Ελλάδα, προκρίθηκε η επικοινωνιακή "ανετίλα" και η υπεροχή του προοδευτισμού που θα διαχεόταν από μόνος του...

Αφήνω την τραγική διαχείριση της 13ης σύνταξης. Ακυρώθηκε επικοινωνιακά μια μικρή, συμβολική και πραγματική αποκατάσταση στους συνταξιούχους, που έγινε "παροχή" και "προεκλογικό επίδομα"! Ενώ όντως είναι δώρο Πάσχα, πολλαπλάσιο σε χρήμα για όσους το έχασαν το 2012. Τόσο απλό.

Ας τα μαζέψουμε λοιπόν όλα αυτά, όσο γίνεται, όσο υπάρχει χρόνος. Γιατί και έργο υπάρχει και σχέδιο για την κοινωνία και τους πολλούς. Γιατί την Κυριακή δεν τιμωρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ταξική μεροληψία του. Γιατί από εκεί ξεκινάει η ήττα των άλλων...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL