Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Θα 'θελα να 'ταν ψυκτικός... ο Κυριάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα 'θελα να 'ταν ψυκτικός... ο Κυριάκος

Της Κατερίνας Μπρέγιαννη

Σύρθηκε η Ν.Δ. να μιλήσει πολιτικά. Μετά την απόλυτη κατάρρευση των καταστροφολογικών σεναρίων 4 χρόνων, τον κιτρινισμό, τις δολοφονίες χαρακτήρα και τη φαιά προπαγάνδα λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Ν.Δ. δεν μπορούσε άλλο να κρυφτεί και μεταξύ αστείου και σοβαρού άρχισαν να «ξεφεύγουν» από τα χείλη του αρχηγού πτυχές του οράματός του για τη χώρα....

Παρά τις διαψεύσεις της Ν.Δ. για παραποίηση και fake news, οι μεγαλόπνοες μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου μοιάζουν όχι επτά αλλά «οι δέκα πληγές του Κυριάκου», διαβεβαιώνουν για την άμεση επιστροφή της χώρας στην κρίση και της πλειοψηφίας των ανθρώπων της, στον κοινωνικό πάτο.

Η αρχή έγινε με την αμφισβήτηση των «δώρων» Χριστουγέννων και Πάσχα. Μετά το επίδομα ανεργίας, όλα τα επιδόματα επιπλήχτηκαν ως «αναδιανομή της φτώχειας», με μόνο το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» να επιβιώνει τουλάχιστον προεκλογικά.

Ανήμερα Πρωτομαγιά ο Κυριάκος περιφρόνησε την 13η σύνταξη ως «λαϊκισμό», ενώ με περισσή υποκρισία και ψηφοθηρία αναγκάστηκε να την ψηφίσει και ας είναι μια ακόμη «παροχή» που θα διαγράψει. Στο στόχαστρό του μπήκε η επταήμερη εργασία με την ευθεία αμφισβήτηση του οκτάωρου.  Οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας θα διασφαλίσουν να γίνει θεσμός η περιφρόνηση των ανθρώπων της εργασίας και το παιδί από το Περιστέρι να γίνεται εις τον αιώνα τον άπαντα... «ψυκτικός».

Το μνημονιακό μέτρο 5 προς 1 θα παραμείνει, μέτρο που θα διασφαλίσει την κατάρρευση του δημόσιου τομέα. Οι εργολάβοι θα επιστρέψουν στα δημόσια νοσοκομεία να «συνδιαχειριστούν» τα χρήματα των φορολογουμένων βγάζοντας κέρδος με πόρους του Δημοσίου, ενώ η Δημόσια Υγεία θα παραδοθεί βορά στους ιδιώτες.

Οι 1.500 ΔΕΛΤΑδες θα είναι οι μόνες προσλήψεις που θα γίνουν και μάλιστα άμεσα, χωρίς να έχουν βγάλει καμία αστυνομική σχολή (όπως και στο παρελθόν) και προφανώς με πλήρως αδιαφανή κριτήρια.

Αν προστεθούν σε αυτές τις μαύρες εξαγγελίες του Κυριάκου και οι πάγιες θέσεις του, για ιδιωτικά πανεπιστήμια και επανακατάργηση του ασύλου, το σκηνικό για τον κόσμο της εργασίας φαντάζει εφιαλτικό.  Η κατάργηση του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου και η αντικατάστασή του από το σύστημα Πινοσέτ προαναγγέλλει την καταστροφή και της δημόσιας ασφάλισης. Οι περικοπές των συντάξεων θα είναι η άμεση συνέπεια και η ιδιωτική ασφάλιση θα έρθει να συμπληρώσει τη σύνταξη μόνων όσων μπορούν να πληρώσουν.

Τέλος, οι γενικολογίες για «καλύτερους μισθούς» χωρίς συλλογικές συμβάσεις επαφίονται στην καλή διάθεση των εργοδοτών, να δώσουν ό,τι προαιρούνται... Η μόνη εξαγγελία του Κυριάκου είναι ότι θα εγγυηθεί περισσότερο εισόδημα από τη μείωση των φόρων... (μην αναρωτιέστε για ποιους). Άλλωστε ο αγαπημένος τους κ. Βέμπερ το έχει πει ξεκάθαρα προδιαγράφοντας και την πορεία των χωρών του Νότου... Δεν χρειάζονται κατώτατο μισθό,  οι ψυκτικοί, οι σερβιτόροι και οι λοιποί εργάτες... ούτε καν ψίχουλα, ένα ξεροκόμματο αρκεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL